Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Pusztító földrengés: holttestek százai egy strandon, eltűnt egy személyvonat

Japánban több száz halálos áldozata lehet a pénteki 8,9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak.
22:26 - Újabb erős földrengés volt Japánban, ezúttal a szigetország északnyugati részén, a fő sziget, Honsú középső, hegyek szabdalta területén helyi idő szerint szombat hajnali négy órakor.
A földrengés epicentruma Tokiótól mintegy 170 kilométerre északra, Niigata prefektúrában, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt a japán meteorológiai ügynökség közlése szerint.

A föld mozgását érezni lehetett Niigata mellett a szomszédos Nagano prefektúrában és Tokióban is, ahol ismét kilengtek a magas épületek. Televíziós beszámolók szerint a hajnali rengés földcsuszamlásokat okozott, és lavinákat indított el.

Az ország átellenes, északkeleti részén, ahol helyi idő szerint péntek délután 8,9-es erősségű földmozgás pusztított, még mindig erős utórengéseket észlelnek.

Az olasz földtani és vulkanológiai intézet előzetes mérései szerint a nagy erejű japán földrengés közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgási tengelyét, ez azonban emberi léptékben minimális és észrevehetetlen - a másodperc néhány milliomodjára tehető - változást okoz a nap hosszában.

21:24 - Elérték Latin-Amerika csendes-óceáni partvidékét a Japán északkeleti részén pusztító földrengés által előidézett szökőár első hullámai pénteken.

Elsőként - közép-európai idő szerint este fél hétkor - Mexikó északnyugati partjain, a Kaliforniai-félszigeten erősödött fel a hullámzás, helyenként az egy métert is elérte a hullámok magassága. A szökőár fokozatosan terjed tovább, míg el nem éri - közép-európai idős szerint szombat reggel hét órakor - Chile legdélibb csücskét, Puerto Williamset.

A mexikói kormány riadókészültséget rendelt el a csendes-óceáni partvidékre, de jelezte, hogy a veszély szintje csupán mérsékelt.

A közép-amerikai országok közül Costa Rica, Honduras, Guatemala, Nicaragua és Panama ugyancsak kiadta a cunamiriadót. Hondurasban a riadókészültség vörös fokozatát rendelték el, ami a mentőszolgálatok mozgósítását jelenti. Salvador volt az egyedüli ország, ahol csak figyelmeztették a lakosságot, hogy figyelje a híreket, és hagyja el a tengerpartot.

Rafael Correa ecuadori elnök viszont rendkívüli állapotot hirdetett meg, és utasítást adott a partvidék, valamint a Galapagos-szigetek lakosságának - mintegy 300 ezer embernek - a kitelepítésére. A szomszédos Kolumbiában nem számítanak nagyobb problémákra, de elővigyázatosságból megerősítették a partokon fekvő városokban a figyelőszolgálatot.

Chilében, ahol tavaly 8,8-es erejű földrengés pusztított, valamint Peruban ugyancsak riadót hirdettek, de a lakosságot nyugalomra szólították fel. A Chiléhez tartozó, mintegy négyezer ember által lakott Húsvét-szigeteken a partokon élő embereket kitelepítették, de ezt az intézkedést is csak elővigyázatosságból hozták meg a hatóságok.

A Húsvét-szigetek Chile partjaitól mintegy 3500 kilométerre a Csendes-óceánban fekszik. A szökőár várhatóan közép-európai idő szerint péntek este 10 óra körül éri el.

20:57 - A bajba jutott fukusimai atomreaktor irányítói arra készülnek, hogy kinyissák a reaktortartály szelepét, s ezzel lecsökkenjen a tartályban a nyomás. A művelet radioaktív gőz kiszabadulásával járhat - jelentette be Kaieda Benri japán ipari miniszter helyi idő szerint a szombat hajnali órákban.

A miniszter szerint a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát. A tenger felé fújó szelet is figyelembe veszik - mondta.

A lakosságot három kilométer sugarú körzetből már kitelepítették, további tíz kilométeres körzetben pedig felszólították, hogy maradjon az épületekben.

Kaieda a japán hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy "valamit tenni kell" a nyomás csökkentésére

19:53 - A Japán északkeleti részét pénteken megrázó 8,9-es erősségű földrengés után teljesen megállt az élet az egyébként állandóan nyüzsgő Tokióban.

A vasúti közlekedés megbénult, és az állomásokon hiába várnak az ingázók tömegei az általában óramű pontossággal induló vonatokra. Sokan a mobiljukkal próbálnának valakitől segítséget kérni, de ezúttal erre sincs mód, ugyanis nem működnek a mobiltelefon-hálózatok sem. A föld alatti telefonkábeleknek csak egy része rongálódott meg, így az egyébként mindig üresen álló nyilvános fülkék előtt most sorok kígyóznak.

