Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Összecsaptak Moszkvában a tüntetők és a rendőrök

Összecsaptak vasárnap Moszkva belvárosában a Vlagyimir Putyin újbóli elnökké választása és a választás alatt elkövetett állítólagos csalások ellen tüntetők és a rendőrök.
A hivatalos adatok szerint legalább 250, más közlések szerint négyszáz tüntetőt állítottak elő a Putyin-ellenes tüntetésen.

A Kreml közelében lévő Bolotnaja teret este hét óra után kezdték megtisztítani a rendőrök arra hivatkozva, hogy az engedélyezett idő lejárt, holott fél nyolcig szólt az engedély. A megmozdulást azonban jóval előbb szétzilálták a rendfenntartók, még mielőtt elkezdődött volna a menetet lezáró nagygyűlés.

Összecsaptak a rendőrök az orosz ellenzéki tüntetőkkel Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Putyin elnöki beiktatása és a hatalommal elleni tiltakozás jegyében szervezett meneten a bejelentettnél sokkal többen vettek részt. Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint az eredetileg várt ötezer fő tízszeresét is elérhette a tömeg, a szervezők számításait is jócskán meghaladta a létszám. Szerintük legalább százezer ember vett részt a megmozduláson: bal-és jobboldaliak, radikálisok, nacionalisták és a békés tiltakozás jelképével vonuló fehér szalagosok.

Nem hívták meg a szervezők a Jablokot, de elnökük és híveik is ott vonultak az Oktyabrszkaja térről a Jakimenka utcán. Szergej Mitrohin, a jobboldali párt elnöke az MTI-nek nyilatkozva már akkor aggódott, hogy a békés felvonulás összecsapással érhet véget.

Összecsaptak a rendőrök az orosz ellenzéki tüntetőkkel Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A rendőrség hatalmas készültséggel várta a menetet, amely csak többszöri ellenőrzés után jutott el a Bolotnaja térre vezető hídig. A Kreml felé vezető Nagy Kőhidat pedig sorkötelesekkel és az OMON embereivel, valamint teherautókkal torlaszolták el. A Bolotnaja téri parkban több kutyás rendőr várakozott.

A térre csak az "előőrsnek" számító fehér szalagosokat és a semmilyen mozgalomhoz nem tartozókat, vagy a békésebb ellenzékieket engedték be. Számuk már akkor több ezerre volt tehető, amikor elterjedt a hír, hogy a Szergej Udalcov vezette Baloldali Front párt aktivistáit, valamint a nacionalistákat és a különböző városokból érkező ellenzékiek csoportjait feltartóztatták. Több ezer ember várakozott a tér bejáratánál felállított elektromos kapuknál.

Összecsaptak a rendőrök az orosz ellenzéki tüntetőkkel Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A szervezők ekkor a már téren lévőket odairányították, hogy gyakoroljanak nyomást a rendőrségre. Néhány kaput ledöntöttek a tüntetők, félórás huzakodás után Udalcovékat beengedték a nagygyűlés helyszínére, ahol azonban nem sokkal ezt követően őt, valamint Borisz Nyemcovot, a Szolidaritás mozgalom társelnökét és Alekszej Navalnij radikális ellenzéki bloggert is előállították.

A téren lévők egy része hazaindult, míg a Jukosz feliratú pólókban lévők, Udalcov radikális baloldali aktivistái és a nacionalisták arra szólították fel a még mindig több ezres tömeget, hogy maradjon a helyszínen akár hétfőig is, amikor Vlagyimir Putyint beiktatják.

A tüntetők a Kőhidat eltorlaszoló rendőröket provokálni kezdték, mások ülősztrájkba kezdtek a hídnál lévő Udarnyik mozinál. Az állóháborút a rendőrség elégelte meg előbb, a radikalizálódó tömeget ellentmondást nem tűrően, gumibotot is használva feloszlatta. Négy embert kórházba vittek, egy amatőr fényképész életét vesztette, mert leszakadt alatta annak az épületnek a tűzlétrája, amelyre felmászott.

A Bolotnaja térről kiszorított tüntetők a Tretyakovszkaja metrótól a Bolsaja Ordinka utcán a Kreml felé indultak el, a rendőrség folytatta az előállításokat.

Korábban

Hírügynökségi jelentések szerint mintegy húszezer ember gyűlt össze a Moszkva folyó déli, a Kremllel szembeni partján. A megmozdulás résztvevői csak nehezen, sokszoros rendőri ellenőrzés után jutottak el a demonstráció helyszínére, a Bolotnaja térre, ahonnan már nem engedték őket tovább, a Kreml felé.

Az összecsapás a felsorakozott rendőrök, s a Nagy Kő hídon át Moszkva szívébe vonulni akaró tüntetők között robbant ki. A rendőrök gumibottal ütötték az ellenszegülőket, s többet őrizetbe vettek, köztük a megmozdulás fő szervezőit. A moszkvai rendőrség közlése szerint több mint 250 embert vettek őrizetbe. Zömüket a tüntetés helyszínén, néhány "rendőröket provokáló" nacionalistát pedig egy metróállomáson.

Összecsaptak a rendőrök az orosz ellenzéki tüntetőkkel Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A megmozdulás alatt egy férfi életét vesztette, mert hogy jobban tudjon fényképezni, felmászott egy épület külső tűzlétráján, amely az ötödik és hatodik szint között leszakadt alatta. Az illetőnél nem

A tiltakozók a rendőrökkel vívott összecsapás, társaik letartóztatása után sem oszlottak szét teljesen. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint mintegy ötezren a Bolotnaja téren maradtak, s közülük többen provokálják a rendőröket.

Korábban


Több ezer ember gyűlt össze vasárnap az orosz főváros belső részén, hogy egy nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt tiltakozzon az ellenzékiek szerint a választásokon elkövetett csalások miatt.

A résztvevők számáról a hírügynökségek különböző adatokat közöltek, de a beszámolók megegyeztek abban, hogy a megmozdulás közel sem volt akkora, mint a téli tüntetések, amelyeken néha több mint százezer ember is megjelent. A vasárnap tiltakozók a Kremllel átellenben, a Moszkva folyó déli partján gyűltek össze, miután átjutottak a szigorú rendőri ellenőrzésen.

Egy idő után a tömeg nagy része feloszlott, s csak a megmozdulás szervezői és a példájukat követők kezdtek ülősztrájkba, követelve, hogy nyissák meg a területet, engedélyezzék a tiltakozni akarók szabad mozgását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia elnökválasztás: az első becslés szerint Hollande 53,3 százalékkal győzött

A Harris közvélemény-kutató intézet becslése szerint a szavazatok 53,3 százalékával Francois… Tovább olvasom