Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Peking kiegyensúlyozottabbnak látja a világpolitikai erőviszonyokat

Kiegyensúlyozottabbnak látja a világpolitikai erőviszonyokat a kínai külügyminiszter, az európai kötvényvásárlásokat a segítségkérésére adott válasznak nevezte, a külföldi újságírók munkájához pedig támogatást ígért, miközben a helyi törvények és szabályok betartását kérte tőlük a parlamenti ülésszakhoz kapcsolódó hétfői sajtótájékoztatóján.

A kínai külpolitika számos területét átfogó kétórás tájékoztatón a kínai-japán szigetvita, a tajvani fegyvereladások ügye, a BRIC-országok együttműködése és más kétoldalú kapcsolatokat, illetve átfogóbb területeket érintő kérdések is elhangzottak.

Miféle stratégiai szándék húzódik meg Kína európai kötvényvásárlásai mögött? - hangzott az egyik újságírói kérdés, amelyre Jang Csie-cse (Yang Jiechi) azt válaszolta: nem kell minden mögött stratégiai szintű hátteret keresni, Kína európai barátainak kérésére lépett, s hozzájárulását a pénzügyi válságból való kilábaláshoz Európa, különösen pedig az érintett országok kormányai és lakosai örömmel vették. Jang szerint a kölcsönös gyanakvás helyett a kölcsönös bizalom kell hogy jellemezze a Kína és az EU közötti átfogó stratégiai partnerséget.

Az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásainak esetleges folytatására vonatkozó kérdésre a miniszter egyértelműen úgy válaszolt, hogy Kína szigorúan ellenzi e fegyverüzletet, és felszólította Washingtont annak leállítására. Hozzátette, az Egyesült Államoknak konkrét lépésekkel kellene igazolnia, hogy a Tajvani-szoros két partja közötti békés kapcsolatokban érdekelt.

A kínai-japán szigetvita rendezésének esélyeit firtató japán újságírói kérdésre Jang kijelentette: "A Tiaojü-szigetek (Diaoyu) ügye rendkívül érzékeny kérdés, amelyet óvatosan kell kezelni. Megmondtuk a japán félnek, hogy a tavalyi összeütközés nem ismétlődhet meg".

A miniszter egy kínai hajóskapitány elfogására utalt, akinek hajóját a vitatott hovatartozású szigetcsoport közelében tartóztatták fel, s akit a japán parti őrség közel két hétig tartott fogva. Jang elmondta, kedvező jelzéseket kaptak Tokióból. "Minden okunk meg van rá, hogy bízzunk benne: a Kelet-kínai-tenger a béke, az együttműködés és a barátság tengere lehet" - hangzott el.

A BRIC-csoport országai elkötelezettek az együttműködés irányába, és nem konfrontációra törekszenek a fejlett országokkal - jelentette ki Jang a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és immár Dél-Afrikát is tömörítő közösségről, amely az idén áprilisban a dél-kínai Hainan (Hajnan) szigetén tartja vezetői találkozóját. Mint mondta, a BRIC-országok közötti kapcsolat fontos eleme a Dél-Dél és az Észak-Dél kapcsolatnak.

A G20-ak csoportja fontos tere a globális gazdasági irányításnak a kritikus gazdasági és pénzügyi kihívások helyzetében - állapította meg a kínai diplomácia vezetője, s ez alkalommal is jelezte: a fejlődő országok nagyobb támogatásra számítanak a fejlődőktől. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez az idei Cannes-i csúcson kifejezésre is jut. Jang ugyancsak megjegyezte, hogy Kína fejlődő ország, ahol az ENSZ kritériumai szerint még mindig 150 millió ember él szegénységben.

Kína jogállam és az ország mindig is betartotta a külföldi újságírók kínai működésével kapcsolatos törvényeket és szabályokat, és ebben nincs változás - húzta alá a külügyminiszter a külföldi riporterek tevékenységét érintő új szabályokra vonatkozó kérdésre válaszolva. Egyben a rájuk vonatkozó szabályok betartását kérte tőlük. A miniszter határozottan cáfolta, hogy rendőrök újságírókat bántalmaztak volna. Hozzáfűzte: a kínai belpolitikában jelenleg nem érzékelhető feszültség, a létező nehézségeken pedig meggyőződése szerint az ország képes lesz úrrá lenni.

Olvasóink írták

  • 1. Muki81 2011. március 07. 10:24
    „Kína nagyon álságos volt, amikor líbiai szankciókat megszavazta, hisz ők is kegyetlenül vérbe fojtották a ´89-es forradalmat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - A washingtoni Fehér Ház nem tervez azonnali légtérzárat

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által… Tovább olvasom