A kelet-ázsiai ország vezető telekommunikációs cége, a Nippon Telegraph and Telephone Corp. létrehozott egy forródrótot és egy speciális internetes oldalt is, ahol az emberek üzenetet tudnak hagyni családjuknak és barátaiknak arról, hogy épségben vannak.

A Japán történetében példa nélküli földrengés nyomán országszerte több millió otthon maradt áram nélkül, a rengést követő szökőár pedig autók és házak tömegeit sodorta magával.

A fővárosban az épületek erőteljesen kilengtek, és az utcákat ellepték az emberek, akik igyekeznek hazajutni.

"Ez egy olyan földrengés, amely 100 évben egyszer fordul elő" - mondta Akira Tanaka, aki az egyik tokiói étteremben dolgozik. Tanaka pénteken életében először úgy döntött, hogy gyalog indul haza, a fővárostól mintegy 20 kilométerre lévő otthonába. "Már egy órája és 10 perce gyalogolok, és még körülbelül három órát kell mennem" - sajnálkozott.

Tokióban - amely többek között arról híres, hogy technológiailag mennyire fejlett és milyen jól szervezett város - pénteken lezárták a fővárost keresztül-kasul behálózó metró- és vasúti vonalakat, és még a nagy sebességű szuperexpressz működése is leállt.

Az East Japan Railway vasúttársaság normális körülmények között maximum egy órán belül helyre szokta állítani a felmerülő problémákat, ezúttal azonban jelezte, hogy a szolgáltatást a nap hátralévő részében nem tudja biztosítani, így az állomásokon ragadt emberek az éjszakát szállodákban vagy éjjel-nappali kávézókban kell hogy töltsék. Jukio Edano kormányszóvivő azt javasolta az ingázóknak, hogy inkább maradjanak ott, ahol vannak, nehogy bajuk essen.

19:21 - ÖSSZEFOGLALÓ

Soha nem mért erősségű, 8,9-es földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül 7 méteres magasságot értek el.
A tévék képernyőin látszott, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve elsodort mindent, ami az útjába került. Óránként mintegy ötven utórengés volt, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg katonai gépeket riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok. Az Onamaha városnál lévő Fukusima 1 erőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, és elrendelték a közeli lakosok - mintegy 6 ezer ember - kitelepítését. Radioaktív sugárzás nincs, de az erőmű hűtése áramhiány miatt nem működik, és a tartalék generátor is elromlott. A reaktort leállították, de a magja továbbra is forró.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A mérési adatok a XIX. század végéig nyúlnak vissza.

A földmozgás Mijagi prefektúra magasságában, a parttól 125 kilométerre, tíz kilométeres mélységben következett be helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint reggel 6 óra 46 perckor). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el.

Mijagi székhelyének, Szendainak az egyik strandján 2-300 holttestet találtak. Keresnek egy hajót, amelyet száz utasával elsodort az ár. A Szendai közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt. A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz északkeleten a part menti városokban. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a szökőár elsodort egy személyvonatot, a hatóságok egyelőre nem találják. A szerelvény a Mijagi prefektúrában lévő Nobiru állomás közelében tűnt el.

A megrázó felvételek érkeztek a Tokiótól 300 kilométerre északkeletre fekvő, egymillió lakosú Szendai város környékéről. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával. A tengerár lakóházakat is elzárt a szárazföldtől. A tévé mutatott egy nőt, aki egy emeletes épület legfelső szintjén fehér kendőt lobogtatva kért segítséget.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen. A metropolisban több millió ingázó rekedt a munkahelyén a vasút és a metró leállása miatt. A kormányzati és önkormányzati intézmények megnyitották kapuikat, és szükségellátást biztosítanak. Beengedik az embereket aludni 244 iskolába is.
Tokió Narita és Haneda repülőterén tízezrek rekedtek a járatok kimaradása miatt. Országszerte 711 járatot töröltek a repülőtereket ért károk miatt. Szendai repülőterét elárasztotta a tenger.

Jokohama nagyváros Iszogo iparnegyedében sűrű füst terjengett. A Japán nyugati részében található Vakajama prefektúrában a hatóságok a cunamiriadót követően húszezer embert kimenekítettek. Átszakadt egy gát is: a víztározóból kitörő áradat házakat borított el Fukusima prefektúrában, de még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok.

Országszerte 11 atomreaktor állt le automatikusan, s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia-termelő kapacitás 18 százaléka.

