Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Passzív eutanáziát alkalmaztak II. János Pál pápánál?

II. János Pál pápa visszautasította utolsó napjaiban újabb kórházi kezelését, amely talán meghosszabbíthatta volna életét - közölte Javier Lozano Barragán bíboros, a Vatikán "egészségügyi minisztere" a Corriere della Sera című milánói lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában.
A milánói lap újságírója megkérdezte a főpaptól, ki döntött úgy 2005. március 30-án, hogy nem szállítják kórházba a súlyosan beteg egyházfőt. A kardinális válasza szerint maga II. János Pál határozott így. "Megkérdezte orvosaitól, hogy a kórházban meggyógyíthatják-e, s amikor nemleges választ kapott, az mondta: inkább itt maradok (vatikáni rezidenciáján), és Isten kezébe teszem le életem" - idézte Karol Wojtyla szavait Barragán kardinális.

A lap annak kapcsán közölt erről interjút a bíborossal csütörtöki számában, hogy két olasz orvos is célozgatni kezdett az utóbbi hetekben a nyilvánosság különféle fórumain: a "passzív eutanáziát" (a megfelelő orvosi kezelés mellőzését a halál gyorsabb beállta érdekében) alkalmazták II. János Pál esetében, holott a katolikus egyház szigorúan tiltja az ilyesmit.

Voltaképpen az eutanázia (kegyes halál) engedélyezését szorgalmazó Radikális Párt indította el nemrégiben a II. János Pál halálával kapcsolatos vitát, az említett orvosok ehhez kapcsolódtak véleménynyilvánításukkal. A radikálisok arra reagáltak a vita kezdeményezésével, hogy a Vatikán hittani kongregációja (a hit tisztaságán őrködő hivatala) szeptember 14-én nyilvánosságra hozta egy dokumentumát, amely szerint kötelezően fenn kell tartani a kómában lévő betegek életfunkcióit, amíg csak lehetséges. (Ez az állásfoglalás közvetlenül nem vonatkozik II. János Pál esetére, hiszen az előző pápa szinte utolsó pillanatáig tudatánál volt, ám a Radikális Párt indokoltnak látta előhozakodni az ügy kapcsán a néhai egyházfő halálának körülményeivel.)

II. János Pál - hosszas haláltusa után - 2005 április másodikán hunyt el, 84 esztendős korában. 2005 elején két alkalommal is beszállították a Parkinson-kórban szenvedő egyházfőt a római Gemelli kórházba, ahol - egyéb kezelések mellett - légcsőmetszést is végrehajtottak rajta, hogy enyhítsenek súlyos légzési nehézségein.

Egy 2006-os felmérés szerint az olaszok hatvan százaléka helyeselné a kegyes halál engedélyezését, a katolikus egyház azonban szilárdan ellenzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1953 után másodjára találkozott a két Korea elnöke

Megkezdődött szerdán az észak-koreai fővárosban Észak- és Dél-Korea államfőinek hivatalos… Tovább olvasom