Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Parlamenti választások Horvátországban

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Horvátországban. A külföldön élő horvátokkal együtt csaknem 4,5 millió választó arról dönt, hogy a hatalmon lévő jobboldali kormány vagy a négy éve ellenzékben lévő baloldal vezesse be az országot az Európai Unióba, még 2010 előtt.
Az előzetes felmérések szerint a két politikai oldal között szoros verseny várható.A két fő politikai erő az Ivo Sanader kormányfő vezette konzervatív Horvát Demokrata Unió (HDZ) és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Ljubo Jurcic irányította baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP). Elemzők szerint bárki nyeri a választást, nem tud egyedül többséget szerezni a parlamentben, így kisebb pártokkal kiegészülve koalíciós kormány várható Zágrábban. Politikai körökben még a nagykoalíciót sem tartják kizártnak. A két nagy párt programja egyébként sok pontban egybevág, így mindkét oldal be akarja vezetni az országot az Európai Unióba és a NATO-ba.

A cél eléréséhez politikai felfogástól függetlenül hasonló bel- és külpolitika várható majd, bármelyik oldal nyer - mondják a szakértők. Ami a gazdaságpolitikát illeti, a HDZ liberális felfogást követ, míg az SDP az állami támogatásokat részesíti inkább előnyben. A horvát parlament alapvetően 148 fős, de a külföldön - főleg Bosznia-Hercegovinában - élő, körülbelül félmillió horvát a részvételi aránytól függően plusz 12 képviselőt küldhet a törvényhozásba. Jelenleg 148+4 főből áll a szábor (sabor). A több mint 6700 szavazóhelyiség reggel hét órakor nyílt meg, és este hétig lesz nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új béremelési ajánlat a német mozdonyvezetőknek

Szombaton új béremelési javaslattal állt elő a német vasúttársaság. A Deutsche Bahn szóvivője azt… Tovább olvasom