Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Politikai földrengés Franciaországban az IMF vezér letartóztatása miatt

A nős, négygyermekes családapa Strauss Kahnt vasárnap tartóztatta le szexuális zaklatásnak, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával a New York-i rendőrség.
Politikai földrengést váltott ki Franciaországban Dominique Strauss-Kahn letartóztatása és megvádolása: a baloldalt "sokkolta", a jobboldal "hitelvesztésről" beszél.

A nős, négygyermekes családapa Strauss Kahnt vasárnap tartóztatta le szexuális zaklatásnak, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával a New York-i rendőrség.

A panaszos egy 32 éves szobalány, a New York-i Sofitel szállodába alkalmazottja. A politikus-üzletembert - volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját - Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson.

Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiüti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember és nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahn politikai jövőjét illetően.

A jobboldali francia kormány álláspontjában az ártatlanság vélelméhez tartja magát. "Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően" - jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő a France 2 televíziónak vasárnap. Hozzátette, hogy a francia kormány tiszteletben tart két egyszerű elvet, az egyik az ártatlanság vélelme. A másik pedig az, hogy az amerikai hatóságok saját jogrendszerük keretében lefolytathatják az igazságügyi eljárást.

A francia baloldalt kiütötte a hír, bár hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell mindent, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. A jobboldal, annak mérsékelt és szélső irányzata egyaránt, kijelentette, hogy ezzel Strauss-Kahn kiesett az elnökválasztási versenyből. Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője kijelentette, hogy villámcsapásként érte a hír. Az "elképedt" politikus egységre és felelős viselkedésre kérte pártját, hangsúlyozva, hogy meg kell győződni az állítások valódiságáról, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Pierre Moscovici képviselő a visszafogottság, az óvatosság és az illem fontosságát emlegette.

Jean-Marie Le Guen, az IMF-vezető egyik közeli munkatársa kételyeinek adott hangot. Kijelentette, hogy a hírekben elhangzottaknak nincs semmi köze az általa ismert Strauss-Kahnhoz, ő soha nem volt erőszakos a hozzá közelálló emberekhez.

Dominique Paille, Strauss-Kahn egyik baloldali riválisa nem tudja magát rávenni, hogy elhiggye a történet valódiságát. A BFM televíziónak kijelentette, hogy "ez teljes mértékben megtévesztő". Ha azonban igaznak bizonyul, "történelmi pillanat lesz, de negatív értelemben, a francia politikai életben". Jacques Attali, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadója már arról beszélt, hogy Strauss-Kahn kiesésével Martine Aubry vagy Francois Hollande lesz a szocialista párt államfőjelöltje. A centrista Francois Bayrou - aki az utolsó elnökválasztáson harmadik helyen futott be - a "meghökkentő", "siralmas" és "végtelenül zavarba ejtő" kifejezéseket használta a helyzet jellemzésére.

A történteknek máris megvannak a következményei az érintett politikusra és pártjára nézve, de "Franciaország imázására is szerte a világban". Bernard Debré, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője Franciaországra nézve "nagyon megalázónak" minősítette az ügyet, Strauss-Kahn pedig szerinte "gyanús egyén", és "teljes mértékben rossz hírbe keveredett". Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy az IMF vezetője végleg lejáratta magát. Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn ideje jelentős részét Franciaországban töltötte.

