Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Politikai üggyé vált a tél Berlinben

Politikai üggyé vált a tél Berlinben: a városi szenátus ellenzéki pártjai az eljegesedett utak, illetve a járdák állapota láttán Klaus Wowereit polgármestert vasárnap bocsánatkérésre szólították fel, a politikus ugyanis azt találta mondani, hogy Berlin azért mégsem Haiti.

A német fővárosban katasztrofális állapotok uralkodnak. Az utakon, de különösen a járdákon több tíz centiméteren magasodik az eltakaríthatatlan, jéggé fagyott hó. A járdákon közlekedők és az úttesten áthaladók a jégpáncél miatt valóságos túlélési harcot folytatnak, az idősek nem merik elhagyni lakásaikat, miközben a berlini kórházak sebészei éjt nappallá téve csonttöréses baleseteseket operálnak.

Eközben Wowereit polgármester visszautasította a katasztrófa-elhárítók városi szervezetének a jégtörésben való közreműködést célzó segélyajánlatát, és mindennek alátámasztására azt hozta fel: "Azért mégsem vagyunk Haitin." Szakértők szerint az elmúlt hetekben kevés politikus lőtt ennyire mellé kijelentésével, mint ezzel a hasonlatával a polgármester.

Berlin nem ismer más témát, mint az "örökös" jeget, amely a hó mellett a fővárost hetek óta szorításában tartja. Vasárnap közzétett nyilatkozatukban az ellenzéki pártok a szociáldemokrata-baloldali városi koalíció élén álló Wowereitet bocsánatkérésre szólították fel. A konzervatív CDU válságtanácskozást és mindenekelőtt egy összehangolt szükségprogramot sürgetett, és élesen bírálta a polgármestert Peter Ramsauer konzervatív szövetségi közlekedési miniszter is.

A főutakkal még úgy, ahogy megbirkóztak az illetékes városi hatóságok, a kisebb mellékutak azonban annyira jegesek, hogy több helyütt a szemétszállítás is lehetetlenné vált. Egyes helyeken átmenetileg iskolákat és sportcsarnokokat zártak be, attól tartva, hogy a tetőről lezúduló hó-, illetve jégtömeg végzetes balesetet okozhat. Berlinben ugyanakkor a háztulajdonosok is felelősek az adott járdaszakasz megtisztításáért, azonban ennek idén szokatlanul sokan nem tettek eleget, és közben a hó áttörhetetlen jéggé vált.

A sószórás némi enyhülést hozhatna, a járdák szórása azonban a fővárosban környezetvédelmi okokból tilos. Berlin legnevezetesebb bevásárlóutcáin a járdák, a turisták által legkedveltebb terek és a Brandenburgi kapu közvetlen környéke jégpályává vált, egyedül a fővárosban zajló nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale helyszínét tisztítja mindennap egy sereg hómunkás.

De hogy jár az, aki nem filmsztár - tette fel a kérdést az egyik vasárnapi újság, rámutatva: az elmúlt napokban több ezren szenvedtek kéz - és lábtörést Berlinben. A felelősséget illetően közben folyik az egymásra mutogatás. A köztisztasági hivatal és a berlini közlekedési vállalat például egymásra mutogat, a szenátus pedig csak arra szólít fel, hogy mindenki tegye a maga kötelességét.

Egybehangzó vélekedések szerint a szervezett felelőtlenség megbénította a várost. Annak vezetése pedig mindeddig teljes csődöt mondott a probléma megoldásában. A Welt am Sonntag szerint ilyen körülmények között Klaus Wowereit polgármester valóban csakis azzal vigasztalhatja magát, hogy Berlin azért nem Haiti. Csak hát ez meglehetősen különös és morbid vigasz - tette hozzá a lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc halott: robbanás történt egy nyugat-indiai város éttermében

Kilencen meghaltak és ötvenheten megsebesültek szombaton, miután pokolgép robbant Púna nyugat-indiai… Tovább olvasom