Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Prága is elismerte Koszovó függetlenségét

Csehország szerdán elismerte Koszovó függetlenségét. A prágai kormány határozatát Mirek Topolánek miniszterelnök jelentette be. A kormányfő szerint a lépés hozzájárul a térségen belüli stabilitás megőrzéséhez, és felgyorsulhat a nyugat-balkáni államok európai, transzatlanti integrációja. Prága most arra készül, hogy a koszovói ENSZ-misszió, az UNMIK keretében kialakított képviseletét nagykövetséggé alakítsa át.
Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter hangsúlyozta: Prágának tényként kell kezelnie a volt dél-szerbiai tartomány önállósodását, már csak azért is, mert a térségben több mint ötszáz cseh állampolgár él. Csehországban a koszovói függetlenség kérdése megosztotta és részben máig megosztja a politikai életet.

Az önállóság elismerésének eddig is főként a kormányzó jobboldali pártok, a Topolánek vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Kereszténydemokrata Unió - Néppárt (KDÚ-ČSL) körében voltak hívei, igaz, ellenzői is akadtak szép számmal. Egyértelműen elutasították Koszovó elismerését az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták.

A cseh tartózkodás híveként volt ismert a nemrég további öt évre megválasztott Václav Klaus államfő is. A Csehországgal szomszédos Szlovákia továbbra sem ismerte el az új állam önállóságát, erre csak abban az esetben lett volna hajlandó, ha a különválás mérvadó nemzetközi szervezetek jóváhagyásával történik.

Több szlovákiai kormánypárti politikus a közelmúltban arra a veszélyre is utalt, hogy a szlovákiai magyarok számára példaként szolgálhat a koszovói albánok lépése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehallgatják és megfigyelik a magyarokat Mianmarban

Lehallgatják és megfigyelik azokat a magyar segélymunkásokat, akik nemrég bejutottak Mianmarba. A… Tovább olvasom