Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Pápaválasztás: a legesélyesebb bíborosok

Kedden ül össze a Vatikánban a pápaválasztó bíborosi testület, hogy megválassza a februárban lemondott XVI. Benedek pápa utódját.
Kedden ül össze a Vatikánban a pápaválasztó bíborosi testület, hogy megválassza a februárban lemondott XVI. Benedek pápa utódját.

Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. A legerősebbek is csak néhány tucat voksra számítanak a kedd délutáni első szavazáskor, ezt próbálják föltornászni 77-re az újabb szavazási fordulókban. Ha ez egyik "nagy esélyesnek" - az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének - sem sikerül, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból.

Az AP és a Reuters hírügynökség által összeállított listában a leggyakrabban esélyesként emlegetett "papabilis" bíborosok (nem az esélyesség sorrendjében):

ANGELO SCOLA
Milánói érsekként a legnagyobb és legbefolyásosabb egyházmegye irányítója, e posztra való 2011-es kinevezése óta tartják igazán számon az egyik legesélyesebb "pápajelöltként". Milánói érsekként és velencei pátriárkaként két olyan rendkívül tekintélyes egyházi pozíciót tölt be, amelyből öt pápa került ki a XX. században. Scolát már nyolc évvel ezelőtt, Ratzinger bíboros pápává választásakor is széles körben esélyes személynek tartották Szent Péter trónjára. A 71 éves Scola konzervatív nézeteiről ismert, ugyanakkor fiatalokból álló hallgatóság előtt gond nélkül idéz olyan modern amerikai szerzőktől, mint Jack Kerouac vagy Cormac McCarthy.

ODILO SCHERER
A 63 éves brazíliai bíboros szintén az egyik legesélyesebb lehetséges befutónak számít. Viszonylag fiatalnak tekinthető a "mezőnyben", és talán ennek következtében igyekszik minden módon elérni a hívőkhöz: rendszeresen használja a Twittert, televíziós szereplései között késő esti beszélgetős műsorokat is vállal és metróval jár reggelente. Második Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "Ha Jézus ma hirdetné az evangéliumot, azt az újságok, a rádió, a televízió, az internet és a Twitter segítségével tenné. Adjatok neki egy esélyt!" Mindemellett szigorúan tartja magát a katolikus doktrínák konzervatív vonalához, és keményvonalas álláspontot képvisel olyan társadalmi kérdésekben, mint az azonos neműek közötti házasság. 2007 óta bíboros, Sao Paulo érseke.

MARC OUELLET
A 68 éves kanadai bíboros egyszer azt mondta: "rémálomként" élné meg, ha őt választanák pápává. Magas rangú vatikáni bennfentesként Ouellet két korábbi pápa bizalmát is élvezte. A vatikáni püspöki kongregáció élén betöltött tekintélyes pozíciója, konzervatív nézetei, illetve a Latin-Amerikában végzett több éves munkája mind amellett szól, hogy ő lehet az első pápa az amerikai kontinensről. Szűkebb hazájában, a kanadai Québec tartományban azonban sokkal kisebb népszerűségnek örvend: inkább kívülállóként tekintenek rá, akit a Vatikán azért helyezett oda, hogy gátat szabjon az erőteljes szekularizációnak.

ERDŐ PÉTER
Az elsőszámú kompromisszumos bíboros, akire abban az esetben eshet a választás, ha nem sikerül megállapodni sem egy olasz, sem egy Európán kívüli jelöltben. Újraválasztották az Európai Püspöki Konferencia élén, de jó kapcsolata van afrikai egyházi vezetőkkel is. Az AP hírügynökség összeállításában kiemeli, hogy a 60 éves Erdő Péter - megválasztása esetén - a második kelet-európai pápa lenne, és a néhai II. János Pál pápa nyomdokába léphetne. A 2003 óta bíborosi rangot viselő Erdő Péter a kánonjog tudósa, elismert teológus, aki emellett szoros kapcsolat kiépítésére is törekszik egyházközségének híveivel.

TIMOTHY DOLAN
A 63 éves New York-i érsek a katolikus tradíció megnyerő modorú védelmezője. 2010-ben a hagyományokkal szakítva a regnáló alelnök helyett őt választották az amerikai katolikus püspöki konferencia elnökének. A 2012-es amerikai elnökválasztás előtt a két nagy párt, a republikánusok és a demokraták azon is versengtek, Dolan érsek melyikük elnökjelöltválasztó gyűlését tiszteli meg a jelenlétével. Mindkettőre elment. Bírálói szerint nincs elég karizmája és tapasztalata ahhoz, hogy XVI. Benedek utódja lehessen, de humorával és dinamizmusával sokakat megnyert magának. A "menedzser" típusú pápát keresők egyik jelöltje. Sokan attól tartanak, tisztogatást rendezne a Kúrián.

SEAN O,MALLEY
A 68 éves bostoni érsek a konklávé egyik legfelkészültebb internethasználója. 2003 után "tiszta lapot" teremtett a bostoni egyházmegyét megrázó papi pedofília botrányok után. Még az érseki rezidenciát is eladták, hogy kifizessék az áldozatoknak megítélt óriási kártérítéseket. Noha nyugodt, alázatos ferences rendi vezetőről van szó, honfitársához hasonlóan komoly hátrányt jelenthet neki, hogy sok bíboros úgy gondolja: még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a Vatikánnak bármi köze lenne az amerikai világpolitikához, ezért ódzkodnak attól, hogy egy amerikait válasszanak meg pápának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a bíborosi testület vatikáni tanácskozása

Hét napon át vitatták meg egymással az egyház kérdéseit és készültek fel a pápaválasztásra a… Tovább olvasom