Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Osztrák nyitás: tévhitek, szigorítások

Sok magyar el sem meri hinni, hogy minden munkaerő-piaci korlátozás megszűnik májustól Ausztriában. A burgenlandi magyar jogtanácsadások tapasztalatai szerint olyan feltétel bevezetésétől tartanak, mint a kötelező németnyelv-vizsga.
– A májusi osztrák munkaerő-piaci nyitás kapcsán sokan kérdezik tőlünk, hogy a munkavállaláshoz tényleg kötelező lesz-e a németnyelv-vizsga és biztos-e, hogy családi pótlékot azután már nem igényelhetnek Ausztriából a kint dolgozók, pedig ezek téves híresztelések. Persze néhány munkának jellegéből adódóan feltétele lehet a nyelvtudás és a munkaadó ezt elvárhatja, de továbbra sem lesz a munkavállalás feltétele. Viszont néhány területen szigorúbb ellenőrzés várható – mondta el lapunknak Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) „Jövő a határtérségben" projektjének vezetője, amely a határon túl dolgozó magyaroknak Burgenlandban ingyenes jogtanácsadást biztosít.

Várható egy a munkaerő-piaci korlátozás feloldásával összefüggő változás, de az Tóth Eszter szerint előnyös és minden munkavállalóra vonatkozik, nem csak a külföldiekre. Ha az osztrák parlament jóváhagyja a tervezett módosítást, akkor a hatóságok is vizsgálják majd például a legális foglalkoztatás ellenőrzésekor, hogy a dolgozók megkapják-e a nekik járó minimálbért. Eddig a munkavállalók pereskedhettek emiatt, de sokan nem mertek, mert féltették az állásukat. Pedig Ausztriában szakmánként eltérő mértékű minimálbért harcoltak ki az érdekképviseletek ágazati kollektív szerződések révén.

A projektvezető szerint azt is érdemes tudniuk a Burgenlandban dolgozó magyaroknak, hogy szigorúbban ellenőrzik a hatóságok a munkanélküli-segélyt igénylőket. A folyósítás feltétele ugyanis az ausztriai lakcím és rendőrök segítségével győződnek meg arról, valóban a bejelentett helyen tartózkodik-e az igénylő, osztrák telefonszáma, rendszáma van-e. A házi betegápolást vállalóknak ugyancsak érdemes legalizálni tevékenységüket, bár megbízójuknak az az egyszerűbb, ha vállalkozóként teszik ezt meg, de így sem jelent bonyolult ügyintézést. Az ausztriai gazdasági kamaránál ingyenesen adnak tanácsot hozzá, de többnyire németül.

Tanulsága az IGR tanácsadásainak, hogy akinek munkaügyi gondja akad a határ túloldalán, mielőbb forduljon szakembereikhez, mert rövidek a jogvesztő, elévülési idők. Például akkor, ha felmondanak az ingázónak vagy rájön, hogy nincs bejelentve. Ezt érdemes is rendszeresen ellenőrizni, az ausztriai társadalombiztosítási szervezetnél (Krankenkasse) lehet erről kivonatot kérni. Tóth Eszter szerint jobb, ha beletanulnak a magyarok az ausztriai ügyeik intézésébe – ehhez projektjük ingyen ad segítséget –, ugyanis sokan rosszul jártak, akik ezt pénzért bízták másra.
Jogsegély magyaroknak. Az IGR tavaly 6440 egyéni tanácsadást biztosított burgenlandi fogadóóráin és tájékoztató napokat szervezett megyénkben is. Ügyfélfogadásairól a www.igr.hu honlapon lehet tájékozódni.

Lecserélhető emberek. Az uniós munkaerőpiac osztrák korlátjának feloldása azt jelenti, hogy május 1-jétől nem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük a magyaroknak Ausztriában. A munkaadók várhatóan könnyebben lecserélik majd embereiket, ha nem elégedettek velük, vagy találnak olyat, aki kevesebb pénzért vállalja a munkát. Így tulajdonképpen a régi ingázóknak konkurenciát jelentenek majd az újak, akik valószínűleg nem tudják, milyen juttatások járnak és hajlandók is lemondani azokról. A tapasztaltabbak már mernek eljárást kezdeményezni, ha nem kapják meg a minimálisan előírt órabért, a 13. és a 14. havi bért, ha nem fizetik ki szabadságuk, betegállományuk idejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tunéziában nemzeti egységkormány alakult a régi miniszterelnök vezetésével

Nemzeti egységkormány alakult Mohamed Gannúsi eddigi miniszterelnök vezetésével hétfőn Tunéziában. Tovább olvasom