Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Posztumusz előléptették Pappné Ábrahám Juditot

Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn.


Tévesek azok az információk, amely szerint az Afganisztánban RPG-vel eltalált autó sofőrje is elhunyt.

Hétfőn hajnalban csaptak le a magyar konvojra. Egy katonanő életét veszítette, tatai társának halálhírét keltették.

A Kemma.hu hétfő este 19:25 perckor azt az információt kapta, hogy a hétfő hajnalban Afganisztánban megsérült tatai zászlós minden híreszteléssel ellentétben életben van.

Kómában van, de állapota továbbra is stabil, a javulás minimális jelei is észlelhetőek már. Az itthonmaradatottak reményei szerint éjszaka nem fog romlani az állapota, s mihamarabb hazahozhatják.

Meghalt a másik magyar katona is

Belehalt sérüléseibe a magyar konvoj elleni támadás életveszélyes sérültje - közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a HavariaPress.

A HavariaPress információi szerint belehalt sérüléseibe annak a járműnek a sofőrje, mely mellett pokolgép robbant magyar idő szerint hajnali fél négykor Afganisztánban. A járművet vezető katona életveszélyes sérüléseket szenvedett, kómába esett. A hírügynökség szerint a gondos orvosi ellátás ellenére a délutáni órákban életét vesztette - írja a HVG.hu. (19:14)

Magyar katonanőt öltek meg Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn.

A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban hétfőn megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról.

A tárcavezető elmondta: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült.

Mint elmondta: a törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Az Egyesült Államok nagykövete részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett magyar katona családjának az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hétfőn.

"Szomorúan értesültünk a Magyar Honvédség katonájának haláláról, és több társának megsebesüléséről egy konvoj elleni támadás során. Szívből együtt érzek az elesett katona családjával. Remélem, hogy sebesült társai tökéletesen felépülnek" - áll a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az írta, hogy a támadás is mutatja a NATO és az ISAF előtt tornyosuló afganisztáni kihívás nagyságát.

"Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, a Magyar Honvédségnek és a magyar embereknek az együttműködésért és az áldozatokért, amelyekkel hozzájárulnak ehhez a létfontosságú erőfeszítéshez" - fogalmazott a nagykövet.

Az afganisztáni Baglán tartományban hétfőn halt meg egy katona, amikor támadás érte a magyar konvojt. A honvédelmi tárca közleménye szerint a támadásban további három magyar katona is megsérült: egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan. A konvojban a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái utaztak.A támadásban elhunyt katona Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter délután sajtótájékoztatón. A 32 éves Pappné Ábrahám Judit 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben, többször kitüntették, 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszóvban is önkéntesként teljesített szolgálatot. Az elesett katonának gyereke nem volt, férje szintén szerződéses katona, ugyanabben a kontingensben szolgált, de ő néhány napja már egy előző váltással hazatért Afganisztánból - közölte a sajtótájékoztatóról beszámoló [origo].Korábban:

A minisztérium közleménye szerint a magyar idő szerint hétfő hajnalban, 3.30-kor történt támadásban további három magyar katona is megsérült: egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan.

A tárca közölte azt is, hogy a konvojban a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái utaztak. A PRT 8. váltásának hazautazó állománya a NATO-erők északi régiójának központjába, Mazari Sarif városba tartott, amikor Puli-Humritól 20 kilométerre északnyugatra, egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. A támadás után a konvoj visszatért a magyar táborba, ahol a sérültek orvosi ellátást kaptak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette, és részvétét fejezte ki a családnak.

A minisztérium hétfő délután 14 órakor rendkívüli sajtótájékoztatón ismerteti az üggyel kapcsolatos részleteket - közölték.

Magyarország 2006 óta működtet PRT-t az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik.

A honvédség eddig a két katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Mindkettő tűzszerész volt.

Olvasóink írták

264 hozzászólás
 • 264. 56-os 2010. szeptember 06. 22:17
  „259. fortuna54

  Kedves lehetsz, de igen naiv vagy.
  Ültél már egy 747-esen ?
  Akkor próbáld meg nekem megmagyarázni, életem 20%-át levegöbe töltöttem,
  hogy tud az :

  1. 90 cm magasságba
  2. 90 cm áttméröbe behatolni a Pentagon-ba
  3. és utána semmi roncsot sem találni ?
  4. hova tünt a 4. repülö ? se roncs, se halott !

