Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Orosz elnökválasztás: Putyin győzött

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást - ezt mutatják a szavazóhelyiségek bezárását követően közzétett első exit-pollok.
Nem adjuk senkinek a győzelmet - jelentette ki vasárnap Dmitrij Medvegyev a moszkvai Manyezs téren Putyint ünneplő tömeg előtt.

Az államfő kísérte fel az emelvényre Vlagyimir Putyint, aki kijelentette: "bebizonyítottuk, hogy senki nem erőltethet ránk semmit". "Nem sikerül elérni céljukat azoknak, akik az orosz államiságot es a hatalmat akarjak tönkretenni, győzni fogunk" - hangsúlyozta az elnökválasztáson magabiztosan vezető politikus a mintegy százezer ember előtt.

A központi választási bizottság közép-európai idő szerint 21 órakor közzétett adatai szerint a szavazatok 45 százalékának feldolgozottságánál Vlagyimir Putyin 64,03 százalékkal vezetett az államfőválasztáson. Az orosz főváros több központi helyét jó előre lefoglalták a Putyin-párti szervezetek.

Csak a kormányfőt jelölő Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú gárda kilenc rendezvényre kért és kapott engedélyt a moszkvai hatóságoktól. A Nasi (Mieink) mozgalom szervezte az ünneplést a Manyezs térre, ahol Putyin és Medvegyev megjelent.

Az ellenzéki mozgalmak hétfőn a Puskin térre vonulhatnak ki, mert a hatóságok szerint másutt akadályoznák a forgalmat. A vasárnap esti koncerttel egybekötött ünnepi megmozduláson a Putyint támogatók a környező utcákat is elözönlötték, a főváros polgármesteri hivatala pedig korábban figyelmeztette az autósokat, ne közlekedjenek a központ felé a várható tömeg miatt.

Putyin hívei hétfőn is utcára vonulnak azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ellensúlyozzák a "narancsosokat", akikre a kormányfő-elnökjelölt is utalt vasárnapi, Manyezs téri rövid felszólalásában. Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere a héten kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a kijevihez hasonló események megismétlődjenek az orosz fővárosban.

Azt mondta: Moszkvában biztosan nem lesz Majdan, amely a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom jelképévé vált kijevi Függetlenség tere népszerű elnevezése. Az egyik ellenzéki csoport tagjai csütörtökön aszfaltra rögzíthető sátrakat akartak osztani a Puskin téren, de a rendőrség megakadályozta akciójukat.

Korábban:

Az exit-pollok szerint Vlagyimir Putyin kormányfő már az első fordulóban győzött a vasárnapi oroszországi elnökválasztáson. Az ellenzék máris közölte, hogy nem ismeri el az elnökválasztás eredményét.

Az első exit-poll eredményt a Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) elnevezésű intézet közölte, amely szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 59,3 százalékát kapta. Ennek megfelelően nem kerülne sor második fordulóra.

A második helyen Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke és elnökjelöltje végzett. A harmadik legtöbb szavazatot Mihail Prohorov kapta a szavazóhelyiségekből távozó polgárok megkérdezése alapján. Zjuganov 18,2 százalékot, Mihail Prohorov 9,6 százalékot szerzett.

Őket Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnökjelöltje követi 7,4 százalékkal, míg Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke 4,3 százalékos eredményt tudhat magáénak a FOM felmérése szerint. Egy másik exit-poll, az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) felmérése alapján is az orosz kormányfő már a vasárnapi eredmények alapján megszerzi a győzelmet biztos, 58,3 százalékos eredménnyel.

A VCIOM adatai szerint Gennagyij Zjuganovra a szavazók 17,7 százaléka adta voksát, Mihail Prohorov pedig 9,2 százalékot szerzett. Vlagyimir Zsirinovszkij 8,5 százalékos szavazati aránnyal áll mögöttük, Szergej Mironovra a megkérdezettek 4,8 százaléka adta voksát. A központi választási bizottság folyamatosan közzéteszi az előzetes adatokat, mivel a Távol-Keleten és Szibériában már órák óta tart a szavazatok összesítése. (Oroszországban az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 18 órakor zárták.) Közép-európai idő szerint 19 órakor a jegyzőkönyvek 20 százalékának összesítése alapján Vlagyimir Putyin 62,5 százalékos szavazati aránnyal vezet.

A választáson magas volt a megjelenési arány: több mint ötven százalékos. Végleges adat később várható - mindenesetre az orosz törvények az érvényességhez nem írnak elő minimális arányt. Az orosz választási törvény szerint a győztesnek a szavazatok több mint 50 százalékát kell elnyernie.

Az előzetes eredményeket és felmérési adatokat üdvrivalgással fogadta az a több tízezer ember, aki Moszkva központjában, a Manyezs téren gyűlt össze, hogy koncerten ünnepelje vasárnap este Putyin győzelmét. A kormányfőt és a Kremlt támogató szervezetek rendezvénye betölti a Vörös tér közeli Tverszkaja utcát is.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint 100 ezren is lehetnek az ünneplők. Az ellenzék csak hétfőre kapott engedélyt Moszkvában a központi Puskin térre, hogy ott tartsa a tisztességes választások jegyében tervezett rendezvényét, de a hatóságok már vasárnap reggel óta megerősítették a készültséget a fővárosban. Szombaton külön felhívta a figyelmet a moszkvai belügyi parancsnok, hogy minden engedély nélküli akciót felszámolnak.

