Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Pistoriust megtörte a ˝Pitbull˝ ügyész

A pénteki tárgyalási napon az ügyész alaposan megszorongatta a sportolót, és többször ellentmondásba is keverte.

Péntek


Csütörtökön a szívóssága miatt Pitbull becenévre hallgató Gerrie Nel ügyész szorongatta Pistoriust, akit egoistának igyekezett beállítani, aki nem vállalja a felelősséget tetteiért, hanem másokat hibáztat.

Nel pénteken is folytatta a sportoló faggatását. A  riasztórendszerről kérdezte Pistoriust, aki elmondta, hogy külső és belső szenzorai is vannak. Itt aztán a sportoló többször is belezavarodott saját vallomásába, amit Nel alaposan ki is használt. 

Nel: "Mit aktivált a gyilkosság éjszakáján?"
Pistorius: "A külső és a belső érzékelőket is."
Nel: Akkor miért nem jeleztek, ha betörő járt a házban?"

Pistorius azt magyarázta, hogy felújítások voltak a házban, és akkor kerülhettek le a falról az érzékelők. Nel ekkor figyelmeztette, ezzel a sportoló megváltoztatta saját vallomását. Szerinte Pistorius egyszer sem tett említést arról, hogy 2013 februárjában bárki is dolgozott volna a riasztórendszerén.

Gerrie Nel, a ˝Pitbull˝.
Gerrie Nel, a ˝Pitbull˝.

Az végül kiderült, hogy 2010-ben lekerültek a lakásfelújításnál a szenzorok a falról, de amikor újra bekapcsolták, nem Pistorius ellenőrizte, hanem kijött egy szakember. Végül elismertette a sportolóval, a rendszer hibátlan volt.

Nel: "Mikor kapcsolta ki a riasztót a gyilkosság éjszakáján?"
Pistorius: "Azelőtt, hogy elhagytam volna a hálószobát, és lementem volna kinyitni a bejárati ajtót."


Nel szerint a vallomásában nem szerepelt, hogy kikapcsolta a riasztót. Pistorius azzal védekezett, nem emlékszik, csak arra, hogy a kulcsot magához vette, és sietett le a lépcsőn kinyitni az ajtót. "Akkor megint megváltoztatta a vallomását" - mondta Nel.

Pistorius a pénteki tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AFP
Pistorius a pénteki tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AFP

"Fáradt vagyok, és hibáztam, elismerem" - mondta Pistorius. Nel szerint azonban a futó csak hazugságokat próbált leplezni, a bírónő pedig figyelmeztette a sportolót, hogy fejben nagyon ott kell lenni, amikor a tanúk padján ül.

Nel aztán újra visszakanyarodott a gyilkosság estéjéhez. Pistorius azt mondta, az ajtóhoz tette a ventillátort, letakarta az erősítő LED-kijelzőjét, mert zavarta a fény, és ekkor hallotta a zajt. Nem nézett az ágyra, ott van-e barátnője, rögtön elindult a fürdőszoba felé.

Nel azzal szorongatja Pistoriust, hogy máshogy emlékszik a helyszínre, és más szerepel a rendőrök által készített fotón. "Szóval ön szerint a rendőrök kinyitották az ablakot, elmozdították a ventillátort, felkapcsolták a villanyt, lehúzták a padlóra a paplant, és Reeva farmerját a paplanra tették" - hangzott Nel felsorolása.

A farmer és a paplan pozíciója, még komoly jelentőségük lehet. Forrás: Twitter/AlexCrawfordSky
A farmer és a paplan pozíciója, még komoly jelentőségük lehet. Forrás: Twitter/AlexCrawfordSky

Végül az ügyész hazugnak nevezte a sportolót, amiért Roux és a bírónő is figyelmeztette.

Pistorius ügyvédje azt mondta, nem lehet egyértelműen megítélni, milyen helyzetben volt a farmer és a paplan. A bírónő szerint a kép alapján a paplan volt a földön, és azon a farmer. Nel szerint, ha Pistorius a zajt meghallva dobta le a farmert, akkor a kép nem az ő verzióját igazolja. A paplan is fontos tényező, mert Pistorius korábban azt állította, az ágyon volt, amikor kiment megnézni, mi a zaj forrása.