  A vezetö amcsik nemtörödnek a mindennapi emberrekkel.
  Fö a haszon !
  Miért nem állitják G. W. Bush-t a biróság elé amikor bebizonyodott hogy hazudott ?
  Olvasnod kellene több nyugati újságot és könyvet....
  Itt nem mindenki nyal a yankeeknek mint otthon.”
 • 263. Elemér 2010. augusztus 28. 22:33
  „Amiket most sorolsz azokat a sajtóban már rég közölték és megvitatták Amerikában. Azért mert az Amerikai társadalom nyitott és szabad a sajtó. Amiket meg ezelött kotyvasztasztottál az ujdonság nekem. Téged vagy Bin Laden fizet, vagy az FSB.”
 • 262. buggyant 2010. augusztus 28. 15:26
  „259. hát.. feltételezem. Tudni nem tudom, de mint egy kirakós, ez a darabka így illik a képbe. Ne haragudj érte rám fortuna, de ebben a témában ezt én így érzem valahol..”
 • 261. Elemér 2010. augusztus 28. 15:16
  „260. h.sz. vonLichthofen
  Én magyar származásu amcsi vagyok, te pedig csak egy zöldfülü itt. Amiket te állitasz, azoknak hitele nincs, és könnyü utánanézni angolul. Nehéz hazudni a net-n. Ezt már töled okosabb emberek megállapitották. Amiket te állitasz az nem más, mint hiteles infok kiforditása. Amit pedig én állitok az a realitás.”
 • 260. vonLichthofen 2010. augusztus 28. 13:50
  „eli meir 255, mi az, hogy feloszlott egy csoport/Wolfovotz, Chaney, kissinger, Perle, Abramowotz, Condolezza Rice/. Ez nem úgy volt egy csoport eli meir, hogy hétfő esténként összejöttek megbeszélni a világ
  folyását - de ne menj ebbe mélyen bele, ez meghaladja szellemi képességeidet.

  Vicces,/nem akartam szánalmast írni/ ahogy többesszámban beszélsz amerikáról. Mintha te volnál a vezérkari főnök - mi odamentünk, mi lebombáztuk, mi elfoglaltuk, mi rendet teszünk, mi megerőszakoljuk, mi lemészároljuk - így írsz eli meir.
  A fejemben uralkodó sötétség miatt te ne aggódj, hálistennek a fejem egy zárt tér ellentétben a tiéddel, amin több luk van ahol az ész már rég kiszivárgott.”
 • 259. fortuna54 2010. augusztus 28. 12:13
  „252 buggyant.Hogy te miket nem feltételezel? Csak nem gondolod,hogy amerika maga rendezte a repüllös támadásokat?Ezt azért nem gondoltam rólad,na de ha te úgy gondolod. Szabó,énis 21 évet MÁTYÁS király hadseregében.”
 • 258. buggyant 2010. augusztus 28. 07:42
  „soci, elolvastam a filmről az ajánlót, köszi, ezt feltétlen megnézem.”
 • 257. buggyant 2010. augusztus 28. 07:32
  „253 soci70. Ebben igazad van. Ha így lenne, már rég vége lenne. De nem így van.

  kösz a filmet, megnézem. Én is szívesen ajánlottam volna viszont, csak a címekkel sajnos hadilábon állok.
  Azt még hozzáfűzném, hogy nem a terrorcselekmények oldalán álok, egyszerűen az erőszak minden formája borzaszt, a gyilkosság felháborít, dühös vagyok a világra, hogy miért nem lehet békében élni, meg dühös vagyok azért is, mert az usa egyszerűen provokálja ezeket a dolgokat, azzal, hogy nem tud elülni a seggén, neki több és több kell és az mindegy hogy éri el, milyen áron. Így aztán célponttá válik civil lakossága is mert ahogy mondani szokták, a fagyi visszanyal. Így ennek sosem lesz vége és ez mélységesen elszomorít. Ha valakinek már semmije mert mindenét elvették, csak az élete maradt, azt szívesen kockára teszi vagy feláldozza ha úgy érzi, csak egy kis lépéssel is közelebb kerülnek az életben maradtak a végső célhoz, ahhoz, hogy békében élhessenek. És nem fog azon tanakodni hogy ez civilizált volt vagy sem.

  no szép napot.... akkor megyek a dolgomra...”
 • 256. szabo1936 2010. augusztus 28. 02:58
  „244
  Csak 21 evig es nem a Voros Hadseregben!”
 • 255. Elemér 2010. augusztus 28. 01:08
  „241. hozzászólás SC 2010.08.27. 14:58

  "Azt írtad,az az új taktika,hogy a civileket is lebombázzák,és erre különösképp figyelnek!!!!"

