Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pokolgépes merénylet az oroszországi Nalcsikban

Pokolgép robbant szombaton az oroszországi Nalcsikban - az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában - a központi lóversenypálya bejáratánál: legalább tucatnyi sebesültet kórházba szállítottak, de a merényletnek az első hírek szerint nem voltak halálos áldozatai.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi képviselője azt közölte, hogy a lóversenypályát kiürítették, a nézőket kimenekítették a robbanás után. A detonáció egyébként nem okozott különösebb anyagi károkat, becslések szerint 3-400 gramm trotilnak megfelelő robbanóanyag robbant (az első jelentések öt kilogramm trotilnak megfelelő pokolgépről számoltak be). Rendőrségi források szerint a pokolgépet a pálya központi épületének tetőszerkezete mellett rejtették el.

A robbanás a VIP-páholy közelében következett be, ahol a nézők között volt Hacsin Scsogenov volt köztársasági belügyminiszter is. Kabard- és Balkárföldön viszonylag csekély a vahhábiták száma, de a szomszédos észak-kaukázusi köztársaságokból rendszeresen átcsapnak az iszlamista fegyveresek. 2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Nalcsik belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen. A terrorcselekményekben akkor 140-en haltak meg, 94-en közülük lázadók voltak.

A hatóságok gyanúja szerint a terrortámadások egyik szervezője az az Anzor Asztemirov volt, akit az orosz rendőrök alig másfél hónapja lőttek le egy igazoltatásnál Kabard- és Balkárföld fővárosában. Arszen Kanokov, Kabard- és Balkárfőld elnöke a nalcsiki robbantásról úgy nyilatkozott szombaton, hogy a merénylet célja "bosszú lehetett az alvilági bandák vezéreinek megsemmisítéséért", s nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgépes akcióval a május elsejei rendezvényeket akarták megzavarni.

Kanokov cáfolta azokat a híreket, hogy ő is hivatalos volt a szombati lóversenyre, de megerősítette, hogy azért "benézett volna a lóversenypályára".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurd felkelők támadtak meg egy katonai állást Törökországban

Kurd felkelők legkevesebb négy katonát megöltek, hét másikat pedig megsebesítettek szombatra… Tovább olvasom