Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Osztrák szakszervezetek: szigorúan ellenőrizni kell a bérdömpingellenes törvény betartását

Ausztria jól felkészült a munkaerő-piaci nyitásra, de az igazságos verseny és az egyenlő bánásmód érdekében szigorúan ellenőrizni kell a bérdömpingellenes törvény betartását - hangsúlyozták osztrák szakszervezeti vezetők újólag egy pénteki bécsi konferencián.

A törvény elősegíti, hogy igazságos verseny és szabályozott munkaügyi viszonyok legyenek az osztrák munkaerő-piacon - mondta Erich Foglar, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke. "De minden szerződés és törvény annyit ér, amennyire betartatják" - hangsúlyozta.
A résztvevők közül többen rámutattak a kiküldött munkavállalókra vonatkozó európai szabályozás hiányosságaira, és szorgalmazták a határon átnyúló szankcionálási lehetőségek javítását.
Foglar jelezte, hogy a törvény az újonnan érkező munkavállalók érdekeit is szolgálja. Rámutatott, hogy az ÖGB már 2004 óta ad Burgenlandban német és magyar nyelvű tájékoztatást, és folytat tanácsadást a magyar munkavállalók számára is.
A szakszervezeti vezető az európai szociális biztonság érdekében határon átnyúló ellenőrzéseket lehetővé tévő szabályozást szorgalmazott.
Herbert Tumpel, az osztrák Munkáskamara (AK) bécsi szervezetének vezetője szintén kiemelte, a törvény célja, hogy "rendezettek maradjanak" az osztrák munkaügyi viszonyok, és hogy biztosított legyen az új tagállamokból érkező munkavállalókat is megillető jogok érvényesülése. Ehhez azonban be kell tartani a jogszabályt - hangsúlyozta.
Az Európai Szakszervezeti Kongresszus (ETUC) szakértője, Jan Cremers egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós szabályozásban továbbra is sok a bizonytalanság a kiküldött munkavállalókat illetően. A "klasszikus" kiküldetéses munkavégzés mellett a gyakorlatban elterjedt annak formailag ugyan szabályos, de valójában az olcsó munkaerő toborzására felhasznált formája is - figyelmeztetett. A problémák között említette, hogy gyakran nem egyértelmű, hogy a származási ország vagy a munkavégzés helye szerinti ország jogát kell-e alkalmazni.
Cremers javasolta egyebek között, hogy az uniós jogalkotás a bejelentési kötelezettséget egyértelműen az ellenőrzés eszközeként kezelje. Fontosnak tartaná, hogy hatékonyabb lehetőségek álljanak rendelkezésre a határokon átnyúló büntetésekre.
Sean Bamford, a brit szakszervezeti szövetség (TUC) migrációs szakértője elmondta, a szigetországban nem volt számottevő hatása a bérekre annak, hogy az elsők között, 2004-ben korlátozások nélkül biztosították a munkavállalás lehetőségét az új tagállamok állampolgárainak. A munkaerő-beáramlás elsősorban az alacsony képzettséget igénylő munkahelyeket érintette, s ebben a szegmensben a foglalkoztatás nőtt. Hangsúlyozta, hogy a TUC támogatja a szabad munkaerő-áramlást. Egyúttal aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a gyengén szabályozott brit munkaerő-piacon a magánszférában a szakképzett munkavállalók foglalkoztatására nem vonatkoznak kötelező minimálbérek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóbalesetben Egyiptomban - 22 halott

Legkevesebb 22 ember megfulladt, amikor egy komp felborult a Nílus dél-egyiptomi szakaszán - közölte… Tovább olvasom