Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Portugália is ratifikálta a Lisszaboni Szerződést

Az Európa Napon ratifikálta hivatalosan Anibal Cavaco Silva portugál elnök az Európai Unió (EU) reformszerződését. A dokumentumot - amelyet az EU tagállamainak vezetői tavaly decemberben fogadtak el Lisszabonban - ezzel formálisan is elfogadták Portugáliában.
A szerződés "előrelépést jelent egy még egységesebb és szolidárisabb Európa megalkotása felé" - mondta az államfő az ünnepélyes ceremónián, hozzátéve: ennek sikere "politikai eltökéltséget mutat, és a tagállamok vezetőinek és az európai intézményrendszernek a közös erőfeszítésein alapul."

A Lisszaboni Szerződést mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a tervek szerint 2009-ben hatályba léphessen. A dokumentum a 2005-ben a francia és a holland népszavazásokon elbukott alkotmányt helyettesítené. Az első tag, amely jóváhagyta a dokumentumot, Magyarország volt. Azóta megtette ugyanezt Ausztria, Bulgária, Dánia, Franciaország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, és legutóbb éppen tegnap Lettország és Litvánia.

Az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol - alkotmányos kötelezettség miatt - népszavazás dönt a dokumentumról, Írország. A referendumot itt június 12-én tartják. Portugáliában egyébként országszerte ünnepségeket rendeztek az Európa Nap alkalmából. 1950-ben ezen a napon terjesztette elő Robert Schuman francia külügyminiszter az Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, amelynek célja az európai béke megteremtése volt. Ezt a "Schuman-nyilatkozat" néven ismert javaslatot tekinti a nemzetközi közösség a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták az autóját - felgyújtotta a rendőrök irodáját

Ittas vezetés miatt foglalták le az autóját egy ukrán férfinak, aki bosszúból felgyújtotta a helyi… Tovább olvasom