Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Pakisztáni választás - A merényletek ellenére viszonylag magas a részvétel

Viszonylag magas részvétellel zajlik Pakisztánban a parlamenti választás szombaton, annak ellenére, hogy a voksolás kezdete után több merényletben országszerte legalább 17-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.
A választási bizottság egy tagja az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a nap felénél körülbelül 30 százalékos volt a részvétel, és azt valószínűsítette, hogy a nap végére ennek duplájával lehet számolni. Ez jelentős emelkedés lenne a legutóbbi, 2008-ban tartott választáshoz képest, amelyen a részvételi arány 44 százalék volt.

Az országban 86 millió választót szólítottak az urnákhoz, nekik összesen 342 képviselőt kell delegálniuk a törvényhozásba.

A voksolás közép-európai idő szerint 14 órakor zárult volna, a hatóságok azonban délután egy órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy azok is leadhassák szavazataikat, akik még nem kerültek sorra. Több helyszínen a szavazóbiztosok is késve érkeztek meg. A választási bizottság Karacsiban három órával hosszabbította meg a szavazóhelyiségek nyitva tartását, mert ott sem érkeztek meg időben a biztosok. Egyes beszámolók szerint elrabolták a busz sofőrjét, aki a helyszínre szállította volna a biztosokat.

A voksolás történelmi jelentőségű, mert Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta először töltötte ki ötéves mandátumát egy civil kormány, amely aztán átadja a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban lévő tálib lázadók a választás előtt megfenyegették az embereket, hogy kerüljék el a szavazóhelyiségeket, mert ott merényletekre készülnek. A voksolás első óráiban el is követtek három robbantást, de ez a jelek szerint nem térítette el voksolási szándékuktól a szavazókat.

A déli Karacsi városban a világiak közé sorolt Avami Nemzeti Párt irodája ellen hajtottak végre terrorakciót, amelyben a legfrissebb adatok szerint 11-en haltak meg, és 36-an megsebesültek. A tálibok vállalták a merényletet.

A délkeleti Beludzsisztán tartományban több támadásban hatan haltak meg, köztük két támadó.

Északnyugaton, Pesavarban egy nők számára létrehozott választási helyiségnél robbant pokolgép, nyolcan sebesültek meg. A Pesavarhoz közeli Mardanban szintén robbanószerkezet sebesített meg négy embert.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban lévő tálibok már az elmúlt hetekben számos robbantást hajtottak végre, ezekben április óta több mint 130-an haltak meg.

Már a szavazás alatt több párt csalásról panaszkodott. A Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam nevű iszlamista párt, valamint a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) azzal vádolta a jelenlegi koalíció egyik erejét (Karacsi vezető pártját), a Muttahid Kaumi Mozgalmat (MQM), hogy a szavazni készülők zaklatásával és más eszközökkel befolyásolni igyekeznek a voksolás eredményét a 18 milliós nagyvárosban. Azt is jelezték, hogy emiatt bojkottálják a választás további részét Karacsiban és más déli városokban, így Haidarábádban is.

A választások kimenetele politikailag bizonytalan. Az előrejelzések szerint ugyanis egyetlen pártnak sincs meghatározó előnye, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a választások után instabil koalíciós kormány kerül az ország élére. Az egyik kormányfőesélyes az a Navaz Sarif, aki kétszer már volt miniszterelnök, de a posztról 1993-ban korrupciós vádak miatt távozni kényszerült, 1999-ben pedig katonai puccsal mozdították el. A mostani választási esélyesek közé tartozik az egykori krikettlegenda, Imran Khan is, aki a PTI képviseletében indult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés rázta meg Irán déli részét, sérültek

A Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földrengés történt Irán déli részén szombat reggel, a… Tovább olvasom