Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Pokolgépes merényletek keresztény templomok ellen - 80 halott Nigériában

Nigériában a karácsony első napján öt pokolgépes merényletet követtek el keresztény hívők és a hatóságok ellen iszlamista szélsőségesek, akik a saját uralmuk alá akarják hajtani a legnépesebb afrikai országot.
A legsúlyosabb merénylet a főváros közelében lévő Madala város Szent Teréz templomában történt a mise végén. Az épület egyik falát beszakította a detonáció ereje, s 30 ember életét vesztette a nem végleges adatok szerint. Röviddel a madalai merénylet után újabb robbanások történtek, ezúttal a központi fekvésű Jos város két templománál - közölte Pam Ayuba kormányszóvivő.

Délben további két robbantás volt az észak-nigériai Yobe szövetségi állam székhelyén, Damaturu városban, amely az utóbbi napokban merényletek, majd heves összecsapások helyszíne volt. E város és környéke volt a biztonsági erők és a Boko Haram nevű radikális muzulmán szekta tagjai közötti csatározások fő helyszíne. Ott három rendőr és egy öngyilkos merénylő halt meg, sokan megsebesültek. A támadások elkövetését a Boko Haram egy nyilatkozatban vállalta magára.

A szekta szóvivője a The Daily Trust című, a Nigéria északi részén legnagyobb példányszámban megjelenő újságnak vasárnap küldött üzenetében közölte, hogy a szervezet tagjai hajtották végre a templomok elleni támadásokat. Tavaly karácsonykor Jos városában és környékén legalább 80-an vesztették életüket a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozatban. Idén december közepén röplapok jelentek meg a város utcáin, amelyekben 21 célpontot jelöltek meg, arra figyelmeztetve, hogy a muzulmán lakosság nevében december 26. előtt lecsapnak rájuk.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a "törésvonalon" fekszik, amely elválasztja egymástól a több mint 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, amelyben a keresztény hitűek adják a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában. Bár ebben rendszerint rivális muszlim és keresztény bandák csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.

A karácsonyi merényleteket elítélő nyilatkozatot adott ki a Vatikán és több más ország is. A pápa szóvivője "az életet semmire sem tartó vak gyűlölet" jelének nevezte a támadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgolyó futott át Európa egén karácsony este - videó

Egy orosz hordozórakéta egyik darabját lehetett látni karácsony éjszaka, amint elégett a légkörben. Tovább olvasom