Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Pozsonyban is lesz ´Terror Háza´

Budapest és Berlin után nemsokára a szlovák fővárosban is lesz egy múzeum, amely a kommunizmus bűntetteire emlékezteti az oda látogatókat.
Budapest és Berlin után nemsokára a szlovák fővárosban is lesz egy múzeum, amely a kommunizmus bűntetteire emlékezteti az oda látogatókat.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön azt írta, hogy a szlovák kormány már tudomásul vette a kulturális minisztérium és a kormányhivatal jelentését, melynek értelmében létrehozzák a kommunizmus és az önkényuralmi rendszerek múzeumát. Az új intézmény a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) részeként működik majd. A tervek szerint ideiglenesen a Váralján, a Szlovák Nemzeti Múzeum Zizka utcai termeiben kapna helyet a kiállítás, abban a Brämer-kúriában, ahol jelenleg a régészeti múzeum, és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma is székel. Ez az ideiglenes állapot csak addig tartana, amíg a kormány "elszállásolja" a Nemzeti Emlékezet Intézetét, annak ugyanis még mindig nincs saját épülete.

A kulturális minisztérium szerint a debütáló tárlat egy év alatt készülhet el, ha időben megkapják a szükséges pénzt. Hogy mennyibe kerül a 92. szlovákiai múzeum megnyitása, a tárca egyelőre nem tudja. Az új múzeum az 1948 és 1990 közti időszakot, Csehszlovákia kommunista éveit dolgozza fel. Rudolf Chmel javaslatára a fasiszta szlovák állammal, az 1939 és 1945 közti időszakkal is foglalkozik majd a kiállítás.

"Célunk, hogy a múzeum emlékeztesse az embereket azokra a nehéz időkre, amelyben éltek, felnőttek, és amelynek maguk is szereplői voltak akár döntéshozóként, akár áldozatként” – áll a kulturális tárca indoklásában.

A kommunizmus és az önkényuralmi rendszerek múzeumának létrehozása négy lépésből áll majd. Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes feladata a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvény módosításával kieszközölni, hogy az intézet muzeális tevékenységet is folytathasson.

Az ÚPN fenntartója gondoskodik a múzeum megalapításáról, a pénzügyminisztérium elkülöníti az anyagi keretet, végül a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója kiüríti a régészeti múzeum termeit. Az új intézmény kezdetben két belső alkalmazottal dolgozik majd, a munkatársak száma fokozatosan nőhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a műemlékek vannak veszélyben világszerte

A New York-i székhelyű Nemzetközi Műemlék Alap által összeállított listán 41 ország 67 kulturális öröksége található. Tovább olvasom