A károk nagyságát még nem lehetett fölmérni. A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. Az ENSZ és az Európai Unió máris segítséget ajánlott fel.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán egy 7,3-es erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

A tengerár útjába került Hawaiin riadót rendeltek el, és készültség van a Csendes-óceán nyugati partjain fekvő országokban Alaszkától Chiléig mindenütt, akárcsak az óceániai szigetvilágban. Hawaiin a három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek az éjszakai mentésben, de erre végül is nem volt szükség. A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés. Kaliforniában lezárták a strandokat és a partvidéket, az állam legészakibb tengerparti városa, Del Norte, valamint a San Franciscótól délre található San Mateo körzetében pedig evakuálták a lakosság egy részét.

A magyar külügyminisztérium azt kéri, hogy az ország északkeleti térségébe tervezett, nem feltétlenül szükséges utazásokat halasszák el. A tárcának jelenleg nincs tudomása arról, hogy a katasztrófának lennének magyar áldozatai. Nem tud magyar vagy más külföldi áldozatról a japán külügyminisztérium sem. A baptista Szeretetszolgálat mentőcsoportot küld a térségbe pénteken.

19:06 - Londoni elemzők pénteki előrejelzései szerint nem valószínű, hogy a japán földrengés-katasztrófának súlyos, vagy elhúzódó hatásai lennének a japán reálgazdasági teljesítményre, az újjáépítésből az államra háruló költségvetési terhek azonban valószínűleg tovább rontják a japán közfinanszírozás állapotát.

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi-befektetési tanácsadó cég első pénteki gyorselemzése szerint a földrengés és az azt követő szökőár okozta károk - legalábbis egyelőre - kisebbnek tűnnek az 1995 januárjában, Kobe városának környékén kipattant hatalmas földmozgás kárainál.

A ház felidézi, hogy a japán gazdaság teljesítménye 1995 első negyedévében az akkori földrengés-katasztrófa ellenére is 0,8 százalékkal növekedett az előző három hónappal összevetve, és a rákövetkező két negyedévben is átlagosan 0,9 százalékos volt a gazdasági növekedés.

A Capital Economics szerint a természeti csapások makrogazdasági hatásai rendszerint kisebbek a kezdetben vártnál. Jóllehet a gazdasági aktivitás a katasztrófa után közvetlenül általában visszaesik, a későbbi újjáépítési munkálatok azonban még növelik is a keresletet.

A cég londoni elemzői szerint ugyanakkor az is igaz , hogy a pénteki földrengés "nem történhetett volna rosszabb időpontban", mivel a japán gazdasági kilábalás egyébként is éppen lendületét vesztette, és az újjáépítés költséginek jelentős része a már most is jelentős államadósságot fogja duzzasztani.

A Capital Economics szerint a japán kormánynak ennyivel is nehezebb lesz hiteles hosszú távú költségvetési programmal előállnia, ráadásul a költségvetési ösztönzéshez most jóval kisebb a mozgástér, mint az 1995-ös kobei földrengés után volt.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Commerzbank elemzői is. Pénteki londoni helyzetértékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a kormány költségvetés-politikai eszközökkel fogja támogatni az újjáépítést, ám az erre fordított kiadások tovább emelik az államháztartási hiányt, amely becslések szerint egyébként is megközelítette volna a GDP-érték 10 százalékát.

A Commerzbank szerint az államadósság így a vártnál is nagyobb ütemben fog emelkedni, és a japán közfinanszírozás régóta esedékes konszolidációjának kilátása "a még távolabbi jövőbe vész".

A ház elemzői szerint ugyanakkor a kobei földerengés utáni időszak tapasztalatai azt sugallják, hogy a negatív reálgazdasági hatások rövid ideig fognak tartani. A Commerzbank hangsúlyozta, hogy a földrengés epicentrumához közeli északkeleti térség az éves japán GDP-értéknek mindössze a 2,5 százalékát adja.

A cég szerint a természeti katasztrófák hatalmas károkat tudnak okozni, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszú távú hatásuk az adott ország egészének termelési kapacitására "meglehetősen mérsékelt".

Ráadásul olyan fejlettségű országokban, mint Japán, valószínűtlen, hogy a finanszírozás szűkössége vagy a műszaki tudás hiánya a növekedési pálya állandósuló, lefelé tartó irányváltásához vezetne.

