Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Öt év börtön a pápával tréfáló humoristának

Vatikán - Börtönbe zárhatnak egy, a pápával tréfálkozó olasz humoristát, írja a londoni Times. Sabina Guzzanti egy júliusi római tüntetésen sütött el egy poént az egyházfő kárára.
A jobboldali olasz kormányt ostorozó humorista arra figyelmeztetett, hogy ha így haladnak a dolgok, húsz év múlva a Vatikán dönti majd el, ki taníthat iskolában. "De ugyanakkor, húsz év múlva a pápa is ott lesz, ahol lennie kell. A pokolban, ahol nagy buzi ördögök fogják kínozni" - mondta.

Bár a tüntetők jól szórakoztak a poénon, az ügyészek annál kevésbé. Vádjaik szerint Guzzanti "becsületében sértette meg XVI. Benedek szent és sérhetetlen személyét". Mindezt az 1929. évi, a Vatikán és Olaszország között köttetett Lateráni Szerződés alapján, ami szerint a pápa ugyanolyan védelmet élvez, mint az olasz elnök - azaz nem lehet a kárára poénkodni.

Az olasz jogszabályok szerint akár öt év börtönnel is büntethető, aki megsérti e törvényt.

A Times beszámolója szerint a vád politikai jellegű, Silvio Berlusconi így akar a jobboldal bázisát jelentő vallásos szavazók kegyében járni. Emellett az eljárás a Times szerint a muzulmánok 2005-ös felháborodását idézi, amit egy dán lapban a Mohamed prófétáról megjelent karikaturák váltottak ki. "Úgy néz ki, az olasz joghatóságnak sincs humorérzéke" - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 3. hehe 2008. szeptember 15. 13:31
  „Akkor a Pápa mint az egyház felelőse mondjon le tisztségéről és vállalja a bűntetőeljárást a kollégái által elkövetett pedofil cselekményekért......

  A humor -mégha időnként rosszízű és izléstelen is- segít átvészelni az ép ésszel fel nem fogható dolgokat......

  Persze egy férfiakból álló testület aki az abortuszról dönt nem nagyon lehet ésszel felfogható......

  Minenesetre ha Magyarországon bevezetik, hogy az állam vezetőit ért sérelem miatt börtönbűntetés jár akkor a fél ország sitten lesz..... :D:D:D:D:D:D”
 • 2. obi 2008. szeptember 14. 17:03
  „A hölgy megjegyzése ízlésem ellen való, de ha a bíróság ezért elítéli, akkor Olaszország többé nem demokratikus jogállam!
  Lengyelországot én már 5 éve nem tartom annak... Akkor ítéltek el egy (szintén ízléstelenül megnyilvánuló) színésznőt istenkáromlásért (!).”
 • 1. Korrekt 2008. szeptember 14. 12:53
  „Na látjátok, ilyen is csak közép-dél-EURÓPÁBAN történhet.
  Gondolom mondanom se kell, hogy ezek után mennyi hivet vesztett a világ legnagyobb, hivatalosan ingyenélö szervezete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IKE: Földet ért Texasban a hurrikán

USA - Elérte a szárazföldet az Ike hurrikán a texas állambeli Galvestonnál - jelentette az amerikai… Tovább olvasom