Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Putyin bírálta Japánt atomipari stratégiája miatt

Élesen bírálta Japánt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök amiatt, hogy "lassan" reagált a fukusimai atomerőműben bekövetkezett üzemi balesetre, és földrengésveszélyes területeken épít nukleáris erőműveket.
Putyin a Volga parti Penzában szombaton tett látogatásán fizikusokkal tartott találkozóján kijelentette, hogy a biztonság létfontosságú kérdés, az energetikai fejlesztések sarokköve. Büszkén jegyezte meg, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felmérései szerint a biztonsági helyzet az oroszországi atomerőművekben a legjobb.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműről szólva Putyin kijelentette, hogy Japán helyzete egyedülálló. "Nem tudom miért, ez az ő döntésük, az erőműveket földrengésveszélyes övezetekben építették fel, bár náluk (Japánban) mindenhol földrengésveszély van" - mondta Putyin, aki érthetetlennek tartja, hogy a japán hatóságok miért nem gondoskodtak időben arról, hogy az ország más területéről villámgyorsan generátorokat hozzanak Fukusimába, amivel meg tudták volna oldani a reaktorok hűtéséhez szükséges pótlólagos energiaellátást. Az orosz kormányfő kijelentette, hogy ilyesmi nem fordulhat elő orosz atomerőművekben, amelyek "korszerű védelmi rendszereket alkalmaznak".

Az oroszországi reaktorok külső energiaszolgáltató egység nélkül három napig tudnak működni, s most azon dolgoznak a tudósok, hogy ezt az időtartamot öt napra emeljék. Oroszországban tíz atomerőműben 32 reaktor működik. Az összesen 24 ezer 242 megawatt kapacitású erőművek tavaly 169,4 milliárd kilowattóra energiát termeltek, amivel az ország energiaigényének 16 százalékát fedezték. Ezt az arányt 25 százalékra kívánják emelni.

Putyin hangsúlyozta, hogy Franciaország energiaigényének több mint 80 százalékát atomerőművek biztosítják, de Oroszország nem tervez ilyesmit, hanem kiegyensúlyozott, különböző forrásokra alapozott energetikai szektort akar működtetni. A polgári célú atomenergia-termelés legnagyobb katasztrófája 25 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az akkori Szovjetunióban fekvő csernobili atomerőműben. Dél-Koreában hangos méltatlankodást, Kínában pedig a közvélemény nyugtalanságát váltotta ki a japán kormány a fukusimai atomkatasztrófa kezelésével, például a sugárszennyezett tengervíz visszaengedésével.

Tokió többször bocsánatot kért amiatt, hogy a szomszédos országokban olyan benyomás alakulhatott ki, mintha nem kaptak elegendő figyelmeztetést és megfelelő magyarázatot az intézkedésekről. Japánban ugyancsak keményen bírálják Kan Naoto kormányát a válság kezelése miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastély-újjáépítési láz Lengyelországban

Kívül mókás tornyok díszítik a vaskos falakat a kelet-lengyelországi Tykocin várkastélyában, az… Tovább olvasom