Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Orosz választás: a nyugat a vádak kivizsgálását várja

A NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki hétfőn az orosz parlamenti választás kapcsán, különösen a szavazók szabadságának valódi mértéke miatt - jelentette be egy NATO-szóvivő Brüsszelben. Az olasz kormányfő, a francia külügyminisztérium és az Egyesült Államok vezetése felszólította az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják ki a jelentett választási csalásokat.
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a gyülekezési jog és a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását találja különösen aggasztónak. A NATO-nak és Oroszországnak ugyanakkor szüksége van egymásra, ezért továbbra is igyekeznek tartani a kapcsolatot - mondta a szóvivő. Romano Prodi olasz miniszterelnök felszólította az orosz hatóságokat, hogy tisztázzák az eredményeket. Mindenkinek ez az érdeke, elsősorban az oroszoknak fontos, hogy megnyugtassák a nemzetközi közösséget - tette hozzá az olasz kormányfő.

A Kreml közleménye szerint Nicolas Sarkozy francia elnök melegen gratulált orosz kollegájának, Vlagyimir Putyinnak a pártja elsöprő győzelméhez. A két ország együttműködéséről is beszéltek - olvasható a közleményben. A francia elnöki hivatal megerősítette a telefonbeszélgetés tényét, de részleteket nem árult el. Korábban a francia külügyminisztérium egy szóvivője azt mondta, tudnak a választási visszaélésekről szóló vádakról, és felszólították az orosz hatóságokat, hogy folytassanak teljes vizsgálatot az ügyben. Az amerikai vezetés is sürgeti az orosz hatóságokat a választás törvényességének vizsgálatában. George W.

Bush, az Egyesült Államok elnöke nem fogja felhívni az orosz elnököt, mivel Putyin nem indult a választáson - közölte újságírói kérdésre Dana Perino fehér házi szóvivő hétfőn. A vasárnapi parlamenti választáson az orosz elnök és több területi kormányzó vezette az Egységes Oroszország párt listáit, és az elsöprő győzelmet aratott. Ezt a gyakorlatot több külföldi megfigyelő is bírálta. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az eredmény azt jelzi, hogy az oroszok folytonosságra vágynak. Az adatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett Putyin pártja, az Egységes Oroszország a szavazatok 64,1 százalékát kapta, ezzel 70 százalékos parlamenti többséget szereztek, ami alkotmánymódosításra is elég lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmados többsége van Putyin pártjának

Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország több mint kétharmados többséget… Tovább olvasom