Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Oscar 2010: A Bombák földjén, Bigelow, Bullock, Bridges

Robbantott A bombák földjén című iraki háborús dráma a vasárnap esti Los Angeles-i Oscar-gálán: ez lett a legjobb film, és az azt jegyző Katheryne Bigelow nyerte el a legjobb rendező díját is.

Bigelow filmtörténetet írt: személyében első ízben kapta meg nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát az Oscar 82 éves történetében; ő a negyedik nő, akit e kategóriában jelöltek. Az 59 éves Bigelow az elismerést a külföldön harcoló amerikai katonáknak ajánlotta.

A legjobb film kategóriájában a kritikusok Dávid és Góliát párharcáról beszéltek. A küzdelemben A bombák földjén legyőzte a világszerte 2,6 milliárd dolláros bevételt produkáló Avatart, James Cameron sci-fijét. Bigelow filmje ennek kevesebb mint az egy százalékát érte el. Az iraki háborús dráma hat Oscart sepert be.

A legjobb színész Jeff Bridges lett, aki egy lecsúszott countryzenészt alakít a Crazy Heart című filmben. A négy évtizedes karriert maga mögött tudó, ötszörös Oscar-jelölt színészt a Kodak Színház közönsége állva tapsolta meg.

A legjobb színésznő díját Sandra Bullock kapta a The Blind Side című drámában nyújtott alakításáért. Először jelölték a díjra. Az ő esetében is a papírforma érvényesült. Az előző nap ő vette át a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat is; így először fordult elő, hogy valaki a két díjat ugyanabban az évben megkapta.

Cristoph Waltz nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. Az osztrák színész a Becstelen Brigantyk című Quentin Tarantino-filmben nyújtott zseniális alakításáért kapta meg az elismerést; a második világháborús filmben a zsidóüldöző náci tiszt, Hans Landa ezredes szerepét játszotta. Waltz először játszott amerikai filmben, alakításával már több díjat elnyert, és az Oscar-díj biztos várományosa volt.

Mo'Nique kapta a Precious című drámában játszott szerepéért a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját. A független filmben egy erőszakos anyát játszó színésznő a legesélyesebb volt a kategóriában, és Cristoph Waltzhoz hasonlóan több elismerést is szerzett. Mo'Nique az ötödik fekete bőrű színésznő, aki elnyerte az Oscart.

A legjobb külföldi film kategóriájában az El secreto de sus ojos című argentin alkotás nyert.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját A bombák földjén című filmért Mark Boal vehette át. Az Amerikai Filmakadémia elismerésére első ízben jelölt író elmondta: riporterként tudósított Irakból, a népszerűtlen háborúról, és úgy érezte, filmet kell csinálnia róla.

Ben Stiller Na'vinak maszkírozva. Fotók: Daylife


A legjobb animációs film a Disney/Pixar produkciója, a Fel! lett, az eredeti filmdal kategóriájában pedig a The Weary Kind nyert a Creazy Heartból.
A legjobb adaptált forgatókönyvért Geoffrey Fletcher kapta az elismerést a Precious című filmért; a legjobb maszk kategóriában a Star Trek nyert. A legjobb vizuális effektusokért a háromdimenziós látványvilágával filmtörténetet író sci-fit, az Avatart, a legjobb vágásért A bombák földjén című filmet díjazták. A jelmez kategóriában a legjobbnak Az ifjú Viktória királynő című film bizonyult; Sandy Powell jelmeztervező harmadik Oscarját vehette át. A legjobb operatőr Mauro Fiore lett, aki az Avatart fényképezte.