A Commerzbank pénteki előrejelzése szerint a japán hazai össztermék az idei első félévben "érzékelhetően nyomott lehet", de utána az újjáépítési munkálatok kezdete már felhajtóerőt ad majd a gazdasági növekedésnek. A cég szerint emellett a japán gazdaság kilábalásának fő tényezője az erőteljes exportkereslet lesz, ami lehetővé teszi a termelés gyors újraindulását az érintett térségben az infrastruktúra helyreállítása után.

18:36 - A japán központi bank minden tőle telhetőt megtesz a pénzügyi piacok stabilitásáért - közölték pénteken. A bank pénzügypolitikai tanácsa hétfőn egynapos ülést tart, amely elemzők szerint lehetőséget nyújt, hogy gyors döntést hozzon a földrengés anyagi következményeivel kapcsolatban.

A bank katasztrófakezelő csoportot hozott létre az elnök vezetésével, amely a földrengés következményeit méri fel a pénzügyi piacokra és intézményekre.

Időközben a japán autógyártók több üzemükben leállították a termelést.
A Honda két üzemében állt le a gyártás, miután egy leomló fal egy munkást maga alá temetett és további harmincat megsebesített.
A világ vezető autógyártója, a Toyota szintén két összeszerelő üzemében állította le a termelést. A Toyota dolgozói körében nem jelentett sérüléseket.

A Nissan öt északkelet-japáni üzemében szünetelteti a termelést, miután egy Tokió közeli üzemében ketten megsérültek a földrengés következtében.

18:22 - Atomenergetikai szükségállapotot rendelt el pénteken a japán kormány, mert egyelőre nem tudják lehűteni a földrengés miatt leállított egyik atomreaktort; a védelmi minisztérium vegyvédelmi alakulatot küldött a helyszínre.

Pár órával a hiba észlelése után a kabinet főtitkára azt közölte, hogy a reaktort ellenőrzés alá vonták. Az Atomenergetikai Világszövetség elemzője szerint megkezdődött a reaktor hűtése, és hűtővizet pumpálnak a tartályokba. Az Egyesült Államok igen gyorsan reagálva a Japánban állomásozó légiereje segítségével küldött hűtőfolyadékot a reaktor számára.

A Tokiótól 270 kilométerre északkeletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorából nem került sugárzó anyag a környezetbe, "az intézkedéseket elővigyázatosságból rendelték el a környéken, hogy a legrosszabb esetben is készen álljanak" - mondta Edano Jukio, a kabinet főtitkára. Atomenergetikai szükségállapotot most első ízben rendeltek el Japánban.

A gondot az okozta, hogy a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működött. A helyi hatóságok közlése szerint a reaktor magja körül csökkenni kezdett a hűtővíz szintje, de nem süllyedt a fűtőelemek alá.

Szakértők szerint "a legrosszabb eset" az lehetett volna, hogy ha sokáig nem tudják helyreállítani a hűtést, akkor a reaktor magja beolvad, és radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe. A reaktor három kilométeres körzetéből hatezer embert telepítettek ki.

Gondok voltak Mijagiban, az Onagava atomerőműben is, de sugárzás veszélye ott nem fenyegetett, mert a turbinaház gyulladt ki, és sikerült is eloltani a tüzet. Országszerte 11 reaktor állt le automatikusan a földrengéskor, s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia termelő kapacitás 18 százaléka.

A rengés után pár órával Fukusima prefektúrában átszakadt egy gát, és a kiömlő víz házakat borított el. Az esetleges áldozatokról még nincs hír. A katasztrófában a legfrissebb hivatalos összesítés szerint 337-en vesztették életüket, és 531 embert eltűntként tartanak nyilván. A japán hírügynökség nem hivatalosan ezernél is több halálesetet tart valószínűnek.

Tokióban több millió ingázó rekedt a munkahelyén a vasút és a metró leállása miatt. A kormány kérte az embereket, hogy ne próbáljanak gyalog hazamenni az agglomerációba, mert akkor "egyes utak úgy fognak kinézni, mint zsúfolt vonatok". A kormányzati és önkormányzati intézmények megnyitották kapukat, és szükségszállást biztosítanak, akinek tudnak. Beengedik az embereket aludni 244 iskolába is. Éjjel néhány vonalon már megindult a vonatközlekedés a főváros térségében.

A kormány válságtanácskozásokat tart. Kan Naoto miniszterelnök felkérte a pártokat és az üzleti köröket, hogy működjenek együtt a kormánnyal a szükséghelyzetben. A kormányzó Demokrata Párt vezetősége azonnal hozzájárulását adta, hogy pótköltségvetést fogadjanak el erre a pénzügyi évre. Az ellenzék teljes támogatását ígérte.

