Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Peking háborús veszélyre figyelmeztet

Kína szerint a Koreai-félszigeten rendkívül veszélyes, bonyolult és kényes a helyzet, a konfliktus testvérháborút eredményezhet - derült ki Csang Cse-csün kínai külügyminiszter-helyettes szombati közleményéből.

Csang megerősítette: Kína többször is felhívta a felek figyelmét, hogy amennyiben vérontásra kerül sor a Koreai-félszigeten, azt elsősorban a két Korea népe fogja megszenvedni. Észak-Korea és Dél-Korea konfliktusa nemzeti tragédiához, honfitársak testvérháborújához vezethet, s ezzel a térség békéje és stabilitása is sérül, óhatatlanul érintve a szomszédos országokat is - húzta alá a miniszterhelyettes. Kiemelte: Kína lankadatlan erőfeszítéseket tett különböző csatornákon, hogy megelőzzék a helyzet további elmérgesedését.

Csang emlékeztetett arra, hogy Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos sürgős látogatást tett Szöulban, majd Phenjanban, s mindkét felet nyugalomra, önmérsékletre intette; arra kérte őket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely ronthat a helyzeten. A napokban a kínai külügyminisztériumba kérették mindkét ország nagykövetét, akik előtt megerősítették Peking álláspontját, illetve javaslatait. Kína felszólította a két országot, hogy felelős magatartással helyezzék mindenek elé a félsziget több mint 70 millió polgárának biztonságát, a régió békéjének és stabilitásának fontosságát.

Csang megismételte Peking korábbi javaslatát a hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli találkozójára, a tárgyalások és a párbeszéd folytatására. Dél-Korea korábban közölte, hogy újabb tüzérségi gyakorlatot kíván tartani a demarkációs vonalhoz közeli Jonpjong sziget környékén. Az észak-koreai hadsereg erre felszólította Szöult, hogy azonnal mondjon le a tervről, ellenkező esetre - a területi vizek védelmében - ellentámadásokat helyezett kilátásba.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 19. 10:07
    „Ahova Amerika beteszi a lábát ott előbb-utóbb háború lesz! Hisz nekik az az igazi üzlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hókáosz Nagy-Britanniában

Teljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát szombaton a néhány nap szünet után évtizedek óta nem látott… Tovább olvasom