Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Parkinson-kórt gyógyított, boldoggá avatják II. János Pált

XVI. Benedek pápa megtörténtnek ismerte el az elődje, II. János Pál közbenjárására bekövetkezett csodát, s ennek alapján elrendelte a 2005-ben, 27 évi uralkodás után elhunyt egyházfő boldoggá avatását.

A ceremóniát, amelyre több százezer zarándokot várnak, május 1-jén maga a pápa fogja elvégezni Rómában.

A boldoggá avatás a szentté avatás előtti utolsó állomás. Ahhoz, hogy valakit szentté nyilvánítsanak, két, a személyéhez köthető csoda kell.
Miután a II. János Pál temetésén részt vevők skandálva azonnal szentté avatást kértek, XVI. Benedek néhány héttel elődje halála után megindította a szentté avatási eljárást, amely az egyház szokásai szerint általában az érintett halála után öt évvel szokott elkezdődni. Elrendelte ugyanakkor, hogy a vizsgálat legyen nagyon alapos, nehogy bármilyen kétség maradjon II. János Pál érdemei felől.

A boldoggá avatást lehetővé tévő csodát a pápa azután ismerte el, hogy a Vatikán által összeállított, orvosokból, teológusokból, bíborosokból és püspökökből álló bizottság csodának minősítette Marie-Simon-Pierre francia apáca felépülését a Parkinson-kórból. Az apáca társnőivel az ugyancsak Parkinson-kórban szenvedő II. János Pálhoz fohászkodott, s két hónappal a pápa halála után egy reggel arra ébredt, hogy visszanyerte mozgásképességét, megfogalmazása szerint mintha újjá született volna.

Bár korábban kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Marie-Simon-Pierre nővér betegségének diagnózisa helyes volt, a Vatikán szentté avatási kongregációja pénteki nyilatkozatában az áll, hogy a Szentszék által kijelölt orvosok "alaposan tanulmányozták az ügyet és arra a megállapításra jutottak, hogy a gyógyulásra nincs tudományos magyarázat".

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. exodus 2011. január 17. 23:33
  „"Az apáca társnőivel az ugyancsak Parkinson-kórban szenvedő II. János Pálhoz fohászkodott, s két hónappal a pápa halála után egy reggel arra ébredt, hogy visszanyerte mozgásképességét,..."

  Ha jól értem a tudósítást, akkor nem Istenhez fohászkodott, hanem II. J.P.-hez, majd az meghalt, de két hónap múlva az apáca imáját meghallgatta a halott pápa, és meggyőgyult? Az élő pápa pedig ´független´ bizottsága segítségével megállapítja, hogy csoda történt. Hmmm.... Én hiszek a Bibliában leírt történetekben, de ott mindig élő személyekhez imádkoznak, pl. az élő Istenhez, a feltámadott Jézus Krisztushoz, és a csodák konkrétak. A csodákra valóban nincs sohasem tudományos magyarázat. Akkor nem lenne már csoda. Fura dolog ez a szenttéavatásmizéria.”
 • 23. Don_Calo 2011. január 16. 11:01
  „áhhá... 1 db. "MMR Lendva" kevesebb eséllyel hozza be később - csupán ennyi! :)”
 • 22. Don_Calo 2011. január 16. 10:42
  „Aztán elmaradt a 10 órai mise/istentisztelet is ma ott! (Mit törölgeted te meg?) :P

  "Vasárnapi elmélkedés" helyett?...