Az ügyész szerint, ha minden úgy volt, ahogy a futó mondta, akkor a ventillátorok útban voltak neki, amikor az erkélyajtóhoz ment. Pistorius nem emlékezett, hogy nekik ment volna. Nel szerint éppen ezért ennek az ellenkezője igaz, mert el kellett tennie az útból a ventillátorokat, hogy fel tudja csatolni a műlábait. Az ügyész azzal folyatja, azért nem ment neki Pistorius a ventillátoroknak, mert nem voltak ott, vagyis hazudik.

"Minden rendben? Nem tűnik érzelmesnek" - kérdezte Nel Pistoriustól.
"De, az vagyok. Mégpedig azért, mert azon az éjszakán elvesztettem azt az embert, aki fontos volt. Nem értem, az emberek miért nem értik ezt meg" - fakadt ki Pistorius, majd kiment a teremből. Kapott egy kis időt, hogy összeszedje magát.

Nel szerint, ha Pistorius igazán törődött volna a barátnőjével, akkor megnézte volna, hogy tényleg ott van-e az ágyban. Az ügyész szerint Pistorius csak kitalálta a sztorit, hogy szólt Reevának, amikor elindult a zaj miatt a fürdőbe.

"Nem akartam megölni senkit. Üvöltöttem a betörőknek, hogy hagyják el a házam" - mondta Pistorius. Pistorius azt mondta, kész volt arra, hogy lőjön, de ez nem jelenti azt, hogy lőni is akart. Nel megkérdezte, kibiztosította-e a fegyvert. A válasz: Igen. Nel szerint ez egyértelmű jele annak, hogy Pistorius lőni akart.

Pistorius: "Könnyű utólag elemezni, hogy milyen lehetőségek jöhettek volna szóba."
Nel: "Könnyű utólag összerakni egy sztorit arról, hogy lőtte le véletlenül a barátnőjét."
Pistorius: "Nem találtam ki semmilyen saját verziót."


Pistorius újra kiemelte, nem akart lőni. Azt gondolta, a betörő egy falnak támasdztott létrán mászott fel, aztán be a fürdőszoba ablakán. "Hibáztam" - mondta Pistorius, mire Nel azt felelte, a hibái ugyanolyan árulkodóak, mint a bizonyítékok.

Nel azt is szóvátette, érdekes, hogyha Pistorius kiabált, Reeva nem felelt neki semmit. Pistorius szerint azért, mert meg volt ijedve.

"Nem volt megijedve semmitől, csak magától. Magától félt" - mondta Nel.

Pistorius szerint nem igaz, hogy a szomszédok egy nőt hallottak sikoltozni. "Nehogy megint hibázzon. Ne felejtse el, hogy a fülei zúgtak a lövések miatt" - mondta Nel, majd hozzátette, ideje vállalnia a felelősséget a futónak.

"Tudta, hogy Reeva ott van az ajtó mögött, és lelőtte őt. Csak ennek van értelme" - jelentette ki Nel.
"Ez nem igaz"
- tagadta Pistorius.

Nel ügyész a tárgyalás berekesztését kérte hétfőig.

Csütörtök


A "Pitbull" Gerrie Nel ügyész gyötörte tovább a 3. napja tanúskodó Oscar Pistoriust a tárgyaláson. Nel eltökélt szándéka volt, hogy összességében egy féltékeny, kegyetlen, hirtelen haragú ember benyomsását keltse a férfiról, aki többször megalázta barátnőjét.

Az ügyész végigment a WhatsApp-beszélgeteséken, hogy bizonyos párbeszédek milyen helyzetben hangzottak el, illetve többször felhozta Pistorius féltékenykedési jeleneteit különböző rendezvényeken, illetve a már korábban többször bemutatott két lövöldözős esetet.

Pistorius újra bocsánatot kért Streenkamp szüleitől, de Nel szerint itt is csak magával törődik az atléta, mivel eddig ezt nyilvánosság nélkül nem tette meg. A paralimpiai bajnok szerint többször próbálta ügyvédjén keresztül felvenni a kapcsolatot a családdal, de nem álltak készen.

Nel több olyan részletet is kiemelt csütörtökön, amely azt próbálta bemutatni, Pistorius mennyire uralkodott barátnője felett: megtiltotta hogy rágózzon, megsértődött, ha nem mutatta be valakinek a partikon.

Az éttermi lövöldözésre Nel hosszú időt szánt. Pistorius szerint nem az volt a baj, hogy lövés dördült, hanem hogy részese volt az incidensnek. Állítása szerint viszont nem ő lőtt:

Nel: Ki húzta meg a ravaszt?
Pistorius: Nem tudom.
Nel: Az ön kezében volt a fegyver. Senki más nem ért hozzá.
Pistorius: Ez igaz, de nem tudom, ki húzta meg a ravaszt. Nem mondhatom, hogy az ujjam a ravaszon volt, ha egyszer nem volt rajta.
Nel: De akkor ki lőtt? -
idézett a tárgyalásból az Origo.