  Én nem azt irtam, azt te legfeljebb szeretnéd igy kiforgatni. Ügye ez egész más.

  "Megtörténik hogy a civilek is kapnak adagot. Ez minden háboruban igy volt. Afganisztánban erre különösképpen vigyáznak. Ez is az uj taktikához tartozik."

  Olvasással egyébként is problémáid vannak.

  251. h.sz buggyant

  "Hát amit leírtál az bizonyítja hogy az usa hadserege bizony nem civilizált hadviselést folytat, ugyanis válogatás nélkül irtja a civil lakosságot is. Hát erről ennyit akkor ugyebár."

  Ezt állitják ellenségeink akik ezt teszik azokkal akik koperálnak. Az uj taktikához tartozik a lakosság felfegyverzése. Védjék meg önmagukat a terroristák ellen, mi segitünk, mert saját rendörségük nem megbizható. Mo.-n se ártana ez a taktika.

  252. h.sz. buggyant

  "fortuna, nem volt teli. Gyanús módon bla, bla, bla,...."

  Milyen fejlefedőt viselnekk az újszülöttek?.
  - Cumi süveget!

  242. h.sz. vonLichthofen

  "230eli meir, az nevetséges amit te itt ísszehordasz a terrorizmus elleni harcról.
  Úgy érted a világ legerősebb hadserege, XXI. századi technologiával nem tudna elbánni hetek alatt a Fíld ísszes u.n. terroristájával?"

  Igen eltudna velük bánni percek alatt, ha mind megtalálnák öket egy helyen azonos idöben.

  "Wolfowitz, Kissinger, Cheney, az öreg Bush, at al, jött ki a New American Century cömű manifesztummal bla, bla, bla..."

  Igen ez egy neokonzervativ csoport volt, és ideái hitelt vesztett már 2006-ban és feloszlott. Célja soha nemvolt olaj és gáz.
  Sötétség az legfeljebb a te fejedben van.”
 • 254. soci70 2010. augusztus 27. 22:49
  „ja még annyit buggyant,hogy nézd meg ezt a filmet nagyon érdekes, és tanulságos ......

  Eredeti cím: Unthinkable
  Bemutató (USA): 2010.
  Műfaj: Thriller, Bűnügyi, Dráma
  Rendező: Gregor Jordan
  Forgatókönyvíró: Peter Woodward, Oren Moverman
  Szereplők: Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss, Michael Sheen, Brandon Routh, Martin Donovan, Gil Bellows

  Valahol az Egyesült Államokban három nukleáris fegyver áll robbanásra készen. A bombákat egy közismert terrorista, Younger (Michael Sheen) rejtette el, a nyomozást pedig egy FBI ügynök, Brody (Carrie-Anne Moss) és egy kihallgatásra specializálódott titkosügynök, “H” (Samuel L. Jackson) vezeti. Az óra ketyeg és a bombákat mindenképp hatástalanítani kell, a kérdés csupán az, meddig hajlandóak elmenni, hogy megszerezzék a szükséges információt, vajon át merik-e lépni az ügynökök a határt, ami után nincs visszaút?”
 • 253. soci70 2010. augusztus 27. 22:41
  „buggyant !

  Azt hiszem utolsó hozászolásom itt most ha elfognak 100 embert és ennek fele terrorista aki robbantott és ölt.
  És nem lehet kideríteni hogy melyik az az ötven, de ezzel vége lenne a terrorizmusnak akkor legyen mind a száz..”
 • 252. buggyant 2010. augusztus 27. 22:29
  „fortuna, nem volt teli. Gyanús módon nagyon kevesen tartózkodtak akkor az épületben. Ami feltételezi, hogy az usa tudtával történt.
  namindegy...
  van terrorista államnak atomja, nem is egynek. Egyébként ha nem terrorizálnának más népeket, ez a terroristaprobléma nem is létezne.”
 • 251. buggyant 2010. augusztus 27. 22:26
  „Hát amit leírtál az bizonyítja hogy az usa hadserege bizony nem civilizált hadviselést folytat, ugyanis válogatás nélkül irtja a civil lakosságot is. Hát erről ennyit akkor ugyebár. Ezért megy vissza sajnos az ártatlan célpontozás. Fogat fogért. Bár ha számolni kezdenénk, lehet hogy még nincs egyenlítve.
  Az írek nem arabok. A baszkok sem.
  Lehet hogy igazad van. Nem ismerem az értékrended. Bár számomra furcsa ami pár embertől lejön felém, én nem tudok elfogadni semmiféle mondvacsinált indokkal kezdett agressziót. Mikor tudvalevő hogy hatalmi törekvésekről van szó. Meg ugye amitől félünk azt leigázzuk, eltapossuk...
  Milyen érdekes, nem? Régen a partizánok hősök voltak. Ma meg terroristák...”
 • 250. soci70 2010. augusztus 27. 22:00
  „Buggyant!