Tokió Narita és Haneda repülőterén tízezrek rekedtek a járatok kimaradása miatt. Országszerte 711 járatot töröltek a repülőtereket ért károk miatt. Szendai repülőterét elárasztotta a tenger.

17:53 - Mentőcsapatot küld Japán földrengés sújtotta térségébe az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - mondta Dobson Tibor hivatalvezető pénteken az MTI-nek. A távol-keleti országba nyolc műszaki mentő és egy szakértő tiszt utazik, akik földrengés utáni városi kutatási és mentési feladatokra vannak felkészítve.

Japán az unió polgári védelmi szervezetétől - amelyet Magyarország elnököl 2011 első félévében - hivatalosan kért segítséget. A csapat várhatóan még pénteken elindulhat a természeti katasztrófa helyszínére.
Soha nem mért erősségű, 8,9 fokos földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül 7 méteres magasságot értek el.

17:05 - A Japánt ért nagy erejű földrengést Peking egyes részein is érezni lehetett, miközben a kínai szakértők nem tartanak attól, hogy a cunami Kínát veszélyeztetné; a kínai kormányfő pénteken együttérzéséről biztosította japán kollégáját, Kína kész a segítségre.

A kínaiaknak nincs okuk a pánikra - mondta Csen Csien-min (Chen Jianmin) szeizmológus, a kínai földrengéshivatal igazgatója, de a csendes-óceáni térség nagyobb részét éberségre figyelmeztette.

Szakértők szerint Kína déli és keleti partjait még a veszélyességi határ alatti méretű hullámok érik el helyi idő szerint pénteken éjszaka. Az érintett területen a komphajók közlekedését felfüggesztették és 24 órás járőrszolgálatot rendeltek el.

A földrengés epicentrumától mintegy 2500 kilométerre fekvő Peking belvárosában, illetve külső kerületeiben lehetett érezni apróbb földmozgást, az északkeleti rész magas épületeiből több helyütt az utcára rohantak az emberek.

A történtek miatt "mély együttérzését és féltő gondosságát" fejezte ki Ven Csia-Pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő pénteken a japán kormánynak és népnek.

Ven a kormány nevében küldött üzenetet Kan Naotónak, míg a kínai külügyminiszter japán kollégájának Mocumoto Takeakinak fejezte ki részvétét.

A kínai mentők már indulásra készen állnak teljes felszerelésükkel arra az esetre, ha elfogadják felajánlásukat és megkapják az engedélyt a beutazásra - közölte Csen Csien-min, aki szerint igen kritikus a helyzet.
A kereskedelmi tárca Pekingben felhívta a Japánban érdekeltségekkel rendelkező vállalatait, hogy tegyenek meg mindent alkalmazottaik biztonságáért.

A China Southern légitársaság Kanton és Tokió közötti járatának gépe pénteken délután kényszerleszállást hajtott végre Oszakában. Kína legnagyobb légitársasága törölte szombati tokiói járatait és leállította a március 13-ára szóló jegyek eladását.

A kínai televízió főidőben közvetített a tragédiáról, négy órával a földrengés után Kínában már 4,5 millió mikroblog bejegyzés foglalkozott az eseményekkel. Sokan Japánban dolgozó hozzátartozóikat, barátaikat keresik.


16:15 - ÖSSZEFOGLALÓ

Soha nem mért erősségű, 8,9 fokos földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül 7 méteres magasságot értek el.
A tévék képernyőin látszott, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve elsodort mindent, ami az útjába került. Óránként mintegy ötven utórengés volt, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg katonai gépeket riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok. Az Onamaha városnál lévő Fukusima 1 erőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, és elrendelték a közeli lakosok - mintegy 3 ezer ember - kitelepítését. Radioaktív sugárzás nincs, de az erőmű hűtése áramhiány miatt nem működik, és a tartalék generátor is elromlott. A reaktort leállították, de a magja továbbra is forró.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A mérési adatok a XIX. század végéig nyúlnak vissza.

A földmozgás Mijagi prefektúra magasságában, a parttól 125 kilométerre, tíz kilométeres mélységben következett be helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el.

Mijagi székhelyének, Szendainak az egyik strandján 2-300 holttestet találtak. Keresnek egy hajót, amelyet száz utasával elsodort az ár. A Szendai közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt. A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz északkeleten a part menti városokban. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a szökőár elsodort egy személyvonatot, a hatóságok egyelőre nem találják. A szerelvény a Mijagi prefektúrában lévő Nobiru állomás közelében tűnt el.