Nel: Azt sem akarta, hogy az igazság szerepeljen a médiában.
Pistorius: Ez igaz.
Nel: Akkor ez egy jó példa arra, hogy nem vállal felelősséget azért, amit tett. Hazudik, azt a pisztolyt ön sütötte el.

Az ügyész a fegyverekről is faggatta a sportolót, aki elmondta, a lőszereket (az apjáéval együtt, amelyről nem tett bejelentést) a széfben tartotta, de volt egy tár az ágya melletti asztalon is. Nel arra próbált rávilágítani, hogy a sportolónak tudnia kellett volna, hogy illegális, amit csinál.

Ahogy az éttermi lövöldözésnél, itt sem ismerte el bűnösségét a sportoló.

Nel aztán rátér az ex-barátnőre, az autós lövöldözésre is, majd a Reevát ért halálos lövésekre is.

Nel: Ha megvárta volna, hogy kinyílik az ajtó, akkor nem lőtt volna?
Pistorius: Lehetséges.
Nel: Azt tudjuk, hogy Reeva nem jelentett fenyegetést. Akkor miért lőtt?
Pistorius: Mert azt hittem, hogy egy betörő van a vécében, és veszélyben éreztem magam. Nem akartam lőni. Baleset volt.

Ez után megint elmeséltette vele a végzetes estét, hogy mi történt aznap este, mielőtt lelőtte volna. Nel egy fotót mutogatott a sportolónak, amin az látszik, hogy egy paplan van a földön: Pistorius nem tudja, mikor és hogyan került oda, ahogy azt sem tudta, mikor ment ki barátnője, mert a sötétben nem látta és háttal aludtak egymásnak. Nel szerint a paplan azt mutatja, hogy Reeva nem szállhatott ki a jobb oldalon, mert akkor neki látnia kellett volna. Nel azt mondta, Pistorius veszekedett barátnőjével, ezért szaladt el előle sírva Reeve Steenkamp. Roux ügyvéd közbeszólt, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs, mire az ügyész azzal vág vissza, hogy a fültanúk szerint igenis volt. "Sajnos szemtanút nem tudunk meghallgatni, mert az egyetlen szemtanú halott - mondta Nel.

További fotók kerültek elő a helyszínről, Pistorius szerint a ventillátort és a paplant is a helyszínelők mozdítottál el: ha úgy állt volna, ahogy a kép mutatja, akkor nem tudott volna kimenni a teraszra.

"Az ön verziója a történtekre annyira valószínűtlen, hogy élő ember nem gondolhatja komolyan, hogy igazat mond - mondta zárásként az ügyész Pistoriusnak. 

Szerda

Barry Roux, Pistorius ügyvédje arról kérdezte a vádlottat, hogy mit csinált, miután megtalálta a holttestet.

A sportoló elmondta, hogy leguggolt hozzá, látta, hogy nem lélegzik. Kihúzta a vécéből, hogy fel tudja emelni, de először nem sikerült neki, így a feje alá tett egy szőnyeget. A nő telefonjával akart mentőt hívni, de nem tudta a feloldani, mert nem tudta a kódot, így bement a szobába a saját telefonjáért.

Először Johan Standert, egyik barátját hívta, ez a hívás hajnali 3 óra 19 perckor történt.

"Megpróbáltam Reevát felemelni, de nem tudtam. Féltem attól, hogy még több kárt okoz vele, ha megmozdítom. Ekkor azt láttam, mintha lélegezne, vagy legalábbis próbálna lélegezni, ekkor hívtam a 911-et." - meséte Pistorius, majd zokogni kezdett.

Pistorius érkezése a szerdai tárgyalási napra. Forrás: Twitter/lucethornton
Pistorius érkezése a szerdai tárgyalási napra. Forrás: Twitter/lucethornton

Végül sikerült megemelnie, levitte a földszintre, ekkor érkezett meg Mr. és Miss Stander. Ők a környék felügyelői, amolyan birtokvezetők.

"Letettem, és csak tehetetlenül vártam a mentőket. Az ujjaimat a szájába tettem, próbáltam segíteni neki a légzésben, a kezem pedig a csípőjén lévő sérülésre nyomtam, hogy valamennyire tompítsam a vérzést" - mesélte a sportoló.

