Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Putyin bejelentette a tűzszünetet

Befejeződtek a minszki tárgyalások, ahol megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról.
A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról - jelentette be a minszki tárgyalások befejeztével Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön.

Putyin közölte, hogy a tárgyalási folyamat nehézségei ellenére a "normandiai négyeknek" mégis sikerült megállapodást elérniük az ukrán válság rendezését célzó legfőbb kérdésekben. A politikus közölte a sajtóval, hogy helyi idő szerint vasárnap nulla órától, azaz szombat éjféltől lép életbe a tűzszüneti megállapodás.

A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket.

Két dokumentumot írtak alá

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a csütörtökön lezárult minszki tárgyalásokon két dokumentum született.

Közölte, hogy épp most írták alá a minszki összekötő csoport dokumentumát, amely a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki megállapodásának megvalósítására irányuló intézkedéseket rögzíti.

A maratoni német-francia-orosz-ukrán csúcs eredményeként ugyanakkor csak egy nyilatkozatot adnak ki, amely szerint a felek támogatásukról biztosítják az ukrán válság rendezésére irányuló folyamatot.Porosenko: Kijev nem engedett az elfogadhatatlan ultimátumoknak MinszkbenFeszültnek nevezte az ukrajnai válság rendezését célzó minszki csúcstalálkozót értékelésében csütörtöki értékelésében Petro Porosenko ukrán elnök. Hangsúlyozta, hogy Kijev nem engedett az ultimátumoknak.

"Nem volt egyszerű tárgyalás, gyakorlatilag mindenféle, visszavonulásra, feladásra vonatkozó, elfogadhatatlan feltételeket szabtak. Semmiféle ultimátumot nem fogadtunk el, határozottan kiálltunk azon álláspontunk mellett, hogy a tűzszünetnek bármiféle előfeltétel nélkül kell életbe lépnie" - fejtette ki az államfő.

Porosenko kiemelte még azt, hogy Kijev nem egyezett bele a Donyec-medence autonóm területté nyilvánításába és Ukrajna föderalizációjába, azaz szövetségi állammá alakulásába.

A legfőbb eredménynek azt nevezte, hogy megegyeztek a feltétel nélküli fegyvernyugvásban február 15-től, amelyet szavai szerint a nehézfegyverek, köztük rakéta-sorozatvetők kivonása követ a harcvonal mentén kialakítandó 140 kilométer hosszú ütközőzónából.

Ukrajnában rendkívül sokan, köztük közéleti szereplők és újságírók is kommentálták a közösségi portálokon a minszki megállapodást. Legtöbbjük kétségeit fejezte ki afelől, hogy a fegyvernyugvás valóban megvalósul az ország harcok sújtotta keleti részében, utalva arra, hogy a tavaly szeptemberi hasonló egyezség is kudarcba fulladt. "Egyértelmű, hogy ez ugyanaz a tűzszüneti megállapodás, mint a korábbi, csak bonyolultabb feltételekkel. Értelemszerűen ezeket a feltételeket teljesíteni még nehezebb lesz, mint 2014 szeptemberében. Én nem táplálnék illúziókat a jövőt illetően. Ez a fegyvernyugvás csak ideiglenes lesz, és pontosan tudnunk kell, hogy legközelebb mivel fogadjuk az ellenséget" - írta a Facebookon Musztafa Najem ismert ukrán újságíró, a Porosenko Blokkjának parlamenti képviselője.

"Egy bölcs ember azt mondta nekem, hogy nagy háború nem lesz, és ez a mi győzelmünk" - tette közzé Roman Bocskala, az Inter ukrán tévécsatorna újságírója.

Irina Herascsenko kormánypárti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldötte azt emelte ki, hogy az ukrán vezetés a 16 órán át tartó maratoni tárgyalás végére sem engedett alapvető álláspontjából, a föderalizáció és a Donyec-medence autonómiájának elutasításából.

Minszkben Angela Merkel német kancellár, valamint Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő ült tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjon az egyre mélyülő kelet-ukrajnai válságra. Közben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport Olekszandr Zaharcsenkóval, a donyecki, illetve Ihor Plotnickijjel, a luhanszki "népköztársaság" vezetőjével kiegészülve szintén tanácskozott a fehérorosz fővárosban. A tárgyalások eredményeként új tűszüneti megállapodás született.

Orbán: jó ösvény

Jó esély  kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak  el a dolgok - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió  állam- illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos  tanácskozására érkezve.  

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az előzetes értékelés szerint  jó esély van arra, hogy az események "a rossz ösvényről a jó  ösvényre váltsanak". A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az Európai  Tanács meghallgatja Angela Merkel német kancellár és Francois  Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és  Petro Porosenko ukrán elnökkel is találkoznak a tagállamok vezetői.  A magyar kormányfő pénteken pedig Kijevbe utazik.

Előzmények

Befejeződött az ukrán válság rendezésével foglalkozó minszki csúcstalálkozó, az CNN hírtelevízió szerint számos kérdésben sikerült megállapodásra jutni az államvezetőknek. A Reuters egy dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy a felek 48 órán belül megállapodhatnak a kelet-ukrajnai tűzszünetről.

Csütörtök reggel már több mint 12 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök.

A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését.

A tárgyalásokon korábbi közlések szerint egyebek között Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról, fogolycseréről és fegyverszünetről volt szó.

Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra ölt a sertésinfluenza, egy svájci turista az áldozat

Egy svájci turista a H1N1 vírus okozta fertőzés legutóbbi halálos áldozata Indiában, ahol az év eleje óta már több mint négyszázan haltak bele a kórba. Tovább olvasom