Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Pekingben egyeztetett az amerikai pénzügyminiszter

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter pekingi villámlátogatásán a kölcsönös érdeklődésre számot tartó gazdasági kérdésekről tárgyalt Vang Csi-sannal (Wang Qishan), a pénzügyeket és a kereskedelmet felügyelő kínai miniszterhelyettessel.

A találkozóról kiadott rövid hírben Geithnert Barack Obama amerikai elnök, Vangot pedig Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök különmegbízottjaként említik. Megbeszélésük témáiról csak annyit közöltek, hogy érintették "a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, a nemzetközi gazdasági helyzetet", és olyan ügyekről beszéltek, amelyek "a soron következő - májusban, Pekingben megrendezésre kerülő - második Kína-Egyesült Államok stratégiai, gazdasági párbeszédet érintik". Az amerikai politikus sajtójelentések szerint máris visszaindult Washingtonba.

Geithner néhány órás pekingi látogatására kétnapos indiai tárgyalását követően került sor, váratlanul jelentették be szerdán. Szóvivője csak annyit mondott, hogy a pénzügyminiszter és kínai partnere már hosszabb ideje készült arra, hogy egy alkalmas időpontban találkozzon. Geithner Peking felé Hongkongban megszakította útját, ahol találkozott a különleges közigazgatási övezet vezetőjével, Donald Tsanggal, és más prominens, hivatalban lévő, illetve volt vezetőkkel. A megbeszélésekről részleteket egyelőre a hongkongi sajtó sem tudott meg.

A "diszkréten kezelt" pekingi találkozó tényéből mindenesetre arra lehet következtetni, hogy a jüan árfolyama kiigazításának kérdésében intenzív egyeztetések zajlanak a háttérben, s a mindkét oldalon mérsékelt hangvétel arra utal: valamiféle kompromisszumos megoldás készül. Mások szerint a lényegi megállapodás már megszületett, csupán a véglegesítése zajlik.

Geithner Indiában a jüanról megállapította, hogy "szélesebb nemzetközi szerepet fog kapni", miközben árfolyamának "egészséges és szükséges" kiigazítását emlegette.

Kínában a megszólaltatott szakértők azt remélik, hogy Geithner látogatása a jobb megértést szolgálja, és az utóbbi idők kétoldalú kapcsolatában tapasztalt zavarok és kellemetlenségek után a felek közelebb kerülnek egymáshoz.

Kína korábban már az úgynevezett valutareform keretében rugalmasabban kezelte nemzeti valutája árfolyamát, a jüan ennek köszönhetően 2005-2008 között az amerikai dollárhoz képest megközelítően 20 százalékot erősödött. A világgazdasági válság miatt a folyamatot leállították. Amennyiben most sikerül megállapodni az újraindításáról, szakértők szerint ennek mértéke a kezdeti időkben korlátozott, egyes vélemények szerint legfeljebb 3-5 százalék lehet az idén.

Washington hosszabb ideje nyomás alatt tarja Pekinget, amely elterjedt vélekedés szerint mesterségesen alacsonyan tartja valutája árfolyamát, amivel olcsóbbá teszi, s ezáltal tisztességtelen előnyhöz juttatja exporttermékeit a világpiacon. Peking ezt rendre cáfolja, és ugyancsak szakértőkkel bizonyítja a vádak igaztalanságát. Amerikai törvényhozók egy része ugyanakkor Kína "valutamanipulátorrá" minősítését szeretné elérni, ami - a kínai importra kivetett vámokat jelentő - büntető intézkedésekkel járna.

Az esetleges minősítő döntést tartalmazó jelentés kiadását az amerikai kormányzat a közelmúltban április 15-re halasztotta. Ezt megelőzően a Washingtonban megrendezendő nukleáris biztonsági konferencia alkalmával külön is találkozni fog Barack Obama amerikai elnök és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök. Keddi fehér házi közlés szerint minden bizonnyal szó esik majd köztük a kínai valuta kérdéséről.

Megfigyelők a jüan ügyében zajló egyeztetéseket és az amerikai nyomás enyhítését egy politikai alkufolyamat részének tekintik. Nevezetesen azt feltételezik, hogy - a cáfolatok ellenére - Washington a háttérben Peking megnyerésére törekszik az Irán elleni új ENSZ-szankciókhoz.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. április 12. 03:56
    „Istenem,bar nalunk lenne akkora "CSOD",tizszer jobban elnenk!!!!!!:)))))))”
  • 1. info2009* 2010. április 08. 19:52
    „Kozeleg az USA csod? Vagy valami mas van kibontakozoban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prágába érkezett Bajnai Gordon

Prágába érkezett csütörtökön késő délután Bajnai Gordon miniszterelnök. A magyar kormányfő további… Tovább olvasom