  Beolvasta a "Csé", itt: MMR, Lendva <moderálva>”
 • 21. meir 2011. január 16. 08:07
  „20-as!!
  ezt irod;
  -"amiert agymosottak,................vakon kovetik a szentirast"!-
  Te mit kovetsz?-az atheista vonalat? honnet tudod 100%-ra biztosan hogy az az Igaz,vagy sem??!!
  Mi van ha eppen forditva van!?
  pontosan tudni kik irtak az O-szovetseget!!”
 • 20. G.D 2011. január 15. 22:10
  „Oaxacaca: Vannak hívők, akik hisznek (mindegy, hogy miben és nem engednek belöle.!!) Ezeket nevezem én fanatikusoknak. Azt hiszem, hogy a katolikusok között rengeteg van már az elkábult agymosottakból.--sajnos.!!!!!! Miért gondolkodnak úgy, ha ismerik a bibliát!.-Ott másról szajkóznak nem?! Azért írom, hogy szajkóznak, mert nem lehet tudni, hogy ki, hol, mikor stb, írta azt, ami benne áll. Amiért agymosottak, az meg abból ered, hogy nem kérdeznek utána, hanem "követik" a "szent írást"!!!--Illetve még azt sem teszik, hiszen nem az ott leírtak szerint élik a napjaikat!
  Mindenki hisz, hihet, amiben akar- ez a saját joga!-De ne akarja senkire sem ráerőltetni az ő hitét.!!
  Ez az ökörség meg felbőszít engem, hogy a katolikus egyház valakiket "boldoggá" avat. Mit jelent ez a zagyvaság? Kinek van ebből valami haszna is?-- A Voytilanak?(nem tudom, jól írom-e a nevét) Ö jót röhög az egészen, ti meg itt ölitek egymást az ő nevében. Na jó éjszakát!”
 • 19. meir 2011. január 15. 13:53
  „17-es!
  nagyon is tevedsz!! jobban olvasok mint Te!!-(meg regebbota is!!!!)-
  milyen jogon rohogod te ki azt aki hisz is valamiben? gondolom Anyad,Apad is jart templomba,meg teged is tartottak keresztviz ala!!”
 • 18. oaxacaca 2011. január 15. 10:12
  „Voltak gondolataim a cikk kapcsán, de már gonzo leírta őket legalább olyan szabatosan, mint azt tettem volna. :)))
  A 4-es hozzászóló megszólítása gondolom a hozzám hasonló atéknak szólt volna, de sajnos nem tudok azonosulni vele, ezért elnézését kérem.
  A hivő-nem hívő vita túl régóta tart ahhoz, hogy érdemben közelednének az álláspontok, tehát tökéletesen értelmetlen. Ami viszont számomra feltűnik minden egyes alkalommal, az a hívők erőszakos kommunikációja a másik féllel szemben. számomra ez sokkal sértőbb, mint maga a téma, amiről a vita szól.
  Ha én biztos vagyok valamiben, akkor az abba vetett hitemet nem szükséges hangoztatnom vagy bizonygatnom, nem sértő a másik eltérő véleménye, mert biztos vagyok benne. Ez minden témára igaz, nem csak a vallásra.”
 • 17. Jandex 2011. január 15. 09:45
  „14. hozzászólás meir 2011.01.14. 23:43
  Te nem csak írni olvasni sem tudsz! Én nem II. János Pál személyét hanem a népbutítást röhögtem ki!
  A világ legnagyobb szélhámossága amit művelnek!”
 • 16. Muki81 2011. január 15. 09:40
  „Nem tudom, hogy miért nem moderálják ki a kereszténységet gyalázó hozzá szólásokat.... Illetve hát tudom, mert a Kisalföldödben csak bizonyos vallásokat és bizonyos e etnikai kisebbségeket nem szabad csak szidni.”
 • 15. Pofátlan 2011. január 15. 09:07
  „II.János Pál pápa 1993-ban átrendezte a magyar egyházmegyék határait a hívek megkérdezése nélkül.Igaz a magyar főpapok javaslatára.Ezek a "magyar" főpapok többsége szerint a moldvai csángók nem magyarul beszélnek! Ennyit a hazafiasságukról.
  Tehát a pápa ezzel lényegében elismerte trianont!
  Mint szigetközi lakost, és hívőt, irritál hogy a "boldog" és kúriája a hívek megkérdezése nélkül döntött.
  Az már csak hab a tortán, hogy a pápa többször is a szlávság felsőbbrendűségét hangsúlyozta, nagyon pártfogolta a szlovákokat, és igazságosnak tartotta a trianoni békét!
  Ilyen ember az én szememben nem szent !
  És magyarságomra sértőnek tartom a boldoggá avatását.”
 • 14. meir 2011. január 14. 23:43
  „Jandex! ennyire hulye egyedul vagy,-vagy segit a csalad is?
  igaz hogy en Nem abban hiszek mint II.ik Janos -(Karol Vojtyla)-Pal,de minden Tiszteletem az Ove ami jot tett a vilagert!!
  Az O.-rokkevalo Aldasa legyen vele!”
 • 13. Jandex 2011. január 14. 21:33
  „"Ahhoz, hogy valakit szentté nyilvánítsanak, két, a személyéhez köthető csoda kell."
  A kijózanodott apáca esete /a másnapossággal!/ csak egy!:)))”
 • 12. gonzo 2011. január 14. 19:36
  „Látod,látod Julianusz,erről beszéltem.....
  A kioktató,felsőbbrendűként megfogalmazott véleményetekről.
  Ahogy miracle is írta,nem hiszünk benne,de azért érdekel.És te nem vagy nálunk semmivel sem több,nem vagy a felettesünk(még ha azt is hiszed),aki megtilt nekünk bármit is.
  A teféle hozzászólók csak mélyítik a szakadékot azzal,hogy szinte lenézik,alsóbbrendűnek tartják azokat,akiknek egy megmagyarázhatatlan(legalábbis azt állítják)dologra nem elég az a válasz,hogy "csoda" történt.....”
 • 11. miracle 2011. január 14. 19:18
  „Julianusz
  "akik nem hiszik, akiket nem érdekel,"
  Ne mosd össze a kettőt. Engem érdekel, de nem hiszek. Így aztán véleményem is van. És azt nem fogom elhallgatni csak azért, mert néhányotoknak nem tetszik.”
 • 10. Julianusz 2011. január 14. 18:40
  „Javaslom, akik nem hiszik, akiket nem érdekel, azok ne nyissák meg a cikket, ne olvassák el, ne kommentálják!!!!!!!!
  Akik kiszik, akiket érdekel, akiket lelki épülésükben gazdagít, azok olvassák, örüljenek. Ők nem fokják ennek a cikknek alapján fricskázni a nem hívőket ha ez utóbbiak nem gúnyolódnak rajtuk, és hitükön.”
 • 9. gonzo 2011. január 14. 18:27
  „Zsolt,az előtted szólóknak meg az utánad jövőknek meg a véleménynyilvánítás szabadsága áll rendelkezésükre.Ők nem hisznek az ilyen dolgokban,attől semmivel nem kevesebbek,mint azok akik hisznek.Nincs sok bajom a hívő emberekkel,mondhatnám azt is,hogy semmi,de az nagyon idegesít,mikor a hívők lenézik,kioktatják azokat akik nem hisznek az említetthez hasonló "csodákban".Én sem hiszek benne,tartom a mondást miszerint a vallás a nép ópiuma.De nem érdekel,ha akik hisznek,attól jobban érzik magukat.Ő dolguk,tegyék.De a kioktató hangnemtől rossz érzéseim szoktak keletkezni.
  Azt azért elismerhetik a "hívők",hogy olyan dolgokban hisznek amikre általában nincs racionális magyarázat,vagy épp bizonyíték.Most akkor az ateisták is nézhetik bolondnak az olyan embert,aki olyan dolgokat bizonygat végeláthatatlanul,amire semmilyen magyarázata nincs.Részemre meg egy dologra nagyon gyenge magyarázat,hogy hát csoda történt.”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2011. január 14. 16:38
  „Ja, még valami!

