Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Provokációktól tartanak a parlamenti választások előtt Ukrajnában

Egy nappal a rendkívüli parlamenti választások előtt nyugodt volt a helyzet Ukrajnában szombaton. Kijev ugyanakkor továbbra is provokációktól tart az oroszbarát erők részéről.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok több páncélozott harcjárműre ukrán jelzéseket festettek Donyeckben. Szerinte nem kizárt, hogy provokációkra készülnek a katonai járművekkel a választás napján.

Az éjszaka ugyanakkor csendesen telt az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Donyecki nemzetközi repülőtér környékén, és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosnál, egyik helyen sem voltak tüzérségi támadások. Liszenko megerősítette, hogy szombaton sem volt nagyszabású támadás a donyecki repülőtér ellen, ugyanakkor feszültnek nevezte az ottani helyzetet. Hozzátette, hogy Kijev értesülése alapján a szakadárok erőátcsoportosításokat hajtanak végre a városban. A donyecki városvezetés is arról tájékoztatott, hogy egyelőre nyugodt a helyzet a megyeszékhelyen.

Az RNBO szóvivője közölte, az elmúlt 24 óra alatt 10 ukrán katona sebesült meg a harcok sújtotta térségben.

Petro Porosenko ukrán elnök tévéüzenetében részvételre buzdította a választókat. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli fontosságú az ország jövője, a megkezdett politikai és gazdasági reformok folytatása szempontjából a vasárnap megrendezendő parlamenti választás. Előző nap egy sajtónyilatkozatában az elnök kifejezte meggyőződését, hogy ezúttal Ukrajnában hazafias és Európa-párti, nem pedig Moszkva-barát erők kerülnek többségbe a parlamentben.

A központi választási bizottság (CVK) által közzétett legfrissebb információk szerint a Donyec-medence 15 körzetében nem tudják megrendezni a választásokat, ugyanakkor 213 szavazókör létesült Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol az ott lakók leadhatják szavazataikat. Donyeck megye 21 választókörzetéből kilencben, Luhanszk megye 11 körzetéből pedig hatban azonban biztosan nem tudják megrendezni a választásokat.

A kelet-ukrajnai szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott luhanszki és donyecki "népköztársaságok" vezetői több ízben leszögezték, hogy az ellenőrzésük alatt álló területeken nem engedik megrendezni október 26-án az országos parlamenti választást. Ők ugyanis saját választást akarnak rendezni egy hét múlva, azaz november 2-án.

Péntek éjféltől urnazárásig, azaz helyi idő szerint vasárnap 20.00. óráig (közép-európai idő szerint 19.00.-ig) kampánycsend van érvényben. Ez alatt tilos bármilyen agitációt folytatni az indulópártok, illetve jelöltek mellett, és közvélemény-kutatások sem hozhatók nyilvánosságra.

A belügyminiszter közlése szerint a választások napján a rendvédelmi szervek mintegy 82 ezer tagja - köztük négyezer fő a gyorsreagálású egységekből - fog a biztonságra vigyázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező karantént rendeltek el New Yorkban

21 napos karantént rendeltek el az Ebola-járvány sújtotta nyugat-afrikai országokból New York valamely repterére érkező egészségügyi dolgozóknak. Tovább olvasom