Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Perrel fenyegetőzik a koránégető tiszteletes

A szólás szabadságának megsértésére hivatkozva perrel fenyegetőzik Terry Jones tiszteletes, akit rövid ideig őrizetbe vettek, amikor demonstrációt tervezett tartani a Michigan állambeli Dearborn Iszlám Központja előtt - közölte vasárnap a The Washington Post.

Jonest és a tüntetés másik szervezőjét, Wayne Sapp tiszteletest azután vették őrizetbe Nagypénteken, hogy megtagadták egy egydolláros biztosíték letétbe helyezését miután egy hattagú bírósági esküdtszék úgy ítélte meg, hogy akciójukkal "megsértik a békességet". Terry Jones azáltal lett világszerte ismertté, hogy tavaly szeptember 11-ére nyilvános koránégetést hirdetett meg a floridai Gainesville-ben, mert szerinte az iszlám szent könyve erőszakra ösztökél.

A nemzetközi felháborodás, de elsősorban Robert Gates védelmi miniszter lebeszélő telefonhívásának hatására a tiszteletes elállt a tervtől, amely sokak szerint újabb fenyegetést jelentett volna az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők számára. Jones és követői azonban idén március 20-án "pert" rendeztek, amelyen elítélték és elégettetésre ítélték a koránt, amit végre is hajtottak. Az eset nyomán zavargások robbantak ki Afganisztánban, amelyben sokakat - köztük az ENSZ hét alkalmazottját - megölték.

Jones és Sapp óvadék ellenében még pénteken kiszabadult a börtönből és azonnal jelezte: tiltakozik alkotmányos jogainak megsértése ellen, és pert indít a szólás szabadságának megsértése miatt. A két tiszteletest az őrizetbe vételt elrendelő floridai Wayne megyei ügyészi hivatallal szemben a perben az Ann Arbor-i keresztény konzervatív Thomas More Jogi Központ képviseli majd. A The Washington Post által megszólaltatott alkotmányjogi szakértő, Robert Sedler szerint az Iszlám Központ előtt tervezett tüntetés szervezőinek ügyében döntő Mark Sommers bíró nem járt el jogszerűen, mert egy korábbi amerikai legfelső bírósági határozat értelmében egy tüntetés nem tiltható be az üzenete miatt. Jones megígérte, hogy pénteken visszatér Dearbornba, ahol tiltakozó tüntetést rendez a városháza előtt, de ezúttal nem a "radikális iszlám", hanem az alkotmány megsértése miatt.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. április 24. 19:39
    „Az ugy nevezett "szabadsag" csak addig ervenyes amig az nem serti masok :sabadsagat:. Ugy nez ki mintha ez a "muvelt" ember ezt nem tudja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucatnyi halálos áldozat Dél-Szudánban

Újabb 55 halálos áldozata van különböző dél-szudáni fegyveres alakulatok összecsapásainak. Tovább olvasom