A főváros polgármester, Szergej Szobjanyin a napokban kijelentette: nem engedik meg, hogy Moszkvában megismétlődjön a kijevi narancsos forradalom.

Korábban:

Oroszország egész területén megkezdődött vasárnap az elnökválasztás, amelyen 111 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát.

A távol-keleti Csukcsföldön, ahol a közép-európai idő szerint éjfélkor kinyitottak a szavazóhelyiségek, a jogosultak fele a mínusz 30 Celsius-fokos hideg ellenére már szavazott. Az ország kelettől nyugatig kilenc időzónára osztott.

A központi választási bizottság tájékoztatása szerint az országban közép-európai idő szerint reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 12 százaléka adta le voksát.

Az elnökválasztáson ugyanakkor nincs kötelező megjelenési küszöb, a győztesnek azonban a szavazatok több mint ötven százalékát meg kell szereznie.

Először az orosz választások történetében videokamerákkal szerelték fel a szavazásra kialakított termeket. Az utasítást még decemberben, a parlamenti választásokon tapasztalt visszaélések miatti tiltakozás hatására adta ki Vlagyimir Putyin kormányfő.

A 95 ezer szavazóhelyiség döntő többségében zajló eseményeket bárki követheti interneten keresztül. A Rosszija 24 hírtelevízió adásában ugyanakkor azt közölték, hogy a berendezések nem mindenütt működnek.

A szavazás menete követhető a http://webvybory2012.ru internetes oldalra kattintva. A webkamerák ellenére az ellenzék kételkedik a választások tisztaságában. Pártok és társadalmi szervezetek saját megfigyelőket küldtek, valamint szavazatszámlálási rendszert dolgoztak ki, és gyűjtik a visszaélésekről beérkező jelzéseket.

A Golosz választási jogvédő szervezet honlapján elhelyezett virtuális térképen látható, hogy eddig visszaélésekről 1843 jelentés érkezett, amint az a http://www.kartanarusheniy.org. oldalon is olvasható.

A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyel. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követi figyelemmel a szavazást.

Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhatnak a voksolók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért. Elemzők és a közvélemény kutatások adatai szerint ő az esélyes a győzelemre, a kérdés csupán az, hogy kétfordulós lesz-e a választás.

Putyin ellenfelei: Gennagyij Zjuganov az orosz Kommunista párt elnöke, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt első embere, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezetője és Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember.Olvasóink írták

 • 6. embertelen 2012. március 05. 17:00
  „5. szabo1936 Sajnos, mi magyarok is ilyenek vagyunk. Orbán=Putyin, csak mini kiadásban.”
 • 5. szabo1936 2012. március 05. 16:18
  „Az oroszok csak akor boldogok ha van egy eros "caruK"
  Ok anyit ertenek a democraciohoz mint egy hentes a sugarhajtasu repulogep motorhoz!”
 • 4. öröksoproni 2012. március 05. 12:54
  „Ilyen az, amikor egy népből tökéletesen kiölik a demokrácia iránti érdeklődést is. Csak diktatúrában tudnak gondokodni. Aki nem, azt meg ellehetetlenítik, hovatovább megölik. Egy KGB-s 12 éve ül a polgárai nyakán, kőkemény demagógiával és diktatúrával.”
 • 3. Dirac 2012. március 05. 12:27
  „1. vonLichthofen 2012.03.04. 23:35

  Nem olyan régen a wikileaks - már amennyiben hinni lehet nekik - kiszivárogtatott egy dokumentumot, melyben egy titkos Izrael-Orosz paktumról írnak. A lényege az volt, hogy mind a két fél elárulta azokat az országokat, melyek tőlük vettek katonai eszközöket, így Oroszország átadta a Izraelnek az Iránnak eladott légvédelmi eszközök forráskódját, míg Izrael a grúzoknak eladott robotrepülőgépek elérési kódjait.

  Ha igaz, akkor elég komoly összefonódások vannak itt-ott, egy esetleges háború során meg korántsem olyan egyértelműek az erőviszonyok, bár az tény, hogy Putyin és mellette Kína egyre több pénzt öl a hadiiparba, míg mi Európaiak igencsak lemaradunk a "békepolitikánkkal".”
 • 2. pappe 2012. március 05. 12:04
  „Azért kicsit furcsállom, hogy ehhez a cikkhez ilyen kevés hozzászólás született...”
 • 1. vonLichthofen 2012. március 04. 23:35
  „Vászja Sztepanovics, ez igaz férfimunka volt!
  Most jött el az idő, hogy tegyél valamit az Irán ellen uszitó sakálok ellen.
  Szpasziba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chávez: rákos daganatot távolítottak el, nincs áttét

Hugo Chávez venezuelai elnök egy vasárnap sugárzott televíziós felvételen elmondta, hogy a… Tovább olvasom