Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Porosenko nyert Ukrajnában

Petro Porosenko megszerezte a szavazatok több mint felét, ezzel várhatóan meg is nyerte a választást, nem lesz szükség második fordulóra.
20.25 - Porosenko nem tárgyal a szakadárokkal

Petro Porosenko, az ukrajnai elnökválasztás valószínű győztese közölte: kizárt, hogy tárgyaljon a kelet-ukrajnai szakadárokkal, amíg azok nem teszik le a fegyvert.

Egyúttal közölte, hogy az ukrán nép a választásokon az ország európai jövője mellett az unitárius államformát támogatta. (Ezzel szembehelyezkedett a föderatív alapú berendezkedéssel, ami a Moszkva által föderalistáknak nevezett szakadárok egyik fő törekvése.)

A milliárdos politikus gratulált Vitalij Klicskónak, aki valószínűleg megnyerte a kijevi polgármester-választást. (Porosenko a Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje volt az elnökválasztáson.)

Dmitro Jaros - aki a Jobboldali Szektor jelöltjeként indult az elnökválasztáson - az 1+1 televízióban közölte: készek segíteni Ukrajna újonnan megválasztott elnökének az orosz agresszió feltartóztatásában.

19.38 - Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje vasárnap este bejelentette, hogy megnyerte az ukrajnai elnökválasztást, miután az első exit poll felmérések eredménye szerint ő a választás egyértelmű győztese.

Porosenko közölte, hogy elkötelezett az európai integráció mellett, a választók többségének akaratával összhangban.

Petro Porosenko a sajtónak nyilatkozik szavazata leadása után. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko
Petro Porosenko a sajtónak nyilatkozik szavazata leadása után. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Kijelentette, hogy első lépései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, helyreálljon a béke az országban.

A "csokoládékirály" azt is elmondta, hogy elnökként az első útja a szakadár kelet-ukrajnai Donyec-medencébe fog vezetni.

19.25 - A milliomos Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerte a vasárnapi ukrajnai elnökválasztást az első exit-poll felmérések szerint.

A Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje megszerezte a szavazatok több mint felét: az úgynevezett nemzeti exit poll felmérés szerint 55,9 százalékot, egy másik - négy tévécsatorna által végzett - felmérés szerint 57,31 százalékot kapott.

Petro Porosenko szavaz Kijevben. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko
Petro Porosenko szavaz Kijevben. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Ezzel - ha a hivatalos eredmények is alátámasztják ezt az arányt - meg is nyerte a választást, nem lesz szükség második fordulóra.

Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a második helyre szorult 12,9, illetve 12,39 százalékával.

Az esti urnazáráskor annyit biztosan tudni lehetett, hogy a választás érvényes volt, hiszen délután öt óráig az országos részvételi arány már meghaladta az 50 százalékot.

Előzmények


A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a mintegy 36,5 millió szavazásra jogosult ukrán állampolgárt. A szavazólapokon 21 jelölt neve szerepel.

Ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor nem lesz második fordulója a választásnak, ami kivételes lenne a független Ukrajna történetében. Az előrejelzések szerint Petro Porosenkónak, a Vitalij Klicsko által vezetett Ütés (UDAR) párt jelöltjének jó esélye van arra, hogy az első fordulóban megnyerje a választást, a felmérések szerint ugyanis jelentős fölénnyel vezet az indulók között.

Ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a második fordulót a tervek szerint három hét múlva, azaz június 15-én rendezik meg.

Az ukrán központi választási bizottság adatai szerint csaknem 2800 külföldi megfigyelő ellenőrzi a választások tisztaságát az országban. Oroszország és a FÁK-tagállamok viszont egyetlen megfigyelőt sem küldtek Ukrajnába.

Országszerte mintegy 65 ezer rendőr, valamint a Nemzeti Gárda mintegy 5100 tagja vigyáz a közrendre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémhírrel riogatták a hadköteles kárpátaljai magyarokat

Ismeretlenek olyan álhíreket terjesztettek az interneten Kárpátalján, amely szerint a vasárnapi… Tovább olvasom