Ekkor megérkezett a házba Dr. Stipp, aki közölte, hogy ő orvos.

"Kicsit megkönnyebbültem. Emlékszem, sírva kértem, hogy segítsen. Közben megérkeztek a rohammentősök, felálltam, és néhány méterrel arrébb mentem, be a konyhába. A mentők ezután közölték velem, hogy Reeva meghalt.

Fel kellett mennem a hálószob az irataiért az azonosításhoz. Aztán a konyhában leültem a padlóra, és sírtam. Nem tudom, mennyi idő telt el, de rövidesen megérkeztek a rendőrök is. Ketten votlak, mindketten civilben. Kérdezték, hogy mi történt, de nem tudtam válaszolni, mire ők mondták, hogy maradjak a konyhában.

A konyhában álltam, és mindig, amikor felnéztem, egyre több embert láttam a házban fel-alá mászkálni. Megkérdeztem a rendőröket, hogy lemoshatom-e a kezemről a vért, mert rosszul vagyok a szagától. Meghengedték, így megmostam a kezem és az arcom.

Itt élt Pistorius.
Itt élt Pistorius.

Csak álltam a konyhában, és minden alkalommal, amikor Reevára néztem, rosszul lettem. Aztán kivittek a garázsba, órákat töltöttem ott, volt velem egy felügyelő tiszt is. Később visszamentünk a házba, odajött hozzám Van Rensburg ezredes, közölte, hogy mivel egyedül én voltam a házban a gyilkosság idején, ezért le vagyok tartóztatva.

Csak sírtam, és nem akartam senkivel beszélni. Aztán beültettek egy autóba, és bevittek egy mamelodi kórházba, ahol több vizsgálatot is elvégeztek rajtam" - mesélte Pistorius, majd váratlanul előkerült a tárgyalóteremben a krikettütő.

A sportolónak meg kell mutatnia, hogy hogyan próbálta betörni az ajtót a krikettütővel. "A teljes testsúlyomat beleadtam, de csúszott a talaj, mert zokni volt a protéziseimen, és csempézett padlón álltam."

A vécéajtót is megpróbálta berúgni, miután visszament a szobába, hogy felcsatolja a protéziseit, így meg kell mutatnia, hogy meddig tud felrúgni. Körülbelül a kilincsig.

"Maga a világon az egyik lehíresebb embere, akit az egyik legkönnyebb felismerni. Megölte Reeva Steenkampaet. Ez egy hiba volt. Mondja ki, hogy megölte őt" - mondta el a vád képviselője, Gerrie Nel.

"Megtettem. Én vagyok a felelős Reeva haláláért" - válaszol Pistorius.

Mi az a "zombie stopper"? - folytatja kérdésével Nel. Pistoriust közli, hogy nem tudja. Erre a vád képviselője bemutat egy videót, amelyen Pistorius görögdinnyére lövöldöz, nagyokat kacag közben, és a "zombi stopper" kifejezést használja - egy hónappal Reeva halála előtt.Roux azonnal tiltakozik, szerinte a bizonyítékok listájára nem vették fel előzetesen ezt a videót, így nem is játszhatják le. A bíróság visszavonul, és megvizsgálja a felvételt, csak csütörtökön folytatódik a tárgyalás.

Kedd


A keddi tárgyalási nap Pistorius vallomásával folytatódott. Roux arról kérdezgette Pistoriust, hogyan ismerkedtek meg Steenkamppal. A futó azt mondta, egy sportos díjátadón találkoztak, ahol nagyon jól érezték magukat, és utána hat napon át randiztak.

Pistorius azt mondta, mindketten egy zűrös kapcsolatból érkeztek, de ő nagyon odavolt Reeváért, talán lelkesebb volt, mint a nő, de nem akarta őt agyonnyomni a szeretetével. A vallomás közben többször Pistorius hangja többször is elcsuklott.

Roux a WhatsApp csetprogramon váltott üzeneteit hozta elő, ezekkel kapcsolatban faggatta a sportolót. Előkerült egy Reeva által írt hosszú üzenet, amelynek felolvasása közben Pistorius többször elsírta magát.

Az üzenetváltásokból kiderült, mindkét fél féltékeny volt a másikra, gyakran vitatkoztak is, azonban az üzenetváltások béküléssel végződtek. a civakodó SMS-eken kívül számos romantikus is előkerült.