A megrázó felvételek érkeztek a Tokiótól 300 kilométerre északkeletre fekvő, egymillió lakosú Szendai város környékéről. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával. A tengerár lakóházakat is elzárt a szárazföldtől. A tévé mutatott egy nőt, aki egy emeletes épület legfelső szintjén fehér kendőt lobogtatva kért segítséget.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

Jokohama nagyváros Iszogo iparnegyedében sűrű füst terjengett. A Japán nyugati részében található Vakajama prefektúrában a hatóságok a cunamiriadót követően húszezer embert kimenekítettek.

A károk nagyságát még nem lehetett fölmérni. tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. Az ENSZ és az Európai Unió máris segítséget ajánlott fel.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán egy 7,3-es erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

A tengerár útjába került Hawaiin riadót rendeltek el, és készültség van a Csendes-óceán nyugati partjain fekvő országokban Alaszkától Chiléig mindenütt, akárcsak az óceániai szigetvilágban. Hawaiin a három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek az éjszakai mentésben, de erre végül is nem volt szükség. A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés. Kaliforniában kétméteres hullámokat várnak.

A magyar külügyminisztérium azt kéri, hogy az ország északkeleti térségébe tervezett, nem feltétlenül szükséges utazásokat halasszák el. A tárcának jelenleg nincs tudomása arról, hogy a katasztrófának lennének magyar áldozatai. Nem tud magyar vagy más külföldi áldozatról a japán külügyminisztérium sem. A baptista Szeretetszolgálat mentőcsoportot küld a térségbe péntek délután.

16:06 - Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengést követő cunami után.

Az NHK állami televízió közlése szerint a tengerparton talált áldozatok megfulladtak. A hatóságok arra számítanak, hogy a természeti csapás halálos áldozatainak száma a most ismert 300-400-hoz képest jelentősen emelkedni fog. Közel 350 embert eltűntként tartanak számon.
A japán külügyminisztérium helyi idő szerint 22:42-kor kiadott tájékoztatása azt közölte, hogy az áldozatok, sérültek között nincs külföldi állampolgár - mondta el az MTI kérdésére Tokióból telefonon Erdős Attila, a magyar nagykövetség első titkára.

A Szendai közelében található egyik kőolaj-vegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt.

A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz az északkeleti part menti városokban.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőárban eltűnt egy személyvonat, és a hatóságok egyelőre nem találják. Az nem ismeretes, hányan utazhattak az East Japan Railway vasúttársaság szerelvényén, amelynek a Mijagi prefektúrában lévő kelet-macusimai Nobiru állomás közelében veszett nyoma.

A szökőár elsodort egy hajót is száz utassal - közölte Mijagi prefektúra rendőrsége. Egyelőre nincs értesülés a hajó és az utasok sorsáról. A hajó Iszimaki város hajógyárának a tulajdona.

Japánban a helyenként hét méter magas tengerár autókat, bárkákat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt, leállították a kirakodásokat is - közölték tengeri szállítmányozók.

Szemtanúk soha nem tapasztalt erősségű földmozgásként írták le a pénteki rengést. "Én teljesen megrémültem és még mindig félek. Soha nem éltem át korábban ilyen nagy földrengést." - mondta Hidekatsu Hata, egy tokiói étterem vezetője.

"Az emberek elárasztották az utcákat. Hihetetlen. Mindenki haza akar jutni, de nem látni egy taxit sem." - mesélte Kodzsi Goto fővárosi lakos.

15:05 - Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami után.

A város közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt.

A legfrissebb jelentések szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőár elsodort egy személyvonatot, és a hatóságok egyelőre nem találják a szerelvényt. Az NHK állami televízió legutóbb arról számolt be, hogy eléri a kilencvenet is a természeti katasztrófa halálos áldozatainak a száma.
 

15:00 - A cunami elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN.

A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát. A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben.

A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit. Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint 4 órakor értesítették a vészhelyzetről.


13:15 - Japánban már legkevesebb 44 halálos áldozata van a pénteki 8,9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a helyi sajtó szerint.

Ez volt a jelenkori történelem hatodik legnagyobb erejű földrengése - mondta Brian Bapty brit geológus a Sky News brit tévében. Hozzátette, hogy pénteki japán földmozgás nyolcszor volt erősebb a nemrég az új-zélandi Christchurchben bekövetkezettnél.

Megszólalt a tűzriasztó a Japán északkeleti részében fekvő Onagava atomerőmű egyik turbinaházában. Sűrű füst gomolygott az épületből, amely távolabb helyezkedik el a reaktorblokktól. A japán ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az országban a 11 atomreaktort automatikusan leállították.

Kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait.
A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.

11:50 - Japánban már legkevesebb 32 halálos áldozata van a pénteki 8,9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a helyi sajtó szerint.