  Tisztelt Kisalföld! Amikor az év eleji karbantartás során a hozzászólás lehetősége három napig nem volt elérhető, titkon reménykedtem valami olyasmiben, hogy ez azért történik, mert funkcionálisan kibővítik majd. Gondolok itt olyasmire, mint "Válasz erre" gomb (elég unalmas állandóan külön megcímezgetni, hogy kinek mit szán az ember), utólagos szerkesztési opciók, utólagos törlési lehetőség, és hasonló ínyencségek, mint ahogy az számos más oldalnál működik. Meglehetősen csalódott voltam, mikor láttam, hogy semmi sem változott. Úgy látszik, 2011-ben még túlságosan nagyigényűek ezek az elvárások.
  (Ezt a hozzászólást nyugodtan törölhetik, lévén, hogy nem a tárgyhoz kapcsolódik, de most hirtelen eszembe jutott.)”
 • 7. IV.Béla 2011. január 14. 16:31
  „Tegnap fohászkodtam Allahhoz, hogy ma reggel ki tudjam nyitni a szemem. És ma reggel mi történt?? Kinyitottam!! Avassák Allahot boldoggá!”
 • 6. Szilágyi_Zsolt 2011. január 14. 16:30
  „4. hozzászólás licern 2011.01.14. 16:27

  Ez meg a másik, amit egy külön hozzászólásban szóvá akartam tenni, de így megkíméltél tőle, köszönöm. Ámbár erről nem a Kisalföld tehet, mivel MTI-től átvett hírről van szó.”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2011. január 14. 16:29
  „1. hozzászólás miracle 2011.01.14. 15:16
  2. hozzászólás Jandex 2011.01.14. 15:17

  Mindenkinek magánügye, miben hisz vagy nem hisz, így nektek is, de mindenesetre II. János Pál többet tett ennek a világnak a javulásáért, mint ti ketten együttvéve valaha is képesek volnátok rá. Már csak ezért is megérdemli a tiszteletet, úgy hiszem.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a japán kormány

Testületileg lemondott pénteken a japán kormány, hogy lehetővé váljék az új, átalakított kabinet… Tovább olvasom