Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pánik! Menekülnek az emberek Bangkokból, víz alatt a város! - videó

Pánikszerűen menekülnek az emberek Bangkokból, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a megáradt folyók napokon belül elárasztják a kilencmilliós thaiföldi fővárost.
Pánikszerűen menekülnek az emberek Bangkokból, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a megáradt folyók napokon belül elárasztják a kilencmilliós thaiföldi fővárost.

A főváros utcáin csütörtökön forgalmi dugók alakultak ki, tízezrek árasztották el a busz- és vasúti pályaudvarokat. Hírügynökségek helyszíni beszámolóikban úgy jellemzik a helyzetet, hogy Bangkok "lassan, de biztosan" víz alá kerül. A főváros északi negyedei már jórészt vízben állnak. A hatóságok 19 városnegyedben rendelték el a lakosság kötelező evakuálását.

Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják, amikor a Csaophraja folyó vízszintje 2,65 méter lesz, vagyis elméletileg 15 centiméterrel haladja meg a fővárosi védőgátak magasságát. Habár a folyó rövid ideig fog tetőzni, minden bizonnyal átszakítja a töltéseket és zsilipeket, és elárasztja Bangkok nagy részét.

A folyó magassága a hét elején már meghaladta a korábbi 2 méter 27 centiméteres rekordot, amelyet 1995-ben mértek.

A ipari-kereskedelmi kamara képviselői felszólították a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a főváros központi magját ne öntse el az ár. A negyedben van a bankok nagy része és itt van a vállalatok többségének székháza is. Amennyiben ezt a területet sikerül megvédeni az ártól, akkor sikerül megőrizni a kedvező befektetői hangulatot - mutattak rá szakértők.

A főváros lakói ugyanakkor folyamatosan hagyják el Bangkokot. Minden, északra, északnyugatra vezető utat elöntött a víz, megszűnt a közlekedés. Ebben az irányban nincs vasúti forgalom sem. Víz alatt áll a főváros második legnagyobb repülőtere, a főként belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang, amely előreláthatólag november elsejéig zárva marad. Bangkokból csupán délnyugati, Malajzia felé, illetve délkeleti - Kambodzsa - irányában lehet kijutni. A főváros nemzetközi légikikötőjében óriási tömeg várakozik elutazásra.

Bangkokban élő magyar beszámolója az árvízhelyzetről

A hónap utolsó napjaira várható, hogy tetőzik az árvíz Bangkokban - tájékoztatta telefonon az MTI-t Kékesi László, aki 2006 óta él Bankokban és egy konzultációs iroda munkatársa. Korában a thai-magyar szótár szerkesztője volt.

Beszámolója szerint a Csaophraja folyó vízszintje az október 28-31. közötti időszakban 2,6 méterre emelkedhet, ami meghaladja a thai főváros köré vont védőgátak 2,5 méteres magasságát, vagyis átbukhat a gátakon a víz.

A városban egyfajta pánik is kialakulóban van, sorra vásárolják fel az alapvető élelmiszereket és az ivóvizet, amelyekből kezd hiány mutatkozni. Már nem csak a folyó partjai közelében élők vannak veszélyben. Kékesi László hangsúlyozta, hogy senkit sem kényszerítenek otthona elhagyására, de a hatóságok fokozott hangsúllyal javasolják ezt a leginkább érintetteknek.

Árvíz fenyegeti Bangkokot. Fotó: MTI (galéria)

A hatóságok igyekeznek rávenni az embereket, hogy legalább ideiglenesen távozzanak az árvíz által fenyegetett területekről. A kormány ezért extrahétvégét, vagyis többnapos munkaszünetet rendelt el, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot a főváros átmeneti elhagyására. Az árvízvédelmi hatóságok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a belváros védelmére, az oda beáramló vizet nagy teljesítményű szivattyúkkal távolítják el, így ez a városrész - amelyet a külföldi turisták a leginkább látogatnak - valószínűleg nem szenved majd jelentős károkat.

Kékesi László azt is elmondta: a helyzetet bonyolítja, hogy nincs mindig összhang a kormány, a városvezetés és az ellenzék között az árvízi védelem megszervezése terén.

Az áldatlan állapotok még legalább egy hónapig, de lehet, hogy másfélig eltarthatnak, egészen addig, amíg a Csaophraja folyó felduzzadt vize le nem folyik a tengerbe.

Kékesi László végezetül elmondta, hogy az az iroda, ahol dolgozik a Thaiföldre érkező magyarokat látja el hasznos tudnivalókkal, de az árvízzel kapcsolatban még senki nem kérte tanácsukat.

Korábban írtuk:

A Bangkok környéki gátak és zsilipek nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy a víz elönti a kilencmilliós thaiföldi fővárost - kongatta meg a vészharangot szerdán Jinglak Sinavatra, a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke.A főváros polgármestere pedig drámai hangú közleményében hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja őket. A hatóságok sürgősen hozzáláttak a lakosság kimenekítéséhez a főváros mind az ötven negyedéből. A kormányfő szerint Bangkokot elöntő víz magassága a városi hatóságok, a hadsereg és a mentőszolgálat munkájának összehangoltságától függ majd. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, egész Bangkok víz alá kerül, s egyes helyeken akár 1,5 méterre is emelkedhet a vízszint.Az árvíz a főváros második legnagyobb repülőterének, a főként belföldi járatokat kiszolgáló Don Muangnak a kifutóit már kedden elöntötte a víz, s így november 1-ig minden járatot töröltek, a fővárostól távolabb található nemzetközi repülőteret viszont miniszterelnök szerint a sikerülhet megvédeni az áradástól. "Megpróbáljuk olyan gyorsan elterelni a vizet, amilyen gyorsan csak lehet...Biztos vagyok benne, hogy a Szuvarnabhumi repülőteret meg tudjuk védeni" - mondta Sinavatra.Ha a Don Muangon tovább emelkedik a vízszint, a repülőtér egyik termináljában összezsúfolt 4000 embernek - akiknek az árvíz miatt kellett elhagyniuk otthonaikat - távoznia kell onnan. Szerdára virradóra ezren menekültek el a repülőtérről, ahol az árvízvédelmi intézkedések műveleti központja is található.
A monszun esőzések júliusi kezdete óta az árvizek már több mint négyszázan estek áldozatul az évtizedek óta nem látott mérteket öltő árvizeknek, amelyek különböző mértékben több millió embert érintettek. A hatóságoknak eddig több mint 100 ezer embert kellett elhelyezniük a kormány által kialakított menedékekhelyeken.

Olvasóink írták

  • 1. bonitatwo 2011. október 29. 14:40
    „One night in Bangkok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kaptak: katonákat és rendőröket ítéltek el

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Argentínában 12 katonát és rendőrt emberiesség elleni… Tovább olvasom