Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Osztrák lapvélemény: Példa nélküli Európában

A magyar romák elleni támadássorozatról közölt jegyzetet pénteki számában a Der Standard című osztrák napilap.

Példa nélkül áll Európában a magyar romák ellen elkövetett célzott támadások sorozata - írta a szerző. De nem csak maguk a gyilkosságok ijesztőek, problematikus az a közöny is, amellyel azokra a magyar társadalom eddig reagált - tette hozzá.

Nem voltak nagy szolidaritásnyilvánítások a roma közösséggel, nem voltak nyilvános tiltakozások, csak a Magyar Gárda menetel tovább - állapította meg. "A polgári és a baloldali" erők olyannyira gyengék, hogy meg sem próbálkoznak egy ilyen mozgósítással, a többit pedig elintézi a romák elleni gyűlölet, amely minden társadalmi rétegben jelen van.
Annak is kevés visszhangja volt, hogy minden vezető magyar politikus elítélte a gyilkosságsorozatot - állapította meg. A gyilkosok módszere a cikkírót a Ku Klux Klánra, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető amerikai szervezetre emlékezteti.

A közöny nem marad következmény nélkül: az, hogy egyes roma vezetők holokausztról beszélnek, a roma közösség mélységes bizonytalanságérzetéről árulkodik. Most a gyilkosok elfogása az elsődleges feladat, de hosszabb távon a társadalmi légkör megváltozását is el kell érni - vélekedett a Der Standard jegyzetírója.

Ugyanabban a lapszámban, a negyedik oldalon közölt cikkében arról ír a tudósító, hogy erősödik a felháborodás a roma származású politikusok és a roma vezetők körében.

