Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Pristina hallani sem akar a koszovói szerbek parlamentjéről

Pristina elfogadhatatlannak nevezte a koszovói szerbek parlamentjének létrehozását. A lépésnek nincs és nem is lesz semmiféle jogi következménye, hangoztatja az újonnan alakult állam vezetősége. Mint ismeretes szombaton a koszovói szerbek Koszovszka Mitrovica szerbek lakta részében létrehozták képviseleti testületüket. Az időzítés sem véletlen: Szent Vid napja, az 1389. évi koszovói (rigómezei) csata évfordulóján hozták létre a testületet.
Fatmir Sejdiu koszovói elnök szerint a szerb szkupstina megalakítása a helyzet destabilizálásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében felszólította a polgárokat, hogy ne reagáljanak a koszovói szerbeknek a függetlenség elleni újabb lépésére. Az egykori szerb tartomány február 17-én egyoldalúan kiáltotta ki önállóságát. A pristinai helyzetelemzők szerint a koszovói szerbség a szkupstina létrehozásával adták meg az első hivatalos választ a koszovói függetlenségre. Az észak-koszovói szerb vezetők folytatták az intézményes ellenszegülést a tartomány kiválása ellen.

Egyetértenek azonban abban, hogy ennek a lépésnek nagyobb hatása lett volna, ha a függetlenség kikiáltása előtt teszik meg. Az új testület életre hívása gyakorlatilag felhívás a szerbeknek, hogy tanúsítsanak ellenállást a koszovói központi hatóságokkal szemben, ugyanakkor táplálja a szerbek reményét, hogy Pristina bojkottálásával elérhetik céljaikat. A koszovói elnök közben megismételte, hogy szó sem lehet a tárgyalásokról Koszovó státusáról. "Erről a kérdésről soha többé nem nyitunk vitát, soha többé nem ülünk tárgyalóasztalhoz"- fogalmazott a politikus. Nem zárta ki azonban annak a lehetőségét, hogy más problémákról megbeszéléseket folytatnak majd Belgráddal, de csakis egyenrangú partnerként. Sejdiu a fentieket a koszovói kisebbségek képviselőivel való találkozóján mondta. A megbeszéléseken mindegyik kisebbség képviseltette magát a szerbeken kívül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A britek már spórolnak

Nagy-Britannia - Földön, vízen és a levegőben is lassít Nagy-Britannia a példátlanul magas olaj- és üzemanyagárak miatt. Tovább olvasom