Közben kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait.

A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.

10: 40 - A pénteki japáni földrengésnek és az általa előidézett szökőárnak bizonyosan már 19 halálos áldozata van az ország északkeleti részén elterülő Tohoku és Kantó régiókban - jelentette az NHK állami televízió.

Közben újabb utórengés történt a térségben, 5,8-es erősségű. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek.

A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt.

Kan Naoto miniszterelnök bejelentette: jelentős károkat okozott Japán északkeleti részén a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami.

Az orosz hatóságok Szahalin-szigetéről kimenekítettek 11 ezer embert a part menti területekről. A földrengés nem okozott károkat az orosz szigeten, de helyi szakértők szerint a cunami számos települést érinthet ott. Dmitrij Medvegyev orosz elnök felajánlotta, hogy segítséget nyújtanak Japánnak a természeti katasztrófa okozta károk helyreállításában.

Hawaiin is evakuálást rendeltek el a part menti övezetekből. Megszólaltak a szökőárra figyelmeztető szirénák. John Cummings, a rendkívüli helyzetek szolgálatának vezetője a terület fővárosában, Honoluluban elmondta, hogy négy órájuk van a part menti területek kiürítésére. A hatóságok buszokon menekítik a lakosokat és turistákat.

8:20 - Heves, 8.9-es erősségű földrengés pusztított pénteken Japán északkeleti partvidékén a helyi idő szerint délután háromnegyed háromkor. Azóta már több erős utórengés is megrázta a szigetország északkeleti partvidékét.

Nagyon erős, 8,8-as erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán

 
Cumaniriadót rendeltek el pénteken - a japán földrengést követően - a Csendes-óceán teljes partvidékére - közölte az amerikai szökőárfigyelő központ.

A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.

északkeleti partvidékét, a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, de már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé - jelentették különböző médiumok.

>>>AZ ELSŐ VIDEÓFELVÉTELEKÉRT KATTINTSON IDE>>>

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.


>>>>AZ ELSŐ FOTÓKAT MEGTALÁLJA ITT>>>>


A pénteki japáni földrengés és szökőár által okozott és eddig ismertté vált károk:

A 8,9-es erősségű rengés a tengeren hatalmas - a 10 métert is elérő - szökőárt idézett elő Japán északkeleti partjainál. Az ország egész csendes-óceáni partjára vonatkozóan kiadták a cunamiriadót. A szökőár hömpölyög a szárazföld belseje felé, elsodor mindent, ami az útjába kerül, tüzeket okoz.

A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Egy halálos áldozatról biztosan tudnak már.

Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás. Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerőművek.

Bezárt a tokiói Narita repülőtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is.  Nyolc katonai repülőgép szállt fel, hogy a levegőből felmérje a károkat. A kormány válságtanácskozást tart. A kabinet szerint lehetséges, hogy lesz további szökőár.

Az NHK állami tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét.

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

A cunami drámaian hasonlít a 2004-es indonéziai cunamihoz, ahol legkevesebb168 ezer ember vesztette életétOlvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. elemér 2011. március 12. 10:16
  „O.K. a dízelgenerátort elvitte a tsunami, aztán ellem is van ami egy darabig hajtsa a hüttö pumpát. Szereztek uj elemeket, de az USA légierö semilyen szállitmányrol oda nemtud. Atomerömüveknél azt nézik, hogy mikori az a tervezés. A 60-as évek tervei csak kezdetlegessek voltak biztonságilag. A ruszki terv amire Paksi erömü épült, az nyugati biztonságnak kétlem hogy megfelelne. Szerencsére ott nincs tsunami vagy földrengés.”
 • 23. elemér 2011. március 12. 09:01
  „"Az Egyesült Államok igen gyorsan reagálva a Japánban állomásozó légiereje segítségével küldött hűtőfolyadékot a reaktor számára."

  Hüttöanyag kell a riporterek fejébe, mert viz az van bent elég. Viz hüttéses reaktor mint a legtöbb még a Paksi is. USA légierö nemtud semilyen szállitmányrol. Ha ilyen létezik, az valami vegyi anyag lehet. Viz az van ott a hüttéshez. Az történt ott hogy a hüttésre a pumpák nem müködtek, mert az áramhálozat oda megrongálodott. Elemmel is lehet müködtetni egy ideig. Erre volt szükség egyenlöre és ezt szereztek. Ez a 11 reaktor ott a 60-as évekböl van és a biztonsági tervezetük gyenge. Az egész Japán atomerömü biztonsága gyenge és állandóan mellébeszélnek. Az a fal tsunami ellen ott nem elég magas. Sandiegoban (San Onofre) 30 láb magas fal van.

  http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2014472646_quakenuclear12.html

  Secretary of State Hillary Rodham Clinton said Friday that U.S. Air Force planes in Japan had delivered "coolant" to a nuclear-power plant affected by the quake. Nuclear reactors do not require special coolants, only large amounts of pumped water.

