Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Putyin: fegyverkezési versenyt szít az Egyesült Államok

Fegyverkezési versenyt szít, s figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog előírásait az Egyesült Államok – állapította meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a müncheni biztonságpolitikai fórumon tartott beszédében. A konferencián az amerikai védelmi miniszter mellet részt vesz az iráni külügyminiszter is.
Vlagyimir Putyin az első orosz államfő, aki részt vett és beszédet mondott az immár hagyományos, a biztonságpolitika Davosának számító fórumon. Beszédében Putyin azzal vádolta Washingtont, hogy európai rakétatelepítési terveivel újabb fegyverkezési versenyt szít. Hangsúlyozta a korábbi fegyverzetkorlátozási megállapodások betartásának szükségességét, s nyomatékosan utalt arra, hogy országa az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása mellett van.

Az orosz elnök azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy - mint fogalmazott - egyedüli hatalmi, illetve erőközpontot akar létrehozni, s saját elképzeléseit a világ több pontján is meg akarja valósítani. Szavai szerint az amerikai kormány figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog előírásait. Az orosz államfő külön szólt Koszovóról is, amely az elmúlt napokban ugyancsak feszültséget keltett Oroszország és a Nyugat kapcsolataiban. Megerősítette, hogy országa elutasítja a Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott által kidolgozott, Koszovónak távlati függetlenséget előirányzó javaslatot. Hangsúlyozta, hogy Koszovó problémáját a szerbeknek és a koszovói albánoknak kell megoldaniuk, a megoldást - mint fogalmazott - nem lehet kívülről kikényszeríteni. Az orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva semmilyen más rendezést nem támogat.

Iránnal kapcsolatban utalt arra: Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy Iránt atomfegyverkezési terveinek megváltoztatására bírja. Elmarasztalta ugyanakkor Teheránt, hogy nem reagált a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megoldási javaslataira. Az iráni atomválság megoldása érdekében közös megközelítésre és türelemre szólított fel. Szavai szerint Iránt nem szabad a sarokba szorítani, hanem partnerként kell kezelni.

Az orosz államfő - rendkívül nagy érdeklődéssel fogadott és megfigyelők szerint felettébb kemény hangú beszédében - általánosságban elítélte az erőszak alkalmazását, nyomatékosan utalva arra, hogy az erő alkalmazására csakis a legvégső esetben, s csakis az ENSZ felhatalmazásával kerülhet sor. Utalt arra, hogy sem a NATO, sem az Európai Unió nem adhat ilyen felhatalmazást. Putyin támogatást ígért a közel-keleti rendezéshez, s kiállt Libanon szuverenitása mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul Castro állapota

Fidel Castro kubai vezető napról napra jobban van, és már belefolyik az ügyekbe is - közölte a… Tovább olvasom