Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Puccsal próbálkozott Schröder Angela Merkel ellen?

Állítólag "puccsot" tervezett a korábbi kancellár, Gerhard Schröder hivatali utódja, Angela Merkel ellen. A 2005 szeptemberi választásokkor, az urnazárást követően a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) akkori elnöke "megkörnyékezte" Edmund Stoibert, a kisebbik konzervatív uniópárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét.
Csütörtöki sajtóértesülések szerint közvetlenül az urnazárást követően a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) akkori elnöke "megkörnyékezte" Edmund Stoibert, a kisebbik konzervatív uniópárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, hogy Angela Merkel hatalomra jutását megakadályozandó, az SPD és a CSU együttesen alkosson koalíciót, természetesen Schröder vezetésével.

A müncheni liberális Süddeutsche Zeitung Stoiber közvetlen környezetéből szerzett információkra hivatkozva arról számolt be, hogy az akkor még hivatalban lévő kancellár közölte a bajor pártvezetővel: napokon belül küldötteket meneszt hozzá a részletek tisztázására. A CSU elnöke három nappal később fogadta a "követeket", meghallgatta őket, majd elutasította az ajánlatot.

A meglehetősen bizarr forgatókönyvről valamennyi német napilap beszámolt, megszólaltatva az érintetteket. Angela Merkel kancellár, a nagyobbik konzervatív párt, a Német kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke meglepetéssel fogadta a hírt, helyettese, Ronald Pofalla CDU-főtitkár pedig csupán annyit mondott, hogy mindezt el tudja képzelni Schröderről. Edmund Stoiber eddig nem nyilatkozott, ugyanakkor egyes, meg nem nevezett CSU-képviselők a Süddeutsche Zeitungnak megerősítették az információt. Maga Gerhard Schröder - aki a közelmúltban kiadott emlékiratait reklámozva jelenleg az országot járja - mindent cáfolt.

Az SPD jelenlegi vezetői - noha nem különösebben szoros viszonyt ápolnak a volt kancellárral - ez alkalommal kiálltak a korábbi pártelnök mellett. Azt hangoztatták: mindez valószínűleg a CSU "ellentámadása" annak kapcsán, hogy emlékirataiban Schröder nem éppen hízelgő hangon írt Stoiberről, habozó és bizonytalankodó politikusként jellemezve őt.

A tavaly szeptember 18-i parlamenti választásokat a konzervatív uniópártok csupán egy hajszállal nyerték meg a Schröder vezetésével bámulatosan hajrázó szociáldemokraták előtt. Ez is magyarázta azt, hogy az SPD a választások után hosszú ideig ragaszkodott a kancellári tisztséghez, s csak hetekkel később volt hajlandó beleegyezni abba, hogy a létrejött, konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány élén Angela Merkel álljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglyok hét százaléka más helyett ül Hollandiában

A holland börtönökben is vannak olyan rabok, akik más helyett töltik le a szabadságvesztést - derült… Tovább olvasom