  Ha te pl. megölöd az én gyerekemet akkor én a tiedét, és nem a jobb vagy bal szomszédodét csakis a tiedét.
  Ha csak engem akarsz, akkor én csak téged akarlak elpusztítani ezt hívják civilizált hadviselésnek...háború volt van és lesz is ez az ember lételeme a birtoklás stb...
  Amit az" Arabok" csinálna tisztelet a kivételnek mert nem minden arab terrorista de minden terrorista lehet hogy arab vagy azokat a nézeteket valja mindegy milyen nemzetiségű.
  De azt hiszem ez meddő vita veled más értékrendek szerint élünk .......”
 • 249. fortuna54 2010. augusztus 27. 21:44
  „247.Engedgyenek a teroristáknak atombombát gyártani? Akkor majd nem saját magukat,hanem földünket robbancsák fel.Ne hidd,hogy az arabok angyalkák.Ha egy repülövel nekimennek egy ártatlan emberekkel teli felhökarcolónak,atombombával könnyebb dolguk lessz.”
 • 248. janika 2010. augusztus 27. 20:04
  „Zsoldosok? Miért is kapják a zsoldot ?"Az a baj, hogy lassan elfelejtjük, hogy miről is van szó"- valóban! Terror-vagy szabadság harc? Valódi okok vannak a háttérben e háború kirobbantására? No és,természetesen a zsoldot meg is kell "szolgálni" és vakon teljesíteni kell a megbízó, illetve a vezénylő parancsait! Hisz itt még mindig a parancsuralom működik.Igaz nem is olyan nehezen ,hisz, akik erre a hóhér munkára kaphatók azok szerintem köztörvényes bűnözők! Ép olyanok mind a vezéreik.”
 • 247. buggyant 2010. augusztus 27. 19:18
  „És most megint Irán a célpont, ma már megint hallom hogy Iránon köszörülik a nyelvüket az amcsi vizsgálódók.

  soci70, áss kicsit mélyebbre, a gyökerekhez. Ha neked leölik a gyerekedet, évtizedek óta irtják a népedet, akkor te biztos hogy így gondolkodnál? Nem. Olyan csapáson, aminek messzire ér a híre. A kis földalatti mozgalmakkal nem értek semmit.
  Egyébként teljesen érthető a dolog logikája. Ezért mondom hogy amíg provokáljuk őket addig lesz terrorizmus. Amíg irtják őket, addig lesz terrorizmus. Ilyen egyszerű ez.”
 • 246. soci70 2010. augusztus 27. 18:52
  „Szevasztok Függök :)

  Az a baj,hogy lassan elfelejtjük,hogy miről is van szó.
  Az arabok egy újfajta háborút vívnak ezt Terrorizmusnak híják, még abban talán igazat is adnák nekik,hogyha katonai célpontok ellen követnék el és így kényszerítenék az általuk vélt vagy valós problémák megoldását.....? De mivel válogatás nélkül ahol a legtöbb áldozatokat követelő civilek által használt épületekben robbantanak és ölnek meg gyereket,nőt,öreget stb. akkor nem érdekel, engem,hogy milyen módszerrel,oldják meg ezt a korunk legnehezebb problémáját.
  A náci Hitlerjugen jut ilyenkor eszembe,hogy micsoda agymosáson mentek át .Ez szorozzátok meg 1000 rrel az Afgán fiatalok agyamentségét.A gazt ily tövestül kell ki tépni .....:)

  üdv”
 • 245. SC 2010. augusztus 27. 18:01
  „242. hozzászólás vonLichthofen
  Telitalálat!
  És a kör bezárult...
  A Mammon előtti áldozatról szól az egész,a többi csak a birkáknak elhintett hanta...
  "Ül pénzes ládáján sovány ábrázattal, / Tisztelvén a mammont örök áldozattal" (Csokonai).”
264 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország megerősítette a két spanyol túsz kiszabadulását

Kiszabadult hétfőn az a két spanyol túsz, akiket még kilenc hónappal ezelőtt ejtett fogságba az… Tovább olvasom