Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Papandreunak három napja van a kormányalakításra

Karolosz Papuliasz görög államfő hétfőn megbízta a kormányalakítással az előző napi választásokon győztes Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjét, Jeórjiosz Papandreut.

Az alkotmány értelmében Papandreunak három napja van az új kormány összeállítására. A sajtónak kiszivárogtatott értesülések szerint a jövendő kabinet kisebb létszámú lesz és több nő lesz benne, mint Kosztas Karamanlisz konzervatív távozó kormányfő kabinetjében. Az 57 éves Papandreu, akinek apja, Andreasz alapította 1974-ben a PASZOK-ot, öt ellenzékben töltött év után áll a kormány élére. "Minden erőnkre szükségünk lesz, mert nehéz feladatok várnak ránk" - mondta a megválasztott kormányfő televíziós beszámolók szerint Papuliasz elnöknek, amikor belépett az irodájába.

"Remélem, hogy betartja az ígéretet, és megvalósítja a mélyreható változásokat. Ön egyébként is igen tapasztalt" - mondta az államfő, aki Andreasz Papandreu volt szocialista miniszterelnök egyik legszorosabb munkatársa és a PASZOK egyik alapítója volt.

A majdnem végleges eredmények szerint a PASZOK jelentős győzelmet aratott a szavazatok 44,92 százalékával, 160 képviselői helyet szerezve a 300 fős törvényhozásban. A 2004 óta kormányzó Kosztasz Karamanlisz távozó miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokrácia 33,48 százalékot kapott, ami 91 mandátumra volt elegendő. Az új kormányfőnek haladéktalanul neki kell látnia a költségvetés rendbetételének és a nemzetközi szervezetek által évek óta követelt alapvető strukturális reformok végrehajtásának. Megfigyelők arra számítanak, hogy a kulcsfontosságú tárcák (pénzügy, gazdaság, külügyek) vezetőit már kedden megnevezi Papandreu.

Athéni lapok nem zárják ki, hogy az egyik fontos minisztérium vezetését maga Papandreu veszi kézbe, ily módon is demonstrálva, mennyire komolyan akar nekilátni a válság leküzdésének.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sosem fizetett kártérítést áldozatának Polanski

Roman Polanski és áldozata, Samantha Geimer 1993 októberében állapodott meg a kártérítésben. Tovább olvasom