Pistorius keddi érkezése a bíróságra. Forrás: Daily Mail/EPA
Pistorius keddi érkezése a bíróságra. Forrás: Daily Mail/EPA

"Éjjel ne ülj egyedül kocsiba!" - Ezt írta Pistorius egyik alkalommal Steenkampnak, Roux szerint ez is mutatja, mennyire féltette a futó a barátnőjét. "Hiányzik a másik felem" - ezt írta Pistorius január végén Steenkapmnak, aki azt válaszolta, hogy neki is nagyon hiányzik a férfi. Pistorius az üzenet felolvasása után sírni kezdett, és csak hosszabb szünet után folytatta.

A védelem megpróbálta az összes érzelmes üzeneket előhúzni, hogy ezzel győzzék meg a bíróságot, hogy jó volt a kapcsolat Pistorius és Steenkamp között.

Rövid teaszünet után Roux, Pistorius ügyvédje most azt a történetet próbálja kibogózni, amikor a futó egy ízben kilőtt egy autóból, miközben az exével, Samantha Taylorral és barátjával, Darren Frescóval utazott.

A rendőrök azért állították meg a kocsit, mert hiányzott róla a rendszám. Fresco kiszállt, majd Pistorius is így tett, de előtte letette az ülésre a pisztolyát, ami mindig nála volt. Az egyik rendőr megkérdezte, kié a pisztoly, Pistorius mondta, hogy az övé, mire a rendőr előbb kiürítette a tárat, majd arról érdeklődött, van-e engedélye.

Reeva egyik üzenete a WhatsApp-on. Forrás: Daily Mail
Reeva egyik üzenete a WhatsApp-on. Forrás: Daily Mail

Az egyik töltény kiesett a tárból, Pistorius elkezdte keresni, majd két rendőrt is besegített neki. Addig nem engedték el, míg meg nem került a töltény. A sportoló elismerte, felzaklatta az eset, és az, ahogy a rendőrök viselkedtek, de azt mondta, nem történt olyan, hogy kilőtt volna a kocsiból. Az eset kapcsán szóba került az éttermi lövés is, amit a sportoló Frescóra hárított, ezzel kapcsolatban azonban csupán annyi újdonsággal szolgált, hogy az nem saját, hanem apja pisztolya volt.

A következő téma, hogy mik történtek február 13-án, vagyis egy nappal Steenkamp halála előtt. Pistorius aznap este hat körül ért haza. Steenkamp ott volt nála, és vacsorát főzött. Hétkor kezdtek vacsorázni, megbeszélték a napi ügyeket, majd felmentek az emeletre. A krikettütővel az ajtót támasztotta ki, mert nem volt elég jó a zár.

Pistorius lecsatolta a műlábait, amiket az ajtó mellé tett, majd az ágyban tévéztek és beszélgettek a barátnőjével. Pistorius az unokatestvérével telefonált, miközben Reeva autókról és lakberendezési cuccokról mutatott neki képeket. Fogmosás után az ágyba feküdtek, Pistorius helyezkedett az ágy ajtóhoz közelebbi oldalán. A pisztolyt még korábban az ágy alá tette.

Pistorius a hétfői tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AFP
Pistorius a hétfői tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AFP

A sportoló néhány percre kiment a teremből, és egy kék rövidnadrágban tért vissza, hogy megmutassa, hogyan tud közlekedni művégtagok nélkül. Leült egy székre, levette a műlábait, majd anélkül tett meg egy pár métert, aztán visszaült a helyére.

A téma ismét a végzetes éjszaka: Pistorius kilenc és tíz óra között aludt el. Amikor éjjel felébredt, azt tapasztalta, hogy az erkélyajtó még mindig nyitva van, holott megkérte Reevát, elalvás előtt csukja be.

Pistorius felkelt az ágyból, becsukta az ajtót, elúzta a függönyt, ekkor az egyetlen fény a szobában egy LED-kijelző volt az erősítőn a tévé mellett. Pistorius azt látta, hogy a földön van Reeva farmerja, majd azt hallotta, hogy kivágódik az ablak a fürdőszobában.

"Ez volt a pillanat, ami mindent megváltoztatott. Azt hittem, hogy betörő van a házamban. Teljesen lefagytam" - mondta Pistorius, amikor megkérdezték tőle, mit érzett a fürdőből érkező zaj hallatán.

