Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Orosz repülők vásárlására buzdítja az Aeroflotot Putyin

Hazai gyártmányú repülőgépek vásárlására buzdította Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az Aeroflot vezérigazgatóját, akinek beszámolójából az derült ki, hogy elsősorban külföldi gépekkel bővül az orosz nemzeti légitársaság repülőparkja.

Vitalij Szaveljev a Putyinnal szombaton tartott megbeszélésen elmondta, hogy a télen jelentős javításokat és felújításokat végeztek az Aeroflot mind a 115 orosz gyártmányú repülőgépén. Minden egyes gépre 100-200 millió rubelt (1 euró/39 rubel) költöttek, és ennek köszönhetően a következő 4-5 év során nincs szükség szervizelésre. Így a kerozin jelenlegi ára mellett ezek a repülőgépek teljes mértékben haszonnal működnek.

A géppark külföldi része 11 darab Boeing 767-esből, 64 darab Airbus 320-asból és 10 darab Airbus 330-asból áll. A tervek szerint 2016-ban 22 darab Boeing 787-est és 22 darab Airbus 350-est vásárol az Aeroflot, míg a hazai gyártók esetében a Szuhojjal kötött 30 darab Superjetre szerződést, tízet pedig lízingelne. Ezekben az adatokban nem szerepelnek az Aeroflot leányvállalatainak gépei.

Szaveljev elmondta, hogy a belső piacon az Aeroflot és leányvállalatai részesedése jelenleg 25 százalék. A stratégiai feladat és cél az abszolút elsőség megszerzése, hiszen például a legnagyobb konkurensek közül leányvállalataikkal együtt a British Airways, az Air France és a Lufthansa, de még az Alitalia is a hazai légiközlekedés 50-60 százalékát tudhatja magáénak. Mindezzel kapcsolatban Putyin rámutatott, hogy miközben az Aeroflot elsőségre tör a hazai piacon, nem akar hazai technikát vásárolni. "Ez így nem megy" - fogalmazott a miniszterelnök, kevésnek nevezve a hazai gyártmányú repülőkre adott Aeroflot-megrendeléseket.

A tavalyi eredményeket összegezve Szaveljev elmondta, hogy miközben Oroszországban a polgári célú légiközlekedés 9,4 százalékkal zsugorodott, az Aeroflotnál 5,6 százalék volt a visszaesés. Tavaly decemberben már 5 százalékkal nőtt a forgalom, az idei év első öt hónapjában pedig 31 százalékkal. A társaság kapitalizációja a tavaly április 1,2 milliárd dollárról idén áprilisra 2,6 milliárd dollárra növekedett. A válság ellenére nyereséggel zárta a tavalyi évet, és kétszer akkora osztalékot fizet részvényeseinek, mint 2008-ban. Emellett a tavalyi év után 12 milliárd rubelt fizet be a szövetségi költségvetésbe adók és vám címén.

Szaveljev egyetértett Putyinnal abban, hogy konszolidálni kell a repülési ágazatot. Oroszországban mintegy 160 légitársaság működik, sokan egy-két repülővel rendelkeznek, ami zavart okoz a piacon és a légiközlekedésben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golán-fennsík lakói foglyul ejtettek három izraeli katonát

Az Izrael által annektált Golán-fennsík lakói vasárnap "foglyul ejtettek" három izraeli katonát -… Tovább olvasom