Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Pensionskonto, azaz nyugdíjszámla

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók, ingázók többsége levelet kapott az elmúlt hónapokban az osztrák nyugdíjbiztosító intézettől (Pensionsversicherungsanstalt, PVA).
A levél az eddig megszerzett nyugdíjidejüket, nyugdíjra jogosító szolgálati idejüket és a nyugdíjbefizetések összesítését tartalmazza. Több olvasónk kérdezte, mi vele a teendő és hogy az összeget kifizetik-e idén.

Amennyiben minden ledolgozott év szerepel az összesítésben, akkor nincs teendője vele a munkavállalónak. Kifizetésre természetesen nem kerül sor, ez csak egy tájékoztató levél, az eddigiekben összegyűjtött időkről, befizetésekről. Pénzt, ellátást a nyugdíjbefizetések nyomán először a nyugdíjkorhatár betöltése után lehet kapni.

Többen érdeklődtek arról is, hogy az általános nyugdíjkorhatár előtt milyen feltételekkel lehet nyugdíjba menni. Lehetőségük van arra, hogy az osztrák nyugdíjintézettől egy előkalkulációt kérjenek, amelyben az osztrák nyugdíjintézet kiszámolja, melyik az az időpont, amikor az ügyfél legkorábban nyugdíjba mehet és ehhez milyen feltételeket kell teljesítenie. Megvan-e az elégséges biztosítási ideje, vagy mennyi időt kell még ahhoz „gyűjtenie".
(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

A PVA elérhetőségei
PVA Hauptstelle (központ)
Bécs, Friedrich-Hillegeist-Straße 1.
+43/503-03, +43/503-03-288-50
pva@pensionsversicherung.at
Landesstelle Burgenland (tartományi kirendeltség)
Eisenstadt, Ödenburger Straße 8.
+43/503-03, +43/503-03-338-50
pva-lsb@pensionsversicherung.at
www.pensionsversicherung.at


Az előkalkulációt igénylőknek az osztrák nyugdíjintézet kiszámolja, melyik az az időpont, amikor legkorábban nyugdíjba mehet és ehhez milyen feltételeket kell teljesíteniük.
Az előkalkulációt igénylőknek az osztrák nyugdíjintézet kiszámolja, melyik az az időpont, amikor legkorábban nyugdíjba mehet és ehhez milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrizhetők a cégek ajánlatai: állásváltás óvatosan

Sorozatunkban azt ismertetjük lépésről lépésre, milyen teendői vannak, mire érdemes figyelnie annak,… Tovább olvasom