Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Pokolgép miatt robbant fel az ukrán gázvezeték?

Azt feltételezik, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt.

Belügyminiszter: pokolgép okozta a robbanástPokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást - közölte szerdán Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt" - ismertette Avakov a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium és a belügyminiszter már kedden is úgy nyilatkozott, hogy a robbanást terrortámadás okozhatta. Avakov kedden még azt mondta, hogy a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény.

Az ukrán energetikai minisztérium szerdán "kitervelt felforgató cselekménynek" nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.
A tárca emlékeztetett, hogy a robbanás időben egybeesett azzal, hogy a Gazprom orosz gázvállalat leállította az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, és gyakorlatilag kivonult az Ukrajnába és az EU-ba irányuló orosz gázszállítások biztonságáról folyó, az EU, Oroszország és Ukrajna között zajló háromoldalú tárgyalásokból.

"Alapos okunk van feltételezni, hogy ez a hármas egybeesés nem véletlen, a robbanás kitervelt felforgató cselekmény volt, melynek célja az ukrán gázszállító rendszer és az EU-tagországokba irányuló földgázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt" - áll a közleményben.

Az energetikai minisztérium rámutatott arra is, hogy a három eseménnyel egy időben az orosz fél fokozta erőfeszítéseit az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezeték építésének előmozdítására, amely az EU-ba irányuló orosz földgázszállítások alternatív útvonala lenne az Ukrajnán áthaladó gázvezetékkel szemben.

Ugyanakkor Viktor Bugajcsuk, a Poltava megyei állami adminisztráció elnöke az 5. csatorna nevű ukrán kereskedelmi tévének nyilatkozva szerdán azt mondta, hogy régóta balesetveszélyes állapotban volt a gázvezetéknek az a szakasza, amelyen a robbanás történt. Szavai szerint két évvel ezelőtt a gázvezetékekért felelős igazgatóság mérnökei már jelentést tettek a Naftohaz ukrán gázvállalatnak a cső balesetveszélyes állapotáról. A cső az adott szakaszon 11 éves volt. Bugajcsuk véleménye szerint a robbanást szivárgás okozhatta, ami viszont a talajsüllyedés miatt következhetett be.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő szerdán utasítást adott az ukrán gázszállító rendszer védelmének megerősítésére. Mint a kormányülésen elmondta, arra kérte a belügyminisztériumot, a belbiztonsági szolgálatot, a Naftohaz és Ukrtranszhaz vállalatokat, hogy sürgősen erősítsék meg a vezetékek védelmét.

Vadim Ulida energetikai és szénipari miniszterhelyettes a kormányülés előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy "Ukrajna eleget tesz az Európába irányuló orosz földgázszállítások biztosításával kapcsolatos kötelezettségének". A gázvezetékek szabályszerű, kielégítő állapotban vannak - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a keddi baleset is megerősíti a gázszállítások megbízhatóságát, hiszen a rendszer azonnal automatikusan egy másik vezetékre irányította a tranzitgázt. Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnában jelenleg is zajlik és hosszabb távon is tervezik a gázvezetékek korszerűsítését európai pénzeszközök felhasználásával.


Gazprom: rossz állapotban volt a kedden felrobbant ukrán gázvezetékRossz állapotban volt az Ukrajnában kedden felrobbant gázvezeték - erősítették meg a Gazprom szerdai tájékoztatóján.

Vialij Markelov, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült. Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. "Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán vezetékrendszeren" - tette hozzá Markelov.

Markelov egyúttal közölte, hogy a gázszállítás biztosítva van Ukrajnából a rajta keresztül földgázt vételező országokba, mert a szállítást tartalékvezetékre irányították át az érintett szakaszról.

KorábbanA majdnem másfél méter átmérőjű vezeték a szibériai Urengojból szállít gázt Európa felé, az ungvári elosztóközpontból Szlovákia, Románia és Magyarország felé is van leágazása.

A lángoló vezetékről egy felvételt is feltöltöttek a Youtube-ra:Azt nem tudni, hogy a robbanást mi okozta, de nem kizárt, hogy szándékos merénylet. A gázvezetéket májusban már megpróbálták felrobbantani, akkor Ivano-Frankivszk régióban.

A magyarországi gázellátásban nincs fennakadás, a szerződés szerint érkezik a gáz, a nyomásérték és a mennyiség is rendben van - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI megkeresésére. A Gazprom orosz, majd a Naftohaz ukrán gázipari vállalat is azt közölte, hogy a robbanás nem befolyásolta az orosz földgáz exportját Nyugatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focidrukkerek között robbantott az öngyilkos merénylő

A merénylő háromkerekű a világbajnokság élő közvetítését néző szurkolók között robbantott, egyes… Tovább olvasom