Arra gondolt, hogy meg kell védenie a barátnőjét és magát, ezért az ágyhoz ment, hogy a pisztolyt megkeresse. Attól félt, hogy az idegen kijön a fürdőből, ezért maga elé tartotta a fegyverét, és azt suttogta Reevának, hogy húzodjon le, és hívja a rendőröket. Ahogy közeledett a fürdőszoba felé, elkezdett kiabálni, hogy hagyják el a házat, miközben Reevának is kiabálta, hogy hívja a rendőrséget. Azt elismerte, hogy a műlába nem volt felcsatolva.

A lövedék ütötte seb Reeva csípőjén.
A lövedék ütötte seb Reeva csípőjén.

Azt hallotta, hogy becsapódik a vécéajtó, és bár nem látott be a fürdőszobába, biztosra vette, hogy egy vagy több személy van ott. Amikor a képernyőn megjelent Steenkamp holtteste és a sérülései, Pistorius a fejét fogva zokogott.

A következő képen a nyitott fürdőszobaablak és a szétvert ajtó látható, Pistorius azonban nem tudott megszólalni, sírt és öklendezett, ezért jobbnak látta a bíró, ha 45 percre felfüggesztette a tárgyalást.

A szünet után a sportoló folytatta vallomását. Elmondta, amikor belépett a fürdőbe, nem kiabált, mert attól félt, a betörő vagy a betörők ott vannak a helységben. Mielőtt megtudhatta volna, ki van benn, négy lövést adott le. "Csengett a fülem, nem hallottam semmit, ezért vártam egy darabig, majd visszamentem a szobába."

Megpróbált felmászni az ágyra, miközben Reevát szólitgatta. Majd elkezdte a kezével az ágynak azt a részét tapogatni, ahol a nőnek lennie kellett volna. Ekkor eszébe jutott, hogy lehet, a nő úgy tett, ahogy ő mondta, és lehasalt az ágy mellé. A nő azonban nem volt sehol. "Össze voltam zavarodva, nem akartam elhinni, hogy Reeva lehetett a vécében" - tette hozzá a sportoló.

Pistorius még mindig attól félt, hogy megtámadhatja őket valaki, ezért kiment az erkélyre, és segítségért kiáltott. Felcsatolta a műlábait, és be akarta rúgni az ajtót, de nem ment neki, ezért bepánikolt. Visszafutott a szobába a krikettütőért, azzal próbálta betörni. Először a keretet találta el, majd másodjára sikerült egy kis lyukat ütnie.

"Megláttam Reevát, és zokogni kezdtem. Nem tudom, mennyi ideig lehettem ott. Nem lélegzett" - mondta akadozva a síró Pistorius. Többen a jelenlévők közül is sírni kezdtek.

A sportoló folyamatosan zokogott, a bíró pedig berekesztette a tárgyalást. Pistorius a két testvérével hagyta el a termet.

Hétfő


Több mint egy hét szünet után hétfőn folyatódott Oscar Pistorius pere. A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő műlábú futó először vallott a bíróságon, bocsánatot kért a szülőktől, és elmondta, hogy csak meg akarta védeni a barátnőjét aznap éjszaka. Beszélt a gyerekkoráról, a pályafutásáról, az anyjáról, egy komoly hajóbalesetről és a dél-afrikai bűntényekről is.

"Szeretném megragadni az alkalmat, és bocsánatot kérni Mr és Mrs Steenkamptől, Reeva egész családjától és azoktól a jelenlévőktől, akik ismerték őt. A tragédia éjszakáján meg akartam védeni Reevát. Bizton állítom, hogy aznap éjszaka, amikor lefeküdt, szerelmesen feküdt le" - mondta el vallomásában a sportoló.

Pistorius elmondta, hogy azóta gyógyszereket szed, antidepresszánst és altatót. Folyamatosan rémálmai vannak, vérző orral ébred fel éjszakánként, az egyik éjjel pedig a szekrénybe zárkózott, és a húgát hívtam fel, hogy menjen érte.

Elmesélte, szerinte Dél-Afrikában az emberek többsége szembesült már bűnténnyel. Neki egyszer már betörtek a házába, számtalanszor követték már hazáig, egyszer pedig rá is lőttek az autópályán. Amikor megvásárolta Johannesburgban a házát, akkor annyira félt, hogy három házőrző kutyát is vett.

Pistorius egy idő után közölte, hogy nagyon kimerült, mert éjszaka nem aludt semmit, ezért a tárgyalást berekesztették, folytatás kedden.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Olaszországból Berlusconi legközelebbi munkatársa

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a 73 éves Marcello Dell’Utrit a hatóságok egész… Tovább olvasom