Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Pakisztáni béke a tálibokkal

A pakisztáni kormány szerdán békeszerződést írt alá a tálibokat támogató fegyveresekkel, hogy véget vessenek a hónapok óta tartó erőszaknak - mondta egy területi miniszter az AFP francia hírügynökségnek. Az egyezség értelmében a kormány fokozatosan visszavonja a katonákat a területről, a lázadók pedig felfüggesztik az öngyilkos merényleteket.
A tizenöt pontból álló megegyezés szerint a kormány fokozatosan kivonja a katonákat az érintett északnyugati régióból, és beleegyezett, hogy a szigorú iszlám saria törvényt alkalmazzák a területen - mondta az északnyugati tartomány egy minisztere az AFP-nek. A lázadók pedig lezárják a kiképzőtáborokat, kiadják a külföldi harcosokat és felfüggesztik a kormány és a biztonsági erők ellen intézett öngyilkos merényleteket.

A békeszerződést aláíró kormánybizottság egy tagja azt mondta, a helyi tálibok képviselőivel írták alá a dokumentumot. A fegyveresek beleegyeztek, hogy nem támadnak lányiskolákra, zeneboltokra és borbélyokra sem - mondta a bizottsági tag. A tálibok értelmezése szerint ezek is ellentétesek ugyanis az iszlám törvényekkel. A tisztviselők azt mondták, még nem egyeztek meg az egyik vezető sorsáról, akit hónapok óta hiába keresnek a katonák a környező erdőkben és hegyekben.

A fegyveresek amnesztiát követeltek a vezérnek. Az Egyesült Államok vezetése kedden fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy az új pakisztáni kormány tárgyalásokba kezdett a milicistákkal. Az előző pakisztáni törvényhozás tavaly októberben a hadsereget küldte a térségbe, hogy elsöpörjék a lázadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boszorkány égetés Kenyában: 15 nőt égettek el élve

Egy feldühödött tömeg 15 nőt elevenen elégetett egy kenyai faluban - jelentette az AFP szerdán helyi… Tovább olvasom