Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Oroszország megnyitotta: jön a gáz

Megindították az orosz gázt legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor. Az Európai Bizottság üdvözli a gázszállítás újraindítását.
Az ITAR-TASZSZ hírügynökség Kijevből jelentette, hogy az UkrTranszGaz illetékesei megkapták a Gazprom értesítését az első próbaszivattyúzás megkezdéséről.

Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg "visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.


Ukrajna megerősítette: áramlik a gáz!

Az Európa felé irányuló gázszállítás ismét üzemel Ukrajnában - közölte kedden az ukrán állami energetikai cég, a Naftogaz szóvivője kedden. "Az Európába szánt orosz gáz folyamatosan érkezik Ukrajnába." - mondta az AFP francia hírügynökségnek Valentin Zemljanszkij, aki ezzel megerősített a Gazprom korábbi bejelentését, hogy megnyitották az Ukrajnán keresztül vezető tranzitvezetékek csapjait.


Az Európai Bizottság üdvözli a gázszállítás újraindítását

Az Európai Bizottság szóvivője kedden bejelentette, hogy a Bizottság üvözli az orosz gázszállítás újraindítását. Ferran Tarradellas azt mondta, hogy az uniós szakértők Ukrajnában fogják ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.

"Felhívjuk a két felet, hogy a megegyezésre vezető jószándékuknak megfelelően oldják meg a fennmaradó vitás kérdéseket, hogy állandó megoldást lehessen találni az energiastablitás érdekében az Európai Unió és Oroszország valamint Ukrajna között." -mondta a Bizottság szóvivője Brüsszelben. A csaknem egy hete kezdődött válság következtében milliók maradtak gáz nélkül otthonokban, iskolákban, üzemekben Európa-szerte. Az orosz állami energetikai óriáscég a gázcsapok megnyitását bejelentve arra figyelmeztetett kedden, hogy a szállítás újra megszakadhat, ha Ukrajna nem hagyja abba a tranzitgáz "megcsapolását", amit Kijev kategórikusan tagad. A megállapodás meghatározó része uniós ellenőrök delegálása a tranzitvezetékek mérőállomásaira.

Mivel Kijev egy kiegészítéssel látta el az egyezséget, amit Moszkva ellenzett, újra kellett aláírni a megállapodást, és a feltételeket ezután ejtették. Alekszej Miller, a Gaprom vezérigazgatója azt mondta kedden, hogy a cég napi 76.6 millió köbméterrel indítja újra a szállítást, ami durván egynegyede annak, amit a krízis előtt kapott Európa. A mennyiség azonnal nőni fog a normális szintre, amint a nemzetközi ellenőrök megerősítik, hogy az Ukrajnán keresztül vezető gáz maradéktalanul, tehát veszteség nélkül halad tovább. -mondta Miller.

Olvasóink írták

  • 2. Túrabakancs 2009. január 13. 11:42
    „Belőlem már napok óta jön... rohadt bab!!!”
  • 1. elemér 2009. január 13. 08:43
    „Persze hogy meginditották mert nem ingyen adják a gázt. Ez csak egy elöjáték volt az Ukrán megtámadásra. Tervek már megvannak Putin iróasztalán. Biztositani akarják a gázt EU-nak és megtámadják Ukrajnát.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna vezetékei továbbra is üresek

Annak ellenére, hogy Oroszország és az Európai Unió között ismét újraindultak a gázszállítások, az… Tovább olvasom