Az esetek eddig túl kevés reakciót váltottak ki a civil társadalomban - idézte Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat. Teleki tudomása szerint eddig egy szolidaritási demonstrációra sem volt példa. A megbízott ennél is fontosabbnak tartja, hogy szerinte nem kielégítőek az államfő eddigi megnyilvánulásai. A köztársasági elnöki hivatal ezt visszautasítja, álláspontja szerint Sólyom László világosan állást foglalt az ügyben, számos interjút adott, külföldön és belföldön egyaránt hangot adott felháborodásának.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint nemigen lehet csodálkozni a reakciók hiányán, mert megmérgezték a társadalmi légkört a médiában megjelenő romaellenes megnyilvánulások és az, hogy szélsőséges csoportok bűnözőknek állítják be a romákat - zárult a Der Standard cikke.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. máris 2010. augusztus 10. 09:14
  „PEDIG AZ OSZTRÁKOK IS HARAGSZANAK A " CIGÁNKIRA " !”
 • 25. CsabaKiraly 2009. december 09. 15:33
  „Az osztrakok jobb ha nem pofaznak. Ne felejtssuk el ott szuletett Adolf Hitler.”
 • 24. lolita 2009. augusztus 14. 11:07
  „A legkör mar reg mergezett -e kormany vezetese mellett!”
 • 23. ittahola 2009. augusztus 10. 20:06
  „érdekes a 90es években is sok cigány volt mégsem lettek ők minden baj okozói...a cigányokkal az a baj h nemveszik észre mennyire felsőbbrendűnek,érinthetetlennek állítják be magukat...ha a média a cigány gyilkosokról is beszélne akik magyarokat ölnek és nem csak arról(sokszor félrebeszélve és a magyar áldozatokat is romának tűntetve fel) hogy magyarok öltek cigányt akkor kisebb viszhangja lenne a roma kérdésnek...
  sajnos az országunkba ha meghal egy cigány akkor kérdezés nélkül magyart vádolnak...de ha egy magyart cigány öl meg mindenki hitetlenkedik hisz ez eme ősi nép kultúrájával ellenkezik...genetikai blokk van bennük...a cigányok nem képesek ölni...ők nem olyanok”
 • 22. Primax 2009. augusztus 08. 23:08
  „kolombela #11 !
  " A jobbiknak ehhez semmi köze, csak annyi, hogy ezt az áldatlan állapotot meg akarja szüntetni. "- állítod.
  Ez nem igaz. Ez nagyon rossz és átlátszó, hazug duma.
  A Jobbik - kihasználva az emberek nehéz helyzetét - ügyesen használja/keveri a "rasszista- kártyát"´.
  A Jobbik sem akar mást, mint a többi párt : pénzt és hatalmat.
  Főleg : pénzt és pénzt és pénzt.
  Hazug bagázs.
  Az összes többi párttal együtt.”
 • 21. elemér 2009. augusztus 08. 17:43
  „Igen, sajnos a bunkóságnak megvannak az alapjai Mo.-n. Ez a nagy magyaroskodásban megtalálható, itt élned halnod kell. Egész jól élnek azok akik a lábukkal szavaztak.”
 • 20. Ing.Böck 2009. augusztus 08. 16:00
  „moderálva”
 • 19. mtgtoki 2009. augusztus 08. 14:42
  „Kit érdekel hogy a blikkel egy szinten álló osztrák cionista újságnak mi a véleménye az állítólagos "rázsistá" támadásokról?A négy osztályt végzett köztörvényes bűnöző (aki ellen jelenleg is eljárás folyik) kolompár meg fogja be a száját és ne jelentést kérjen mindenkitől!Abba miért nem gondol bele senki hogy ez a gyilkosság kinek is jött jól?A rasszistázó zsidóknak és a senki által meg nem választott kormánynak.”
 • 18. HarconaMarcos 2009. augusztus 08. 12:29
  „Nahát-nohát, hogy pont az osztrákok oktatnak cigánykérdésben - talán még mindenki emlékezik egy kis furcsa bajszú osztrák szobafestőre... Nem volt az annyira nagyon régen, szóval akár be is foghatják.
  Amúgy -szerintem- semmi baj a ´cigány´ szóval. Önmagában nem megbélyegzés, hanem egy népcsoport és az ahhoz tartozó ember neve. A romázás sokkal inkább gáz, megpróbál erőltetetten PC lenni, pedig nem az a baj, ha egy cigányra azt mondják hogy cigány, hanem ha jelzős szerkezetekkel használják. <moderálva>”
 • 17. hszilard 2009. augusztus 08. 10:57
  „Az osztrákok fő életcélja a biztos állás mellett, hogy legyen egy pincéjük ahol családot alapíthatnak. Úgyhogy jobb, ha befogják a szájukat. Az országot tőlünk a nyelvet pedig Németországtól lopták.”
 • 16. AranyKözépút 2009. augusztus 08. 10:51
  „Jah és Kolompár Orbán, magát nem az újságírók nevezték bűnözőnek, hanem a rendőrség..vagy ügyészség?!”
 • 15. AranyKözépút 2009. augusztus 08. 10:49
  „A Der Standard nevű újság cikk írójának: A civil társadalom nem felülről irányított, a civil társadalmat az háborítja fel, ami épp felháborítja, tudom abba is beleszolnának,de akkor már elveszne a civil jelző. Amúgy a személyek elleni erőszak higgyék el, a többséget felháborítja, de azt várják el , hogy rasszista támadásként fogadják el, amikor még BE SEM BIZONYOSODOTT....hát..azt leshetik. A társadalom többsége okosabb ennél a Der Standard -s újságírónál.”
 • 14. AranyKözépút 2009. augusztus 08. 10:44
  „moderálva off”
 • 13. MisterX1 2009. augusztus 07. 17:33
  „Jól mondod, németeknek is megvannak a saját cigányai..”
 • 12. kahane1 2009. augusztus 07. 16:57
  „Cionista igy-Cionista ugy......!!!! nem is Nacik mi????
  Fujhatjatok!! mar joforman egesz Europa ellenetek van!!!
  meg az ilyen multal biro Nemetek es Osztrakok is!!!
  Mellesleg Ausztriaban is es Bajor foldon is meglehetosen sok cigany el!!!”
 • 11. kolombela 2009. augusztus 07. 15:52
  „Primax 2009.08.07. 14:51
  Köszönd annak a cionista segget nyaló kormánynak és holdudvarának élükön a SZDSZ-el, akik ezt a helyzetet megteremtették Magyarországon. A jobbiknak ehhez semmi köze, csak annyi, hogy ezt az áldatlan állapotot meg akarja szüntetni. A fidesz... hát annyiban bűne van, hogy hagyta ennek a helyzetnek a kialakulását, nem a jobbik létrehozásában.
  <moderálva>”
 • 10. kolombela 2009. augusztus 07. 15:46
  „vanessa
  A baj csak az, hogy az osztrák nem azt mondja, hogy a cigány lop, hanem azt, hogy a magyar.”
 • 9. kolombela 2009. augusztus 07. 15:45
  „Azt szeretném tudni, hogy ilyenkor hol vannak azok az illetékesek, akik a mundér becsületének védelmében kiáll az ország mellett? Ja, hogy ilyen azért nincs, mert az nem áll érdekében a cionista kormányzatnak és holdudvarának.”
 • 8. MisterX1 2009. augusztus 07. 15:29
  „Egyébként a többség nem közönyt érez, hanem utálatot, gyűlöletet, mikor ezt két köztörvényes bűnözőt nyilatkozni látják.

  Még mielőtt valamelyik ....(pl. Primax) jönne azzal, hogy mi szavaztuk meg - nem, én nem szavaztam meg..”
 • 7. MisterX1 2009. augusztus 07. 15:12
  „"mert megmérgezték a társadalmi légkört a médiában megjelenő romaellenes megnyilvánulások"

  Hazudozás, hazudozás, hazudozás (akárcsak szocialista politikusok fő jellemvonása - na meg a szavazóiké -), bekapcsolom a TV -t, Győzike, Mónika show, Józsi barát. Mindegyik tele deviáns cigánnyal..”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német szemmel a cigány-gyilkosságokról

A romák ellen Magyarországon végrehajtott támadások kapcsán közölt kommentárt Az idegen szomszéd… Tovább olvasom