A francia sajtó már április vége óta élesen bírálja életmódját: kipécézték luxusautói miatt, szemet szúrtak egy vagyonba kerülő öltönyei is. Strauss Kahn ügyvédjei azzal fenyegetőztek, hogy beperelik a France Soir című újságot és munkatársát is, aki a méregdrága öltönyöknek járt utána. Egyesek azt gyanítják, hogy mindez egy lejárató kampány része.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. elemér 2011. május 17. 01:45
  „Ez jól jött, mert legaláb a franciákat megkiméli egy nagyobb botránytol. Clinton igaz hogy meguszta, de lejáratta az elnöki hivatalt és utána már eredménytelen volt. Nök mégis rá szavaztak és ujra választották.
  Bushnak nemvoltak szex botrányai, viszont süket volt és igy nem is lehetett az neki.”
 • 29. elemér 2011. május 16. 21:40
  „Franciában ö már közismert hogy nem bir magával. Nöi riporterek nem is merik interjulni egyedül. Azt is tudják hogy ennek ellenére jó pénzügyminiszter volt és az IMF-t is jól vezette. IMF nélküle jobb nem lessz, csak rosszab.”
 • 28. elemér 2011. május 16. 19:51
  „Kahn nem kapott bail-t mert tul rizikos, mondta a biró. Egy millio dollárt kész voltak letenni érte ha szabadon engedik. Következö birósági megjelenése késöbb lessz a héten. Hazugsága már késszen volt. Ebédelt lányával, és ott se volt mikor mind ez történt. IMF viszont kijelentette hogy nélküle is minden megy simán. Valóság viszont más, mert a kölcsönöket és kamatot szigoritsák. Kahn volt aki az IMF-t jó uton vezette. Biztossan verte volna azt a szemét Sárközit a választáson.”
 • 27. zolikom 2011. május 16. 19:35
  „Azt nem írták, hol okozott még károkat a 4,6-os erősségű "politikai földrengés"...”
 • 26. elemér 2011. május 16. 15:57
  „Ilyen helyen vannak fogyasztó programok is, de azt kérni kell. Kopog és megjelenik a szobalány meztelenül egy táblával. Az van ráirva ha megfogsz megdughatsz. Aki gyorsan akar fogyni annak külön program van. Kopognak az ajtón és megjelen egy gorilla táblával. Aszongya, ha megfoglak akkor megkeféllek.”
 • 25. elemér 2011. május 16. 15:25
  „Bekopogott a szobalány és nem kapott választ. Ezután azt hitte hogy üres a lakás és mehet takarittani. Ez a procedura Ámerikában. Ha nem akarod hogy zavarjanak, akkor azt vagy bejelented, vagy kirakod a sárga jelzöt a kilincsre. Bement a hálóba és Kahn elöbukkant meztelenül. Szobalány bocsánatot kért és ment ki, de Kahn meztelenül rohant utána. Persze hogy a sötétben vannak Mo.-n gyakran és csak azt tudják amit nekik forditanak. Ezt nehéz olyanoknak magyarázni akik angolul csak korlátozottak.”
 • 24. bojtár 2011. május 16. 14:01
  „Majd figyeljetek 1 hét és már azt fogjátok olvasni,hogy Strausst sexuálissan zaklatta egy meztelenre vetkőzött szállodai alkalmazott és csak a biztonsági emberek tudták kiszabadítani a sexőrült alkalmazottól.
  <moderálva>”
 • 23. öröksoproni 2011. május 16. 13:55
  „Hunicum
  A Talmud gondolatok tárháza, gyűjteménye, sokszor egymásbak ellentmondóan. Nem kötelező érvényű senkire nézve, hülyeség ebből kiollózni bármit is.

  A hírhez:
  Az egyik leggazdagabb ember bárkit megkaphat pénzen is, anélkül is, egészen átlátszóan csőbe húzták politikai vagy egyéb ellenfelei. A szobalány vagy takker pedig mit keres egy szobában, ahová nem hívták, takarítgatni nem akkor szokás, amikor a vendég a szobában van főleg nem egy Sofitelben.”
 • 22. Hunicum 2011. május 16. 12:35
  „20. elemér 2011.05.16. 10:28

