Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Párizs és Madrid eljárást indít a Google adatkezelési politikája miatt

Eljárást indított a Google ellen Franciaország és Spanyolország, az adatvédelmi törvények megsértésével vádolva az informatikai óriáscéget.
Eljárást indított a Google ellen csütörtökön Franciaország és Spanyolország, az adatvédelmi törvények megsértésével vádolva az informatikai óriáscéget. Törekvésük szerint egy közös uniós fellépés keretében kell rákényszeríteni a Google-t adatgyűjtési politikájának megváltoztatására.

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) közölte, hogy a Google megsértette a francia törvényeket, egyben három hónapos határidőt szabott neki, hogy változtasson a felhasználók adatainak kezelésén. Ellenkező esetre 150 ezer eurós büntetést helyezett kilátásba.

A spanyol adatvédelmi ügynökség (AEPD) közölte a Google-lal: 40 ezertől 300 ezer euróig terjedő bírsággal sújtja öt esetben a törvények súlyos megsértése miatt. Az indoklás szerint nem számolt el azzal, mit csinált a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, annak "aránytalanul nagy" részét valószínűleg feldolgozza, továbbá "meghatározatlan és igazolhatatlan" ideig tárolja azt, "ami illegális adatkezelést vonhat maga után".

A CNIL - amely vezető szerepet játszik az európai vizsgálatokban azóta, hogy a Google 2012 márciusában egyesítette különböző alkalmazásainak adatvédelmi szabályzatát - és az AEPD egyaránt közölte, hogy Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Hollandia is hasonló eljárásokat indíthat a világ első számú keresőmotorját üzemeltető multinacionális cég ellen.

A Google-t ezek következtében összesen több millió eurós büntetéssel sújthatják.

"Július végéig az (EU adatvédelmi) részlege összehangolt intézkedéseket fog hozni a Google-lal szemben" - mondta Isabelle Falque-Pierrotin, a CNIL elnöke.

A cég tavaly egységesítette addigi mintegy 60 különböző adatvédelmi szabályzatát, és hozzálátott, hogy egyesítse felhasználóinak összes adatát, keletkezzenek azok akár a YouTube videómegosztó portálon, akár a Gmail levelező programban, vagy a Google+ közösségi hálón. A Google nem hagyott választási lehetőséget felhasználóinak.

A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek az ügyben, és idén februárig haladékot adtak a Google-nak arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, a cég azonban semmit sem változtatott. A Google közben több találkozót is folytatott a különböző adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben megérthető.

A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin gyermekek kínzásával vádolja Izraelt az ENSZ

A foglyul ejtett palesztin gyermekek kínzásával vádolta Izraelt az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága. Tovább olvasom