Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Orosz kémek hemzsegnek a bécsi minisztériumok munkatársai körül

Az orosz titkosszolgálat ügynökei az utóbbi időben egyre aktívabbak Ausztriában, célkeresztjükben a legfelsőbb kormányzati körök, elsősorban a külügy- és gazdasági minisztérium titkai állnak - írta vasárnapi számában az Österreich című osztrák lap a katonai elhárítás egy munkatársára hivatkozva.

Az elhárítás névtelenül nyilatkozó tagja szerint az oroszok leginkább az Európai Unió által országukra kivetett gazdasági szankciók megkerülésének lehetőségeivel kapcsolatos bizalmas információkat akarnak megszerezni. A lap szerint a törvények kijátszása, illetve jogszabálytervezetek és belső iratok megszerzése mellett az is érdekli őket, hogy kiket kell befolyásolni a szankciók áthágása érdekében, és hogyan lehet biztosítani az Ausztriában lévő orosz pénzeket. 

    Ennek érdekében tucatnyi orosz kém próbál a bécsi külügy és a gazdasági minisztérium dolgozóinak bizalmába férkőzni, a lap forrásának szavai szerint az oroszok "ráúsznak" a kulcspozíciókban lévő emberekre. A kémkedést a bécsi orosz nagyköveti rezidenciáról irányítják, és az oroszok legalább két szállítmányozási vállalkozást használnak titkosszolgálati fedőcégnek - írta a lap.

    Az osztrák külügyminisztérium szóvivője az APA hírügynökségnek azt mondta, nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit. A gazdasági tárca szintén azt közölte, hogy az illetékes hatóságok nem tudnak a lapban megjelentekről.

    Korábban a francia sajtó is cikkezett arról, hogy az utóbbi időben jelentősen fokozódott az orosz titkosszolgálat párizsi tevékenysége, és a kormányzat legmagasabb szintjein is megpróbáltak tisztviselőket beszervezni. Híradások arról is szóltak, hogy manapság nagyjából ugyanannyi orosz kém van Londonban, mint a hidegháború idején.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápával ünnepeltek nagyszülők a Szent Péter téren

XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vett vasárnap a nagyszülők ünnepén a római Szent Péter téren. Tovább olvasom