Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Pozsony aggódik a németországi magyar tüntetés miatt

Szlovákia határozottan elítéli az olyan akciókat, mint amilyenek az egyes szlovák külképviseleti irodák előtt szombatra tervezett Beneš-dekrétumok elleni megmozdulások. Az ilyen tüntetések Pozsonyt aggodalommal töltik el. Ezt a szlovák külügyminisztérium szombaton kiadott nyilatkozata hangsúlyozza.
A szlovák külügyminisztérium emlékeztet: a megmozdulások kinyilvánított célja az, hogy tiltakozzanak a második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek, az úgynevezett Beneš -dekrétumok érinthetetlenségéről tavaly szeptemberben elfogadott pozsonyi parlamenti határozat ellen.

Figyelmeztet ugyanakkor, hogy az említett dokumentum egyértelműen elutasítja a második világháború utáni kollektív bűnösség elvét. "A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elfogadott határozata semmit sem változtatott a dekrétumok lényegén, és azon sem, hogy azok már hatályukat vesztették, Szlovákiában pedig nem következik be változás a jogrendben" - olvasható a Független Hírügynökséghez is eljuttatott sajtóközleményben.

Pozsony szerint Edvard Beneš elnöki rendeletei részét képezik a második világháború utáni európai rendezésnek, és a nácizmusra, a fasizmusra és az irredentizmusra adott válasznak tekintendők. Reagálnak az 1938-as bécsi döntésre is, amely alapján Dél-Szlovákia magyarlakta területének nagy része az akkori Magyarországhoz került. A szlovák külügyminisztérium figyelmeztet, hogy az Európai Bizottság is lezártnak tekinti a Beneš -dekrétumok kérdését.

Északi szomszédunkat aggodalommal tölti el, hogy a 21. század modern, integrálódó Európájában vannak erők, amelyek a múlt egyoldalú interpretálásával akarnak feszültséget kelteni a nemzetek és államok közt. A pozsonyi külügyi tárca szerint e tüntetések sora "összehangolt kampány, melynek célja kétségbe vonni a második világháború eredményeit".

Megjegyzi a közlemény: a tiltakozó megmozdulásokat 25 magyar szélsőséges és irredenta szervezet rendezi, amelyeket Magyarországon is szélsőjobboldalinak, idegengyűlölőnek és ultranacionalistának tartanak. A második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek egy része a csehországi németeket és a szlovákiai magyarokat gyakorlatilag az élet minden terén megfosztotta jogaik gyakorlásától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországi magyarok tiltakoztak a Benes-dekrétum ellen

Németországi magyar szervezetek kezdeményezésére tüntetés volt Szlovákia müncheni főkonzulátusa… Tovább olvasom