Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Pozsonyi figyelmeztetés: jelenteni kell a kettős állampolgárságot

Az a szlovák állampolgár, aki július 17-e után idegen állampolgárságot szerzett, köteles ezt a tényt haladéktalanul bejelenteni a lakóhelye szerinti illetékes körzeti hivatalban - figyelmeztetett vasárnap a szlovák külügyminisztérium.

"Amennyiben ezt a kötelességét nem teljesíti, 3319 eurós bírsággal sújtható" - olvasható a tárca sajtóosztálya által jegyzett közleményben.

A magyar állampolgársági törvényre válaszul elfogadott szlovák állampolgársági jogszabály módosítása július 17-én lépett hatályba. Eszerint a szlovák állampolgár azon a napon, amikor saját akaratából felveszi más állam polgárságát is, automatikusan elveszíti a szlovákot. A szlovák törvénymódosítás ismeri a kivételeket is. Nem veszíti el a szlovák állampolgárságát például az, aki az idegen állampolgárságra házasságkötés révén tesz szert.

Másik ilyen eset, ha egy gyermek külföldön születik, és eleve megkapja annak az országnak az állampolgárságát, ahol világra jött. Nem veszítik el a szlovák állampolgárságukat azok sem, akik az idegen állampolgárságot még 2010. július 17-e előtt szerezték meg.

Ha egy szlovák állampolgár még ez év július 17-e előtt kérvényezte egy másik ország állampolgárságát, ám csupán július 17-e után kapta azt meg, abban az esetben is elveszíti a szlovák állampolgárságát. Az eredeti, szlovák állampolgárság ugyanis az idegen állampolgárság hatályba léptekor automatikusan megszűnik.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke elvárja, hogy a szlovák fél mihamarabb változtasson az állampolgársági törvényen. "Bízom benne, hogy a parlament őszi ülésszakán napirendre tűzik ezt a kérdést" – nyilatkozott a politikus a SITA pozsonyi hírügynökségnek. Az új szlovák kormánykoalíció jelezte, hogy a korábbi kormány által elfogadott jogszabályt módosítani kívánja.

Részletek nem ismeretesek. Iveta Radicová miniszterelnök nyilatkozatai szerint a módosítás lényege az lenne, hogy a magyar állampolgársági törvény Szlovákiában nem lenne érvényes, illetve nem vonatkozhatna szlovák állampolgárokra.

Több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy ez az elképzelés nem reális. Rudolf Chmel emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettes is beszélt a szlovák állampolgársági törvény módosításáról. Részleteket ő sem árult el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvizeket okozott az özönvízszerű eső Szlovákiában

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső vasárnap Szlovákiában. Tovább olvasom