Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Oroszország és Kína közös olajfinomítót épít

A második félévben elkezdik építeni Oroszország és Kína első közös olajfinomítóját az északkelet-kínai Tianjin (Tiencsin) iparváros közelében.
A helyi vezetők vasárnap elmondták a kínai Xinhua hírügynökségnek, hogy a 30 milliárd jüan költségű (4,62 milliárd dollár) beruházás - az "Oriental Refinery" - a PetroChina Company Limited és a legnagyobb orosz olajvállalat, az állami Rosneft vegyesvállalkozása.

A PetroChina Company Limited a kínai állami China National Petroleum Corporation (CNPC) tőzsdén jegyzett ágazata. A finomító átadását 2015-re tervezik. Évente 13 millió tonna kőolajat dolgozhat majd fel, és ebből évi 60 milliárd jüan (9,24 milliárd dollár) bevétele származhat. A PetroChina tavaly óta egymillió tonna befogadóképességű kőolajtárolót üzemeltet Tiencsinben.

A közvetlen versenytársnak, a szintén többségi állami tulajdonban lévő kínai Sinopec olajfeldolgozó cégnek már van Tiencsinben egy évi 10 millió tonnás kapacitású olajfinomítója, amely évi egymillió tonna etilént is termel, és a cég kőolajtárolót is épít ott. Januárban nyílt meg az orosz Távol-Keletet Kína északi részével összekötő olajvezeték - orosz szakasza 72 kilométeres, kínai szakasza 927 kilométeres -, ezen évi 15 millió tonna kőolajat kap Kína Oroszországból a 2030-ig szóló megállapodás keretében.

Az energiaforrások sokoldalúvá tételére irányuló európai erőfeszítések láttán Oroszország igyekszik növelni exportját kelet felé. Az utolsó hivatalos statisztika szerint Kínában áprilisban 33,56 millió tonna kőolajat dolgoztak fel, 4,9 százalékkal többet a tavaly áprilisinál, a feldolgozott termékek mennyisége így a tavaly áprilisihoz képest 6,8 százalékkal 20,39 millió tonnára nőtt. A kínai kormány 2015-re évi 310 millió tonna feldolgozott termék előállítását tervezi.

Az Egyesült Államok után a világ második számú fogyasztója, Kína kőolajkereslete tavaly 11,4 százalékkal új rekordra, 434 millió tonnára (8,71 millió hordó/nap) nőtt,idén 6,2 százalékkal 483 millió tonnára gyarapodhat a CNPC előrejelzése szerint. Kína hazai kőolajtermelése idén elérheti a 190 millió tonnát. Az import növekvő része származik a kínai olajcégek külföldi termelőhelyeiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a Lincoln Centerből a New York City Opera

A pénzügyi nehézségekkel küszködő New York City Opera igazgatótanácsa megszavazta, hogy az intézmény… Tovább olvasom