Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Özönlenek az illegális bevándorlók Görögországba

Az EU-ba tartó, s lebukott illegális bevándorlók 90 százaléka Görögországon keresztül jut uniós területre.

Valósággal özönlenek az illegális bevándorlók Görögországba: vasárnapra virradó éjszaka, azaz két nappal azt megelőzően, hogy Athén kérésére az Európai Unió (EU) határügynöksége, a Frontex megkezdi gyorsan bevethető csoportjainak telepítését az országban, csak a Görögország északi részén lévő Oresztiada város közelében több tucatnyian lépték át a határt.

Az EU-ba tartó, s lebukott illegális bevándorlók 90 százaléka Görögországon keresztül jut uniós területre, s a Frontex statisztikái szerint csak az idei első félévben 45 ezren lépték át így a határt. Miután a tengeri útvonalat, a török szárazföld és a görög szigetek közötti szakaszt ma már jobban ellenőrzik, az illegális bevándorlók legnagyobb része a szárazföldi utat, azaz az északi határszakasz átlépését választja.

Egy itteni polgármester szerint minden éjszaka 100-300 ember jut át a határon, akik azután általában megvárják, hogy a rendőrség rájuk találjon, s elvigye őket a menekültközpontokba. Az amúgy is súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögország azt állítja, hogy létesítményei már nem győzik a menekültáradatot.

Az athéni vezetés hétfőn felkérte az Európai Uniót, hogy vezényeljen gyorsbevetésű egységeket a görög-török határra, elősegítve ezáltal az illegális bevándorlók példátlan mértékű áradatának feltartóztatását. A külső határellenőrzést segítő varsói székhelyű EU-ügynökség, a Frontex közölte: keddtől megkezdi a mintegy 175 szakértő telepítését Oresztiadába. A gyorsan bevethető csoport tagjai az EU-tagállamokból érkeznek, a teljes alakulat telepítése két hónapig is eltarthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrekedtek a tárgyalások Románia és az IMF között

Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége között -… Tovább olvasom