Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Peren kívül egyeztek meg a pedofil papok áldozatival

Peren kívül ismeretlen összegű, de vélhetően legalább több tízmillió dollárra tehető kártérítésről egyezett meg az Egyesült Államokban az Oregon állambeli Portland érseksége pedofil papok közel 150 áldozatával.
Az egyezség létrejöttét egy körzeti bíró jelentette be helyi idő szerint hétfőn, anélkül, hogy elárulta volna a jóvátétel összegét. Annyit lehet tudni, hogy a sértettek 135 millió dollárra perelték az egyházmegyét, s a bíró szerint a kártérítést az érsekség fedezni tudja saját erejéből, anélkül, hogy gyülekezetek vagy iskolákban tulajdonában lévő ingatlanokat kellene eladni.

Az Egyesült Államokban elsőként a portlandi érsekség kért csődvédelmet maga ellen, miután nagyszabású perek indultak ellene a gyermekeket megrontó papok üzelmeivel kapcsolatosan, példáját azóta más egyházmegyék is követték.

A sértettek főleg a 2002-ben elhunyt Maurice Grammond atya ellen tettek panaszt, aki az 1980-as években, számos parókián működve, legalább félszáz kiskorút kényszerített szexuális kapcsolatra. Még mielőtt csődvédelemért folyamodott volna, a portlandi érsekség 50 millió dollárt fizetett ki mintegy 130, évtizedekre visszanyúló molesztálási ügy rendezésére.

Az egyházmegye csak jogi költségekre 15 millió dollárt költött a molesztálási ügyekkel kapcsolatban. Az amerikai katolikus egyházmegyék 1950 óta másfél milliárd dollárra becsült összeget fizettek ki a pedofil papok sértettjeinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taktikát váltott Moszkva a Litvinyenko-ügyben

Miután kiderült, hogy Dmitrij Kovtun volt orosz titkosszolgálati tiszt az előtt érintkezett… Tovább olvasom