Olvasóink írták

 • 17. violavirag 2010. március 11. 23:30
  „akkor is az avatar a legjobb!”
 • 16. info2009* 2010. március 09. 23:22
  „Kit erdekel ez az egesz cirkusz?”
 • 15. elemér 2010. március 09. 14:07
  „13. h.sz. meir
  Én nem M.A.S.H.-ben szolgáltam mint doktor, hanem a helyszinen. Kaptam tüzfalat és a gook-ok behuzták a fejüket. Én közben odaszaladtam, ahol rám szükség volt. Nekem nem lehetett dicsekedni meg hösieskedni. Volt hogy összeszedtem Rambo végtagjait és megvártam a gunship helikoptereket. Volt hogy Rambo nyakát elvágtam és beledugtam a légzöcsövet, hogy életét megmentsem. Mind ezért nemkaptam Oszkár dijat. USA hadseregben az volt a jó, hogy aki egyszer szolgált azt utána békén hagyták és utána fizették a sulit, meg munkát is kapott. Se la vi (C´est la vie) ;))”
 • 14. elemér 2010. március 09. 07:42
  „Én 3 évet beraktam és leszereltem. Egy tura Vietnamban 9 hónap volt. Mikor fönököm megtudta hogy combat medic voltam, tiszteletben tartott. Husz évet betette az ejtöernyösöknél és nyugdijazták mint mester örmestert. Feleasége pedig az USA követ tolmácsa volt.”
 • 13. meir 2010. március 09. 03:48
  „Elemer!!
  csak nem a M.A.S.H. egysegeknel szolgaltal mint sanitec??
  Saigon-nal ott voltal-e a Wiet-Minh attoresnel 67´ ben?,”
 • 12. elemér 2010. március 08. 21:43
  „A hejzet az volt mikor soroztak, munkát nehéz volt kapni aki nem szolgált. Szóval minél elöbb tulakartam rajt lenni. Én már 62 Juniusban jelentkeztem, mint állampolgár. Akkor még csak tanácsadókat küldtek oda. Késöb pedig már akit csak lehetett. Mindenesetre idöben leszereltem, mert utána már elromlott. Azért a respekt az megvan nekem ma is.”
 • 11. lorincz22 2010. március 08. 19:06
  „Elemér, tényleg voltál Vietnámban? Fiatalabbnak gondoltalak!”
 • 10. elemér 2010. március 08. 18:55
  „Én soha nem akartam az lenni, csak engem becsaptak. Nekem a korházba kellet volna dolgozni, de elküldtek a csatatérre Rambókat menteni.”
 • 9. Muaddib 2010. március 08. 16:58
  „Elemér a Rambó”
 • 8. elemér 2010. március 08. 14:47
  „Minden katonai film Irakról idág csak kudarcot vallot. Ez is elbujhat Avatar mellet a piacon. Filmipart pedig a piac hajtja. Egyrészt azért nyert, mert a szavazók szinészek, akik nem akarják hogy a jövöben a számitógép öket munkanélkülivé tegyék. Ezt viszont követi majd, a többi számitópépes film. Mint ahogy azt én állitom, ilyesmit részletessen megvitattak Amerikában. Nékem speciál az tetszett hogy világos akik szolgállnak Irakban mint önkéntesek azok nem tökéletessek. Vietnamban még soroztak és elsöként azokat vitték akik nem az USA-ban születtek. Ezért mentem mint önkéntes, mert a szolgálat igy csak 3 év volt 4 helyett és választhattam is hogy mit akarok. Választottam Medic, ami persze egyik legveszélyeseb volt.”
 • 7. bn 2010. március 08. 14:39
  „Szerintem a bombák földjén jó film, de inkább átlagos, mint "oszkár-gyanús", nem annyira jó film, mint általában a díjazottak. Kicsit tényleg amerika marketing, lehet ezért kapott egyáltalán díjat.
  Avatarban nem a történetet kell nézni, hanem előtte azt a két óra "természetfilmet" (by Kőhalmi), ott a látvány volt nagyon jó. Ezért kapott is díjat, meg kb azért amit megérdemel a technika miatt.”
 • 6. viperetta335 2010. március 08. 12:57
  „A hős amerikai hadsereg és katona mítosza kellett nyerjen.Az ilyen hazafias töltetű,Amerikát istenítő művek mindig nyernek.Mert el kell adni otthon majd a soron következő háborút is.”
 • 5. SL80 2010. március 08. 12:42
  „A bombák földjén tényleg nagyon jó.”
 • 4. SL80 2010. március 08. 12:39
  „Az avatar arra volt jó h,megmutatták,számítógéppel már bármi lehetséges a vásznon.Ettől még a film nem volt jó,max. látványos.”
 • 3. elemér 2010. március 08. 11:41
  „Sci-fi filmek nem sikeresek Oscar dij versenyen. Azért mert a szavazók akik szinészek inkáb saját munkájukat dijazzák. Aztán meg nyomás is volt, hogy nöi rendezö is nyerjen. Avatar az nem egy komplikált történet, de az nem létezett semilyen formában. Avatar az rendezöje fejében született aki maga is volt annak irója. Ilyesmit Amerikában részletessen megvitatnak.”
 • 2. sly0317 2010. március 08. 09:55
  „A bombák földjén nagyon jó én már láttam meg érdemli ezt a díjat”
 • 1. hszilard 2010. március 08. 08:25
  „Hát igen.... Az Avatar max. látványban ért valamit, de csak azért mert 3D-ben van. Amúgy egy elcsépelt történet 1000-dik feldolgozása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegekre figyelmeztet a jelzőtábla

Egy földön tápászkodó ember, üveggel a kezében - ezt az érdekes figurát láthatják egy nem… Tovább olvasom