  Szerintem te élsz valami mese világba. Mi az ami itt nincs szerinted de nyugaton van? Szerinted mi magyarok ősemberek vagyunk és barlangokban élünk?”
 • 21. Csetneky 2011. május 16. 10:37
  „Nemzetközivé válik a szocialista börtönfrakció! Ezt is megértük. :)”
 • 20. elemér 2011. május 16. 10:28
  „Akinek pénze és jó poziciója van, annak jobb esélyei is vannak a biróságon. Ezenkivül nem védi senki. Én persze a mai világban élek de tudom hogy Mo.-n sokan a mesevilágban élnek. <moderálva>”
 • 19. Hunicum 2011. május 16. 06:39
  „Talmud:
  Baba Kamma 37b.: A gójokat (gój: nem zsidó, pl. keresztény) törvény nem védi és Isten a pénzüket ,,Izraelnek szánta".
  Sanhedrin 57a.: A zsidóknak felsőbbrendű jogi státuszuk van.
  Abodah Zarah 36b. gój lányok születésüktől tisztátlanok.
  Kethuboth 11b.: Ha egy felnőtt ember egy kislánnyal közösül, az nem büntetendő.”
 • 18. elemér 2011. május 16. 00:50
  „Kahn egy jó fej és az IMF-t jól irányitja. Nagyjábol mindent megválaszol ami az eladósodott Eurozonát érdekli. Az eladósodott országokat meglehet menteni, mert az unio anyagilag erre képes. Egy mestertervröl viszont legfeljebb kora jövöre lehet csak szó. Kahn gazdaságszakértö és ilyesmivel tisztában van. Mekkora gatyaszoritás aktuális ezt csak a vezetök és a nép tudja mindenhol állitsa. Mo.-n ahogy látom elég jól megy, mert nincs forradalom. Azt mondta hogy sok pénzt félreraknak a rossz idöre, ami jobb lenne inkább befektetésekre. Itt azokrol az országokrol van szó föleg akik pénze ingadozik. Kahn egy nyugati szocialista ember és nagyon szimpatikus alak. Szex és a gazdasági szakértés az két különbözö dolog. Neki ez a botrány betette az ajtót. IMF központja Washington D.C. és Kahn angol tudása remek jó. Az USA-ban és az angol világban feltalálja magát. Charlie Rose pedig otthol van Párizsban is meg bárhol a nagyvilágban.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11356”
 • 17. BLA 2011. május 16. 00:29
  „10-es. Nem szoktak az USA-ban embereket csak megfogdosni, ha nincs vaj a fuluk mogott.”
 • 16. háté 2011. május 15. 22:31
  „Mindig ilyenekről lehet ezekről olvasni.
  Úgy gondolom, ha nem félnének a nők bevallani, amit velük szemben e faj egyedei elkövettek, az összes cionista sitten lenne vagy ahol a magyarok voltak a háború után.”
 • 15. Muki81 2011. május 15. 21:25
  „Hagyjátok ez a zsidózást. Azért mert Kahnt egy állat még nem azt jelenti, hogy minden zsidó ember az. Ja és ha mindenki el kezd most zsidózni, akkor IMF vezér ügyvédjei mindjárt azt szövegelni, hogy Kahntot csak antiszemitizmusból csukták le.”
 • 14. Muki81 2011. május 15. 21:19
  „Régi közhely de igaz: A szamár is akkor megy a jégre amikor a legjobb dolga van. Kahntnak annyi pénze van mit a szemét. Meg van mindene most már másra vágyik. Vicces, hogy Kahnt a francia baloldal vezér alakja, mikor IMF vezérként ő kényszeríti mindenkire a szélsőséges neoliberalizmusa politikát.”
 • 13. nüs 2011. május 15. 20:14
  „hoppá :-[]
  remélem lesz Kisalföld cikk a fejleményekről”
 • 12. sagittarius 2011. május 15. 20:06
  „Így van, Sagittarius tárt karokkal várunk a megyei kapitányságon, már elkészült a feljelentés személyed ellen, becsületsértés miatt.
  Szükséged lesz a családi jogászokra.”
 • 11. nüs 2011. május 15. 19:49
  „6. Sagittarius, jelentsd fel a yardnál, ugyis olyan kedvesen aláztad őket, legalább tudni fogják kit kell feljelenteni becsületsértés miatt :)”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztelik a Dunamenti Erőmű új beruházását

Utolsó szakaszához érkezett a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának 200 millió euró értékű korszerűsítése… Tovább olvasom