Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Oroszország a bliccelők hazája lett

Január 1-jétől ismét emelkedtek a közlekedési tarifák Oroszországban, így a már jó ideje nemzeti sportnak számító potyázás aránya vélhetően tovább emelkedik.

Hol vannak már a szovjet idők, amikor egy buszjegy Moszkvában 3, a metró 5 kopejkába került? Jelenleg a metrón egy utazásért 26 rubelt (156 forint) kell fizetni, valamint a Moszkva környékéről rengeteg embert a napi munkába a fővárosba szállító elektricska - a HÉV - jegyárait is több mint 2,5-szeresére emelték, s a város környéki tömegközlekedés jegyárai átlagosan 17 százalékkal emelkedtek.

Így aztán nem csoda, hogy a fiatalabbak átugrálnak a metró jegyautomatáinak korlátain, vagy a pályaudvarokra, állomásokra a magas kerítéseken átmászva igyekeznek bejutni, továbbá hogy sokan idős szüleik, nagyszüleik kedvezményes jegyeit, bérleteit használják. Orosz sajátosság, hogy a jegyet a célállomáson is fel kell mutatni.

Emellett számos kisebb HÉV-állomáson nincs kassza, ezért az ott felszállók megvehetik jegyüket a célállomáson - csak éppen 25 százalékos felárral. Ezért a leszállásnál sokan a peron vége felé indulnak, majd az életüket kockáztatva vágnak át síneken, hogy eljussanak ahhoz a kijárathoz, ahol nem kérik a jegyeket. Vagy éppen a kerítéshez, amelybe lyukat vágtak "jó emberek". A vasutasok néha őrt állítanak a lyukakhoz, vagy befoltozzák, de hiába, nagyon hamar újabb lyukon lógnak ki a potyautasok.

És ha jön az ellenőr, mindenki kiszáll és rohan a már ellenőrzött vagonokba.

A vasút vezetői szerint január eleje óta a potyázók száma 10-15 százalékkal nőtt, az Orosz Államvasutak (RZSD) vezérigazgatója azt mondja, a HÉV-en az utasok mintegy 30 százaléka lóg, s a Komszomolszkaja Pravda című lap riporterének felmérése szerint Moszkva 70 kilométeres körzetéből a naponta a fővárosba járók legalább fele jegy nélkül utazik. Ez azonban alighanem kicsit másként van.
A jegyellenőrzést két éve pályázati úton négy magáncégre bízták. Az ellenőreik nem büntetnek, hanem a helyszínen adnak el jegyet némi felárral a rajtakapott potyautasoknak, de sokszor ők is - és maguk a jegypénztárosok is - saját zsebre dolgoznak.

Az RZSD bevételei az elmúlt hat hónapban közel 5,5 milliárd forintnyival maradtak el a tervezettől - a vállalat szerint ennek jó része éppen a bliccelők számláját terheli. Vlagyimir Mjagkov, az RZSD szóvivője azt mondta, az utasok önmagukat lopják meg, mert ha bejönnének a tervezett bevételek, a cég vehetne új szerelvényeket. A Moszkovszkij Komszomolec olvasói felháborodtak: azt tanácsolták Mjagkovnak, hogy próbálja ki az utazást a lerobbant, szétvert, koszos, büdös, kényelmetlen, részben még fapados vonatokon, amelyeken az egész szerelvényre legfeljebb két mellékhelyiség jut.

Ezzel a kör bezárult: az utasok spórolnak a jegyen, az RZSD bevétele csökken, ezért emeli az árait, és még többen érzik úgy, hogy minden erkölcsi alapjuk megvan a lógásra.

Mindenesetre a tíz napja éppen a közlekedési jegyárak emelése miatt tartott, de Vlagyimir Putyin kormányfő távozását is követelő, szokatlanul tömeges kalinyingrádi tüntetés hatására az áremelés mértékét máris jelentősen csökkentették a moszkvai HÉV-eken is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Endeavour megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép megérkezett szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette… Tovább olvasom