  An Air Force spokesman at the Pentagon said he was unaware of U.S. military planes making any deliveries related to the reactor issues.”
 • 22. Túrabakancs 2011. március 11. 23:44
  „fafa1992! /21/
  Természetesen igazad van, köszi a kiigazítást!
  Belekeveredtem a sok egyesbe..tudod, régi iskolás rossz
  emlékek. :)”
 • 21. fafa1992 2011. március 11. 23:03
  „Túrabakancs, kis javítás: a New York-i szeptemberben volt (2001.09.11.), de értjük a lényeget :)”
 • 20. Túrabakancs 2011. március 11. 22:35
  „Egy kis érdekes számmisztika:
  2001. 11.11. New Yorki-i terrortámadás időpontja
  2011. 3. 11. Japán földrengés és cunami dátuma.
  Elgondolkodtató mindenesetre.”
 • 19. Túrabakancs 2011. március 11. 22:01
  „Olvasom a riportokban hogy több száz halott van a romok alatt,
  ill. sokan eltűntek. Sajnos ezek csak az első órákban saccolt áldozati számok,
  ugyanis a cunamik levonulta után állapítható meg igazán a teljes pusztítás.
  Biztos vagyok benne, hogy a halottak száma eléri majd a több tízezret is.
  Mindenesetre az tanulságos, hogy "csak" ekkora épületkár keletkezett a
  hatalmas rengések által, más hagyományos pl. európai házak úgy dőltek volna
  össze sok százezres áldozatokat eredményezve, mint a kártyavár.”
 • 18. vadrozsa 2011. március 11. 21:49
  „.........Sushi, anyone?”
 • 17. BZOLI68 2011. március 11. 17:15
  „ISTENALDJAMEG A JAPAN EMBEREKET,ES A GYASZOLO JAPAN NEPET.”
 • 16. zeta62 2011. március 11. 16:25
  „Maja naptár...???
  Részvétem nekik!
  Isten óvja az ottaniakat!”
 • 15. Loich 2011. március 11. 15:28
  „Nem hiszem hogy ez ne a HAARP műve lenne megint.
  Valami céljuk van a nagyhatalmaknak japán irányába.”
 • 14. dw748a 2011. március 11. 15:11
  „nah holnaptól megint jön majd hogy a forint csökkent az olaj ára nőtt, cunami és a földrengések miatt...
  sajnálom őket... lehet én látom furán de mintha egyre több lenne a természeti csapás...
  Izlandni vulkán, cunami, japán, magyar földrengés is volt...”
 • 13. kerteszb 2011. március 11. 14:10
  „Részvétem az érintetteknek. Egyben megemelem a kalapot a japán építészek előtt, máshol ekkora földrengésnél minden kártyavárként omlott volna össze. Remélem az atomerőművekkel sem lesz fatális probléma.”
 • 12. sese666 2011. március 11. 11:58
  „Nagyon durva ami ott van!Cnn en nézem a videókat szántóföldeken úsznak a hajók”
 • 11. jirzi 2011. március 11. 11:34
  „Azért csak jó itt élni Szeretlek Magyarország”
 • 10. Jimmybátyó 2011. március 11. 11:06
  „Betankolok rizsből,mert elvitte a rizsföldeket a cunami.
  Lesz ok a tőzsdéken a spekulációra.”
 • 9. buggyant 2011. március 11. 10:43
  „köszi Jethro, azért vagyok köztetek. :)”
 • 8. buggyant 2011. március 11. 10:42
  „fafa, igen hallottam. Bocs, ha reggel is meg volt jelölve hogy helyi idő szerint, akkor átugrottam.”
 • 7. fióka 2011. március 11. 10:42
  „kemény,nem irigylem őket,de sajnos nem ez lessz az utolsó”
 • 6. kisviragod 2011. március 11. 09:37
  „Ó..a tudatlanság legfeljebb kellemtlen, de lehet pótolni:-)..de nem ez a legfőbb..Japánban elég sokszor előfordul a földrengés..gondolatban együttérzek velük..”
 • 5. nagyjancsi 2011. március 11. 09:06
  „azért nem gyengén szenzációhajhász a címválasztás.. a katasztrófa ellenére is..”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait

Líbia bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal. Tovább olvasom