Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Öt halott az Arafat-megemlékezésen

Öt halottja és több mint 100 sebesültje van annak a lövöldözésnek, amely a Jasszer Arafat palesztin vezető halálára emlékező nagygyűlésen tört ki hétfőn, Gázavárosban. Helyi beszámolók szerint a lövések azután dördültek el, hogy a több százezres tömeg azt kezdte skandálni: "Síiták! Síiták!". A Fatah-szimpatizánsok ezzel nemtetszésüket nyilvánították ki a síita többségű Irán és Szíria ellen.
Gázaváros központjában a Fatah szerint félmillióan gyűltek össze, sokan hordozták Arafat képét, mint a palesztin egység jelképét. A Fatah mozgalom alapítója, a Palesztin Autonóm Hatóság elnöke, Jasszer Arafat 2004 november 11-én hunyt el. Az iszlámista Hamász vasárnap több, Arafatra emlékező kisebb csoportot is feloszlatott a Gázai-övezetben.
A palesztin televízió olyan képeket mutatott, amelyek tanúsága szerint fegyveres férfiak szaladnak Gázaváros utcáin, a rendőrök pedig Fatah-szimpatizánsokat vernek botokkal. A belvárosban a fölvonulók a Fatah sárga zászlaját lengették és egységre szólították föl a palesztinokat. A párt gázai vezetője, Zakaria Al-Agha azt mondta beszédében, hogy a "Hamásznak és más fegyveres egységeknek abba kell hagyniuk akcióikat. Fölszólítjuk őket, hogy azonnal vessenek véget a bűncselekményeknek.". Gázaváros központjában a Fatah szerint félmillióan gyűltek össze a megemlékezésen, sokan hordozták Arafat képét, mint a palesztin egység jelképét. A Fatah mozgalom alapítója, a Palesztin Autonóm Hatóság elnöke, Jasszer Arafat 2004 november 11-én hunyt el. Az iszlámista Hamász vasárnap több, Arafatra emlékező kisebb csoportot is feloszlatott a Gázai-övezetben.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ENSZ tudósai összegzik álláspontjukat a klímaváltozásról

Az ENSZ vezető klímaváltozási szakértői a spanyolországi Valenciában gyűltek össze hétfőn, hogy a… Tovább olvasom